Νέα δεδομένα στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις διαθέσεις των ορνίθων

Σε μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Queensland, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να ερμηνεύσουν τη διάθεση των ορνίθων από τα περιττώματά τους καθώς και να αντιληφθούν το φάσμα των φωνητικών εκφράσεων των ζώων.
Επίσης κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραψαν τις φωνητικές εκφράσεις των πτηνών, τόσο όταν υπήρχε προοπτική ανταμοιβής, όσο και όταν αυτή η προοπτική απουσίαζε. Παρατηρήθηκαν δύο είδη φωνητικών εκφράσεων, όταν προσδοκούσαν να λάβουν τροφή: η “τροφική” κλήση και το “γρήγορο κακάρισμα”. Επιπλέον, καταγράφηκαν δύο άλλα είδη φωνητικών εκφράσεων όταν δεν υπήρχε διαθέσιμη τροφή, γνωστές ως “κλαψούρισμα” και “γκακέλ”.

Αυτοί οι ήχοι παρουσιάστηκαν σε συμμετέχοντες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και εμπειρία, προκειμένου να αξιολογηθεί η ικανότητά τους να αναγνωρίσουν το φάσμα των ηχητικών εκφράσεων των πτηνών. Οι συμμετέχοντες άκουσαν οκτώ θετικά και οκτώ αρνητικά «καλέσματα», και ζητήθηκε από αυτούς να κατηγοριοποιήσουν κάθε ήχο ως ένδειξη ευχαρίστησης ή δυσαρέσκειας, καθώς και την ευχαρίστηση ως υψηλή ή χαμηλή, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 69% των συμμετεχόντων μπορούσαν να αναγνωρίσουν σωστά το φάσμα των ηχητικών εκφράσεων των πτηνών, διακρίνοντας εάν αυτά ήταν ευχαριστημένα ή δυσαρεστημένα. Οι ήχοι που σχετίζονταν με την ανταμοιβή φαινόταν να είναι οι πιο αναγνωρίσιμοι, με το 71% να κατηγοριοποιεί σωστά τους ήχους αυτούς, σε σύγκριση με το 67% για τους ήχους που δεν σχετίζονταν με ανταμοιβή.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ακόμη τη σημασία αυτής της ανακάλυψης στη δημιουργία συστημάτων ανίχνευσης βασισμένων σε τεχνητή νοημοσύνη, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των φωνητικών εκφράσεων των πτηνών.
Τέλος αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτοματοποιημένες εκτιμήσεις της κατάστασης της ευζωίας των ζώων στα διάφορα συστήματα διαχείρισης, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη διαβίωση και τη διαχείριση των εκτρεφόμενων ορνίθων.

 

 

 

Tagged under:Κτηνιατρικά θέματα όρνιθες

Χορηγός επικοινωνίας

https://www.hcavs.gr/https://www.edke.gr/https://ivsathessaly.wixsite.com/ivsathessaly?fbclid=IwAR0CmWJk-FyTGwJ5i4LqrLR8qXl29PuL1xhtEkmYHpkUd_PSQo2AVEvX0UMhttps://ivsathessaloniki.wixsite.com/ivsathessaloniki