zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal 02

Σκύλος

 

Δημιουργώντας τεχνητή μύτη σκύλου με 3D εκτυπωτή

  • Επιμέλεια:  

Πρόσφατες συσκευές που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εκρηκτικών μπορούν να βελτιωθούν με την μέθοδο της “ενεργής μύτης”, κατά την οποία επιστήμονες μιμήθηκαν την ικανότητα των σκύλων να αντιλαμβάνονται οσμές στον περιβάλλοντα χώρο σε ηλεκτρονικά κυκλώματα. Σε μία μελέτη που διεξήγαγαν αμερικανοί ερευνητές προσάρμοσαν σε έναν ανιχνευτή εκρηκτικών που ήταν διαθέσιμος στο εμπόριο μία συσκευή, η οποία προσομοίαζε την όσφρηση των σκύλων. Με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν ότι η τεχνητή μύτη βοηθά στη βελτίωση της ανίχνευσης οσμών μέχρι και 18 φορές.

Ο Matthew Staymates, μηχανολόγος μηχανικός ειδικευμένος στη δυναμική των υγρών του National Institute of Standards and Technology (NIST), εξηγεί ότι ο σκύλος είναι ένα δείγμα ενεργού αεροδυναμικού συστήματος, το οποίο κυριολεκτικά αναρροφά τις οσμές εντός ενός ευρύ δακτυλίου και τις επιστρέφει στους οσφρητικούς υποδοχείς. Δηλαδή χρησιμοποιεί την αεροδυναμική των υγρών για να αυξήσει την αεροδυναμική του εμβέλεια προκειμένου να ανιχνεύει μικροποσότητες πτητικών ουσιών σε μεγάλες αποστάσεις. Εάν εφαρμοστεί αυτή η αρχή, που είναι εμπνευσμένη από τη φύση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας σημαντικά βελτιωμένης συσκευής, η οποία θα ανιχνεύει εκρηκτικά, ναρκωτικά, παθογόνα ίσως και νεοπλάσματα.

Σε συνεργασία ερευνητών του NIST, του Ιnstitute of Technology’s Lincoln Laboratory της Μασαχουσέττης και του FDA συνεχίζεται η μελέτη για να αποκαλυφθούν τα στοιχεία, με τα οποία θα βελτιωθεί η ικανότητα ανίχνευσης ουσιών που βρίσκονται σε μικροποσότητες. Έτσι απευθύνθηκαν σε έναν από τους καλύτερους ανιχνευτές της φύσης, το σκύλο, προκειμένου να αποσαφηνίσουν τη διαδικασία της όσφρησης. Κάθε πέντε δευτερόλεπτα, ο σκύλος εκπνέει για να αποκτήσει την κατάλληλη οσφρητική εμβέλεια, ώστε να “τραβήξει” και να εισπνεύσει τα πτητικά μόρια του περιβάλλοντα χώρου. Εν συνεχεία, τα οσφρητικά ερεθίσματα λαμβάνονται από 300 εκατομμύρια κύτταρα που αποτελούν τους οσφρητικούς υποδοχείς για περαιτέρω επεξεργασία αυτών στο φλοιό των εγκεφαλικών ημισφαιρίων.

Η ομάδα χρησιμοποίησε 3d printers για να αντιγράψουν τα χαρακτηριστικά της μύτης ενός θηλυκού Λαμπραντόρ, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος και του μεγέθους των μυκτήρων. Με την εισπνοή και την εκπνοή αέρα μέσω της τεχνητής μύτης με ρυθμό παρόμοιου μοτίβου με το σκύλο, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να μιμηθεί ολοκληρωμένα τη διαδικασία της όσφρησης του. Ο Stalemates προσθέτει ότι η μεγάλη αποτελεσματικότητα της συσκευής έγκειται στο γεγονός ότι ο σκύλος αποτελεί ένα από τα αποδοτικότερα μοντέλα συλλογής πτητικών μορίων. Μολαταύτα απαιτείται ακόμα περισσότερος χρόνος προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθησία, η ειδικότητα και η ταχύτητα ανίχνευσης των αντίστοιχων συσκευών.

-Επιμέλεια άρθρου-
Μαρία Ζαχαροπούλου

back to top

630x60-Virbac-PUBLIC

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information