zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal

Σκύλος

 

Δίαιτες με ωμό κοτόπουλο και παράλυση στο σκύλο: Yπάρχει συσχέτιση;

  • Επιμέλεια:  

Οι δίαιτες που βασίζονται στο ωμό κρέας γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλείς ανάμεσα στους ιδιοκτήτες σκύλων, προβληματίζοντας ταυτόχρονα την επιστημονική κοινότητα.

Πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης εξέδωσε έρευνα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας η κατανάλωση ωμού κρέατος πουλερικών συνδέεται με την κλινική εκδήλωση της οξείας πολυριζίτιδα-πολυνευρίτιδας (ΟΠΠ) στο σκύλο.

Η ΟΠΠ αποτελεί τη συχνότερη πολυνευροπάθεια του σκύλου και η αιτιολογία της παραμένει αδιευκρίνιστη. Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από προοδευτική χαλαρή παράλυση αρχικά των οπισθίων άκρων με επέκταση στα πρόσθια άκρα, τον κορμό και το πρόσωπο. Η νόσος παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το αυτοάνοσης αιτιολογίας σύνδρομο Guillain-Barré του ανθρώπου, το οποίο επίσης χαρακτηρίζεται από εκδήλωσης χαλαρής παράλυσης των μυών.

Πώς λοιπόν μπορεί να συσχετιστεί μια νευρογενής νόσος με την κατανάλωσης ωμού κρέατος; Μέχρι τώρα είναι γνωστό ότι το 40% των περιστατικών συνδρόμου Guillain-Barré έχει συσχετιστεί με μόλυνση από βακτήριο του γένους Campylobacter. Το συγκεκριμένο βακτήριο εντοπίζεται κυρίως στο ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας πουλερικών, μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και στο νερό. Η μόλυνση με το βακτήριο αυτό αποτελεί παράγοντα κινδύνου στην εκδήλωση του συνδρόμου μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή. Με αφορμή τα παραπάνω δεδομένα, ερευνητές από την Κλινική Ζώων του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης διεξήγαγαν μελέτη για τυχόν συσχέτιση του Campylobacter με την εκδήλωση της ΟΠΠ στο σκύλο.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 27 σκύλους με συμπτώματα ΟΠΠ και 47 χωρίς συμπτώματα ΟΠΠ στους οποίους πραγματοποιήθηκε κλινική εξέταση και αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Ακολούθησε συνέντευξη των ιδιοκτητών σχετικά με τις πρόσφατες συμπεριφορές και τη δίαιτα των σκύλων τους. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό! Τα σκυλιά που καταναλώνουν ωμό κρέας πουλερικών βρέθηκαν να είναι πάνω από 70 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ΟΠΠ.

Εντός επτά ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ΟΠΠ, πραγματοποιήθηκε συλλογή δειγμάτων κοπράνων. Η επικεφαλής συγγραφέας Lorena Martinez-Anton δήλωσε ότι τα δείγματα από τους σκύλους με συμπτώματα ΟΠΠ είχαν 9,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι μολυσμένα  με Campylobacter από ό, τι αυτά της ομάδας ελέγχου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω δεδομένα, η υπόθεση της συσχέτισης μεταξύ κατανάλωσης ωμού κρέατος πουλερικών και μετάδοσης του βακτηρίου Campylobacter spp. με την εκδήλωσης της ΟΠΠ ενισχύεται σημαντικά.

Μια επιπλέον παρατήρηση της ερευνητικής ομάδας αφορά τη μεγαλύτερη συχνότητα εκδήλωσης της ΟΠΠ σε μικρόσωμες φυλές σκύλων, γεγονός που συσχετίστηκε με τη συχνότερη κατανάλωση ωμών οστών πουλερικών από σκύλους τέτοιου μεγέθους, σε αντίθεση με τις μεγαλόσωμες φυλές στις οποίες χορηγούνται συχνότερα οστά από βοοειδή ή χοιρινά.

Εν κατακλείδι, αναμφισβήτητα τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης εγείρουν αμφιβολίες και εντείνουν την ανησυχία γύρω από τη νέα τάση δίαιτας που βασίζεται στο ωμό κρέας. Οι Dr Martinez and Dr Matthias le Chevoir ,επικεφαλής της μελέτης, συστήνουν στους ιδιοκτήτες να αποφεύγουν ωμές δίαιτες και να προτιμούν τις τυπικές σκυλοτροφές μέχρι να υπάρξουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.

-Επιμέλεια άρθρου-
Δάφνη Κοκάρα

back to top

630x100 ANOSOLOGIA

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information