zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal 02

Σκύλος

 

Ο σκύλος σας θυμάται περισσότερα από όσα νομίζετε!

  • Επιμέλεια:  

Οι άνθρωποι έχουν μία αξιοσημείωτη ικανότητα να θυμούνται και να ανακαλούν γεγονότα από το παρελθόν, ακόμα και εκείνα τα οποία δεν είχαν καμία ιδιαίτερη σημασία για αυτούς. Τώρα, ερευνητές δηλώνουν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology ότι έχουν αποδείξεις πως οι σκύλοι έχουν και αυτοί τέτοιου είδους “επεισοδιακή μνήμη”. Στη μελέτη ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι μπορούσαν να θυμηθούν τις κινήσεις ενός ανθρώπου σε ανύποπτο χρόνο.

“Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας μπορούν να θεωρηθούν ένα περαιτέρω βήμα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια επικοινωνίας που υπάρχουν μεταξύ ανθρώπων και ζώων” είπε η Claudia Fugazza του MTA-ELTE Comparative Ethology Research Group της Βουδαπέστης, στην Ουγγαρία. “Οι σκύλοι ανήκουν στα είδη ζώων εκείνα που ο άνθρωπος θεωρεί έξυπνα, όμως μένουμε έκπληκτοι κάθε φορά που μία έρευνα αποκαλύπτει ότι οι σκύλοι και οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να μοιράζονται κάποιες πνευματικές ικανότητες παρά τη μακρινή εξελικτική σχέση τους”.

Μολονότι είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η επεισοδιακή μνήμη ενός ζώου αν λάβουμε υπόψιν ότι αυτό δεν μιλάει προκειμένου να μας πει τι θυμάται, σε μία νέα μελέτη οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν ένα κλασικό τρικ που ονομάζεται “κάνε αυτό που κάνω”. Σε αυτό λοιπόν οι σκύλοι εκπαιδεύτηκαν στο να παρακολουθούν έναν άνθρωπο να εκτελεί μία δραστηριότητα και μετά να τη φέρνουν σε πέρας και οι ίδιοι. Για παράδειγμα εάν ο ιδιοκτήτης τους κάνει άλμα στον αέρα, μετά εκείνοι δίνουν την εντολή “κάνε το” και τότε ο σκύλος κάνει και αυτός το άλμα.

Το γεγονός ότι οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν με αυτό τον τρόπο δεν ήταν αρκετό για να αποδείξει την “επεισοδιακή μνήμη”. Αυτό στηρίζεται στο ότι υπήρχε ανάγκη να φανεί ότι οι σκύλοι θυμούνται τι είδαν να κάνει ένας άνθρωπος ακόμα και όταν οι ίδιοι δεν ανέμεναν να ερωτηθούν ή να βραβευθούν. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα οι ερευνητές εκπαίδευσαν πρώτα 17 σκύλους να μιμούνται ανθρώπινες δραστηριότητες με την τεχνική “κάνε ότι κάνω”. Έπειτα διεξήγαγαν έναν επιπρόσθετο γύρο εκπαίδευσης, στον οποίο οι σκύλοι εκπαιδεύονταν στο να ξαπλώνουν αφού πρώτα παρακολουθήσουν την ανθρώπινη δραστηριότητα ανεξάρτητα του τι είδους ήταν αυτή.

Αφού οι σκύλοι έμαθαν πλήρως την εντολή «ξάπλωσε», οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν έδωσαν την εντολή “κάνε το” και οι σκύλοι εκτελούσαν την προηγούμενη εντολή. Με άλλα λόγια οι σκύλοι ανακάλεσαν στην μνήμη τους τη δραστηριότητα που είχαν δει να διενεργείται από τον άνθρωπο ακόμα και όταν δεν είχαν συγκεκριμένο λόγο να σκεφτούν ότι έπρεπε να τη θυμηθούν. Δηλαδή έδειξαν επεισοδιακή μνήμη.

Οι σκύλοι εξετάστηκαν με αυτό τον τρόπο ύστερα από ένα λεπτό και ύστερα από μία ώρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ήταν ικανοί να θυμούνται τις κινήσεις που είχαν προβληθεί ύστερα και από σύντομα και από μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Βέβαια η μνήμη τους γινόταν όλο και πιο αδύναμη με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ίδια προσέγγιση μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί και να προσαρμοστεί σε μία ευρύτερη ποικιλία ειδών ζώων προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το μηχανισμό, με τον οποίο τα εγκεφαλικά ημισφαίρια επεξεργάζονται τόσο τις κινήσεις των ίδιων των ζώων όσο και των γύρω τους.

“Από μία ευρύτερη εξελικτική οπτική γωνία, αυτό αποτελεί ένδειξη πως η επεισοδιακή μνήμη δεν είναι μοναδικό χαρακτηριστικό των πρωτευόντων, αλλά είναι μια περισσότερο διαδεδομένη ικανότητα στο ζωικό βασίλειο” λέει η Fugazza. “ Εμείς προτείνουμε τους σκύλους ως ένα κατάλληλο μοντέλο για τη μελέτη του μηχανισμού της επεισοδιακής μνήμης σε φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα επειδή αυτό το είδος έχει εξελικτικό πλεονέκτημα, μιας και συμβιώνει με ανθρώπινες κοινωνικές ομάδες.”

-Επιμέλεια άρθρου-
Μαρία Ζαχαροπούλου

back to top

630x60-Virbac-PUBLIC

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information