zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal

Κατοικίδια (κοινά θέματα)

 

Πως κερδίζεται το παιχνίδι της υιοθεσίας;

  • Επιμέλεια:  

Ίσως οι περίεργες και οι αστείες εκφράσεις που παίρνουν οι γάτες να μας διασκεδάζουν όταν τις βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή, αλλά πώς αυτό επηρεάζει την  απόφαση κάποιου που σκοπεύει να υιοθετήσει μια γάτα;

Απ ότι φαίνεται δεν επηρεάζει ιδιαίτερα. Αυτό είναι το συμπέρασμα των ερευνητών που πρόσφατα ανέπτυξαν ένα περίπλοκο δείκτη κάθε δυνατής έκφρασης του προσώπου της γάτας. Διαπίστωσαν ότι - ανεξάρτητα από την ιδανική συμπεριφορά ή την κακή γκριμάτσα - η όψη της γάτας δεν είχε καμία σημασία ως προς το αν υιοθετήθηκε από ένα καταφύγιο. Αντ 'αυτού, τα ζώα αυτά αύξησαν τις πιθανότητές τους να βρουν ένα σπίτι με το τρίψιμο σε παιχνίδια και έπιπλα.

Αλλά γιατί να αρχίσει κάποιος να εξετάζει τις εκφράσεις  της γάτας; Το 2013, οι εξελικτικοί ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά καταφυγίων που ανασήκωναν τα φρύδια τους περισσότερο από άλλα σκυλιά υιοθετήθηκαν ταχύτερα. Ένας σκύλος που ανασήκωνε τα φρύδια του 20 φορές, κατά την συνάντηση του με  έναν άνθρωπο, βρήκε σπίτι περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από έναν  ομότιμο του που το έκανε μόνο πέντε φορές. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το ανασήκωμα των φρυδιών έκανε ακόμα και τα ηλικιωμένα σκυλιά να φαίνονται κουτάβια και ιδιαίτερα φιλικά, ένα χαρακτηριστικό που θα τους έκανε πιο ελκυστικούς για τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της μακραίωνης εξημέρωσης τους.

Περίεργοι αν και με τις γάτες παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, οι ίδιοι ερευνητές ανέπτυξαν κάτι που ονομάζεται Cat Facial Action Coding System. Το σύστημα βασιζόταν σε παρόμοια προγράμματα για ανθρώπους, χιμπαντζήδες, ουρακοτάγκους και σκύλους - περιλάμβανε κάθε πιθανή κίνηση του προσώπου, με βάση το μυϊκό σύστημα και την ανατομία: δεκαπέντε κινήσεις του προσώπου, επτά κινήσεις του αυτιού και έξι άλλες κινήσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: η γλώσσα, τα χείλη, η μύτη, τα βλέφαρα και η κόρη του οφθαλμού. Οι επιστήμονες έθεσαν στη συνέχεια μια λίστα με τις πιο κοινές εκφράσεις του προσώπου και του σώματος, μετά από  επισκέψεις σε 106 γάτες σε τρία καταφύγια ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν πόσο γρήγορα υιοθετήθηκαν οι γάτες, αναζητώντας στατιστικές συσχετίσεις μεταξύ των εκφράσεων του προσώπου, των κινήσεων και της ταχύτητας υιοθεσίας. Σε αντίθεση με τα σκυλιά, η ταχύτητα της υιοθεσίας μιας γάτας δεν επηρεάζεται από τις εκφράσεις του προσώπου της. Αντίθετα, οι γάτες που έτριβαν συχνά το σώμα τους σε παιχνίδια και έπιπλα μέσα στο κλουβί τους υιοθετήθηκαν περίπου 30% πιο γρήγορα από ό, τι οι γάτες που δεν το έκαναν, ανέφερε πρόσφατα η ομάδα στην Applied Animal Behavior Science.

Αυτό σημαίνει ότι, σε σύγκριση με τα σκυλιά, οι γάτες δεν έχουν αντιμετωπίσει τόσο μεγάλη εξελικτική πίεση ώστε να προσελκύσουν ανθρώπους, λένε οι ερευνητές. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι άρχισαν να ζουν κοντά στους ανθρώπους σχετικά πρόσφατα και επειδή εξημερώθηκαν χιλιάδες χρόνια μετά τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

Ο Dennis Turner, ένας εξελικτικός βιολόγος που μελετά ζώα συντροφιάς στο Institute for Applied Ethology and Animal Psychology στη Ζυρίχη της Ελβετίας, λέει ότι το πείραμα προσεγγίζει ελάχιστα τις υιοθεσίες της πραγματικής ζωής, οπότε το ζήτημα χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν σιγουρευτούν. Αλλά αν οι εκφράσεις τις γάτας, τελικά, παίζουν μικρό ρόλο, δεν θα εκπλαγεί. «Διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες για το αν η έκφραση του προσώπου  της γάτας υποβλήθηκε σε επιλογή κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης», αναφέρει, επειδή οι άνθρωποι κράτησαν γάτες γύρω τους ως θηρευτές μικρών ενοχλητικών θηραμάτων (πχ ποντίκια) και όχι για συντροφιά. "Αν πραγματοποιήθηκε επιλογή έκφρασης προσώπου, ήταν τα τελευταία 200 χρόνια κατά την ανάπτυξη διαφορετικών καθαρόαιμων φυλών, κάτι που συναντάμε σπάνια σε καταφύγια" καταλήγει.

-Επιμέλεια-
Στεφανία Ταμπάχ

back to top

630x100 ANOSOLOGIA

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information