zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal 02

Κατοικίδια (κοινά θέματα)

 

Συμβουλές για καλύτερη κατανόηση της μετεγχειρητικής φροντίδας στο σπίτι

  • Επιμέλεια:  

Είναι εύκολο να αναλογιστεί κανείς πόση αγωνία προκαλεί σε έναν ιδιοκτήτη το άκουσμα της λέξης «χειρουργείο», πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά το δικό του κατοικίδιο ζώο. Ακόμη περισσότερο stress προκαλεί η λίστα των οδηγιών που δίνει ο κτηνίατρος σχετικά με τη μετεγχειρητική αγωγή στο σπίτι δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάρρωσης λαμβάνει χώρα εκτός κτηνιατρείου. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όι οδηγίες αυτές να είναι όσο γίνεται πιο ξεκάθαρες και κατανοητές ώστε να επέλθει ομαλά, γρήγορα και αποτελεσματικά η ανάρρωση του ζώου.
Παρακάτω παρατίθενται μερικές συμβουλές, σύμφωνα με την κτηνίατρο Teresa Ann Raffel-Kleist, ώστε η επεξήγηση της μετεγχειρητικής φροντίδας στο σπίτι να είναι κατά το μέγιστο δυνατό αποτελεσματική.

• Αναλυτική περιγραφή της φαρμακευτικής αγωγής
Είναι σημαντικό ο ιδιοκτήτης να αντιληφθεί τη σημασία του κάθε φαρμάκου στην ανάρρωση του ζώου όπως του αντιβιοτικού, του αντιφλεγμονώδους και του αναλγητικού. Επιπλέον πρέπει να εξοικειωθεί με τον τρόπο χορήγησής τους, για το λόγο αυτό ο κτηνίατρος μπορεί να τον εκπαιδεύσει με μία κροκέτα στη θέση ενός χαπιού και με νερό στη θέση ενός υγρού φαρμάκου.
Οπωσδήποτε ο κτηνίατρος οφείλει να εξηγήσει τις συχνότερες και αναμενόμενες παρενέργειες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πολυουρία και πολυδιψία από τα γλυκοκορτικοειδή, όπως επίσης και τις σπανιότερες αλλά σοβαρότερες που απαιτούν άμεση κτηνιατρική παρέμβαση.

• Επίδειξη του χειρουργικού τραύματος
Εφόσον το τραύμα δεν είναι καλυμένο με επίδεσμο είναι καλό να δείξουμε στον ιδιοκτήτη το χειρουργικό τραύμα και να συζητήσουμε μαζί του την πορεία επούλωσης. Εφόσον παρατηρηθεί εκτεταμένη διόγκωση, εκροή υγρού, αίματος ή διάσπαση ραμμάτων ο ιδιοκτήτης πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον κτηνίατρο. Επίσης, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι η υπερβολική και παρατεταμένη λείξη των ραμμάτων δυσχεραίνει την επούλωση και σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί η τοποθέτηση κολάρου Ελισάβετ ή ουσιών με δυσάρεστη για το ζώο γεύση γύρω – και όχι πάνω - στο τραύμα.

• Συζήτηση σχετικά με τη σημασία της επίδεσης
Ο κτηνίατρος οφείλει να συζητήσει με τον ιδιοκτήτη πόσο σημαντικό είναι η επίδεση να παραμείνει στη θέση της και ακέραια. Επιπλέον, καλό είναι να ελέγχεται μια φορά την ημέρα για τυχόν δυσάρεστες οσμές και εφόσον αφορά κάποιο άκρο για τυχόν διόγκωση, πτώση θερμοκρασίας ή ανεπιθύμητο χρώμα των δακτύλων. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η υπερβολική ενασχόληση του ζώου με τον επίδεσμο, όπως το δάγκωμα ή η λείξη του, απαιτεί την προσοχή του ιδιοκτήτη και ενδεχομένως την ενημέρωση του κτηνιάτρου.

• Λεπτομερή καταγραφή των περιορισμών κίνησης
Εφόσον η επέμβαση που προηγήθηκε απαιτεί περιορισμό ή και πλήρη αποφυγή άσκησης η λεπτομερής επεξήγηση μέχρι και καταγραφή των οδηγιών μας γλιτώνει συχνά από ατυχήματα. Για παράδειγμα ένα χειρουργικό τραύμα στην κοιλιά, π.χ μετά από μια ωοθηκυστερεκτομή, απαιτεί αποφυγή των αλμάτων για δύο εβδομάδες.
Εάν ο κτηνίατρος συστήνει σύντομες βόλτες, προοδευτικά αυξανόμενης διάρκειας, προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις μπορεί να καταγράψει αναλυτικά τις οδηγίες, π.χ βόλτα 5 λεπτών για τις πρώτες δύο μέρες, 10 λεπτών για τις επόμενες δύο και 15 λεπτών μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η κινητικότητα του ζώου.
Τέλος, το μπάνιο πρέπει να αποφευχθεί για δύο εβδομάδες μετεγχειρητικά, ή και περισσότερο αναλογα με το βαθμό επούλωσης του τραύματος.

• Συζήτηση σχετικά με τη σωστή δίαιτα του ζώου
Ακόμη και να μην υπάρχει ειδική διατροφική ανάγκη είναι απαραίτητη η προσοχή του ιδιοκτήτη ώστε το ζώο να τρέφεται σωστά με επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών, για την ταχύτερη δυνατή επούλωση, και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους. Σημειώνεται ότι ειδικά σε περίπτωση περιορισμού δραστηριότητας είναι πολύ εύκολο το ζώο να κερδίσει βάρος.
Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως σε χειρουργείο αφαίρεσης λίθου από την ουροποιητική οδό, χορηγείται δίαιτα ειδική για ουρολιθιάσεις όπως και σε παθήσεις άλλων συστημάτων οι αντίστοιχες δίαιτες.

Οι ορθά διατυπωμένες, χωρίς δύσκολη ορολογία, προφορικές και γραπτές οδηγίες προς τον ιδιοκτήτη αποτελούν κλειδί για την αποτελεσματική μετεγχειρητική αγωγή του ζώου. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο κίνδυνος περιττής ανησυχίας ελλοχεύει πάντοτε είναι εξίσου σημαντικό ο κτηνίατρος να εξηγήσει τις περιπτώσεις που είναι όντως απαραίτητη η παρέμβασή του.

-Επιμέλεια άρθρου-
Δάφνη Κοκάρα

back to top

630x60-Virbac-PUBLIC

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information