zoetis 9

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal

Σκύλος

 

Οι σκύλοι ως αρωγοί στην εξερεύνηση του εντερικού συστήματος

  • Επιμέλεια:  

Οι επιστημονικοί αναλυτές συχνά χρησιμοποιούν ζώα τα οποία δεν αποτελούν επακριβή μοντέλα των ανθρωπίνων βιολογικών συστημάτων, με εξαίρεση τους χοίρους και τα ποντίκια που εμφανίζουν αρκετές ομοιότητες. Υπάρχει όμως, περίπτωση οι σκύλοι να αποτελούν ακόμα πιο κατάλληλα μοντέλα;

Πολλές μελέτες βασίζονται στην ομοιότητα των βιολογικών συστημάτων των ζώων που χρησιμοποιούνται και των ανθρώπων καθώς, πολλά νοσήματα που προκαλούνται στα ζώα, προκαλούνται και στους ανθρώπους.

Σε ορισμένα ζώα εμφανίζονται ίδιες ή παρόμοιες ασθένειες με τον άνθρωπο, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα μοντέλα προς έρευνα. Πέρα όμως, από τις ομοιότητες σε παθολογικά νοσήματα, ορισμένα ζώα εμφανίζουν ομοιότητες με τον άνθρωπο σε ότι αφορά τα οργανικά συστήματα που μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού.

Στην έρευνα των ανθρωπίνων ασθενειών παίρνουν μερος συνήθως ποντίκια και αρουραίοι, ενώ σχετικά με την υγεία του εντέρου συμμετέχουν οι χοίροι. Όμως, τον τελευταίο καιρό, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν ένα είδος με πιο κοντινή στον άνθρωπο χρωρίδα εντέρου, τον σκύλο.

Ευρωπαίοι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο σκύλος μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος μας και όσον αφορά την υγεία του εντέρου μας. Αυτές οι ομοιότητες δίνουν την δυνατότητα να εφαρμοστούν οι υπάρχουσες γνώσεις για τον έλεγχο της παχυσαρκίας στους τετράποδους φίλους μας.

Το ευρωπαϊκό εργαστήριο μοριακής βιολογίας διεξήγαγε έρευνα με επικεφαλή τον Luis Pedro Coelho που αφορά την παχυσαρκία των σκύλων. Στην έρευνα συμμετείχαν 64 σκύλοι από τις φυλές Beagle και Labrador Retriever. Οι αναλυτές, χρησιμοποίησαν τον ίδιο αριθμό σκυλιών και από τις δυο ράτσες ενώ, οι μισοί σκύλοι ήταν παχύσαρκοι και οι άλλοι μισοί είχαν φυσιολογικό βάρος. Τις 4 πρώτες εβδομάδες, όλοι οι σκύλοι έτρωγαν την ίδια τροφή που ήταν διαθέσιμη στη αγορά. Τις επόμενες 4 εβδομάδες ωστόσο, οι σκύλοι διαχωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες: στη μια χορηγούνταν τροφή με υψηλή πρωτεΐνη και χαμηλούς υδατάνθρακες ενώ στην άλλη χορηγούνταν τροφή με χαμηλή πρωτεΐνη και υψηλούς υδατάνθρακες. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων στο τέλος και των 2 φάσεων του πειράματος με αποτέλεσμα να ταυτοποιήσουν 1.247.405 γονίδια της μικροβιακής χλωρίδας του σκύλου.

Με τα δεδομένα αυτά, ο Coelho και οι συνεργάτες του, σύγκριναν αυτόν τον «γονιδιακό κατάλογο» με τα προϋπάρχοντα δεδομένα για τη χλωρίδα του εντέρου των αρουραίων, των ποντικών και των ανθρώπων. Προς έκπληξη τους, διαπίστωσαν ότι η χλωρίδα του εντέρου του σκύλου μοιάζει με αυτή του ανθρώπου περισσότερο από αυτή των αρουραίων και των ποντικών. Πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι αν και έχουμε πολλά κοινά είδη μικροβίων με τους σκύλους, τα γένη αυτών εμφανίζουν ειδικότητα ξενιστή και αυτά του ανθρώπου εμφανίζουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα.

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα δύο προαναφερθέντα είδη διατροφών που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα επηρέασαν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με παρόμοιους τρόπους σε άνθρωπο και σκύλο. Οι παχύσαρκοι σκύλοι ανταποκρίθηκαν στην διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη, παρουσιάζοντας δραστικές αλλαγές στη σύνθεση της χλωρίδας του εντέρου. Αυτή η ευαισθησία του εντέρου έρχεται να επιβεβαιώσει την υπάρχουσα άποψη ότι τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο φιλάσθενα λόγω της αστάθειας της χλωρίδας του εντέρου. Οπότε, με την βοήθεια των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι αναλυτές θεώρησαν ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου θα διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο και στην υγεία μας.

-Επιμέλεια άρθρου-
Χρήστος Λύτρας

 

back to top

630x100 ANOSOLOGIA

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information