zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal

Άλογα

 

Περιποίηση τραυμάτων δέρματος στα άλογα

 • Επιμέλεια:  

Οι ιδιοκτήτες ιπποειδών και οι κτηνίατροι καλούνται να αντιμετωπίσουν τραύματα δέρματος εδώ και αιώνες. Τα άλογα είναι πολύ επιρρεπή στους τραυματισμούς του δέρματος και τη δημιουργία πληγών καθώς ασκούνται έντονα καθημερινώς. Μετά από τη δοκιμή μίας πληθώρας τοπικών σκευασμάτων έχουμε οδηγηθεί σε ορισμένα συμπεράσματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα καθενός από αυτά.

Η εφαρμογή των περισσότερων τοπικών σκευασμάτων και οι τεχνικές καθαρισμού μιας πληγής θα προκαλέσουν χημικό ή μηχανικό ερεθισμό στο υπόστρωμα του τραύματος. Όμως, θα πρέπει να συγκρίνουμε τα οφέλη του καθαρισμού του τραύματος έναντι του ερεθισμού που μπορεί να προκαλέσει η ουσία που χρησιμοποιήσαμε και να αποφασίσουμε εάν τελικά ο παράγοντας καθαρισμού θα επιταχύνει ή επιβραδύνει την επούλωση των τραυμάτων.

Πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε ουσίας θα πρέπει να ξυρίσουμε την περιοχή ώστε να απομακρυνθούν όλες οι τρίχες και να μην επιμολύνουν το τραύμα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε μία αποστειρωμένη γάζα για να καθαρίσουμε απαλά την πληγή. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η έντονη τριβή στην περιοχή κατά τον καθαρισμό.

Κατά την πρώτη προσέγγιση διαβρέχουμε την πληγή με φυσιολογικό ορό, χωρίς μεγάλη πίεση, ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα της επιφάνειας.

Στη συνέχεια αναφέρονται οι συνηθέστερες ουσίες τοπικών σκευασμάτων που εφαρμόζουμε στις πληγές και η ασφάλεια της χρήσης τους.

 • • Φυσιολογικός ορός

Ο φυσιολογικός ορός αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους πιο απλούς και αποτελεσματικούς παράγοντες καθαρισμού των τραυμάτων. Ο υπέρτονος φυσιολογικός ορός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός όσον αφορά την απομάκρυνση νεκρών, κατεστραμμένων ή  μολυσμένων ιστών από τον περιβάλλοντα χώρο και βοηθάει  στη μείωση των βακτηρίων που βρίσκονται στην πληγή. Βέβαια, έχει την ικανότητα να βλάψει τα φυσιολογικά κύτταρα και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει  να χρησιμοποιείται μόνο σε μολυσμένες πληγές.

 • • Ιωδιούχος ποβιδόνη

Παρά το γεγονός ότι η ιοδιούχος ποβιδόνη έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς για τη φροντίδα των τραυμάτων στα άλογα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι προκαλεί νέκρωση ιστών και παρεμποδίζει την επούλωση. Συνεπώς, η ιωδιούχος ποβιδόνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο γύρω από το τραύμα, πάνω από το υγειές δέρμα και ποτέ στο ίδιο το τραύμα.

 • • Χλωρεξιδίνη

Η χλωρεξιδίνη έχει χαμηλή συστηματική τοξικότητα, αλλά οι μελέτες έχουν δείξει ελάχιστα μόνο στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της στη μείωση του αριθμού των βακτηρίων χωρίς την πρόκληση ερεθισμού. Επιπλέον, προκαλεί νέκρωση των ιστών και δεν παρεμποδίζει την επανεμφάνιση των βακτηρίων.

 • • Υπεροξείδιο υδρογόνου

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι δημοφιλές για την αναβράζουσα δράση του, η οποία μπορεί να πείσει το χρήστη για την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, έχει λίγες ευεργετικές επιδράσεις. Οι αντιμικροβιακές ιδιότητές του είναι πιθανώς πολύ υπερεκτιμημένες.

 • • Οξικό οξύ (Ξύδι)

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι το αγνοούν, υφίσταται επιστημονικό υπόβαθρο πίσω από τη χρήση του κοινού απεσταγμένου ξυδιού. Το χαμηλό ph του οξικού οξέος δεν είναι συμβατό με την ύπαρξη ορισμένων βακτηρίων όπως είναι για παράδειγμα το βακτήριο Pseudomonas. Αυτό σημαίνει ότι το ξύδι ενδέχεται να είναι αποτελεσματικό εναντίον αυτού του κοινού παθογόνου. Προτείνεται η εφαρμογή του με τη χρήση μίας γάζας, η παραμονή του για 15 λεπτά επάνω στην πληγή και στη συνέχεια η διαβροχή του τραύματος με φυσιολογικό ορό.

 • • Kαθαριστικά που δρουν επιφανειακά

Τα καθαριστικά αυτά είναι ελάχιστα τοξικά και ερεθιστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μη τοξικά. Είναι πολύ αποτελεσματικά σε ελάχιστα μολυσμένες πληγές και θα πρέπει να παραμείνουν για ένα έως δύο λεπτά, στη συνέχεια να γίνει διαβροχή με φυσιολογικό ορό και να χρησιμοποιηθούν εκ νέου εάν κρίνεται απαραίτητο.

 • • Τοπικά αντιβιοτικά

Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι αποτελεσματικά για τη μείωση του βακτηριακού πληθυσμού, αλλά η υπερβολική χρήση τους συμβάλλει στην ανάπτυξη μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Επομένως, προτείνεται η χρήση ενός αντιβιοτικού, στο οποίο είναι ευαίσθητος ο μολυσματικός παράγοντας, για μία έως δύο εβδομάδες. Τα κοινά τοπικά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την περιποίηση των τραυμάτων είναι τα παρακάτω:

 • -Άργυρος

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα αυτού του αντιμικροβιακού παράγοντα. Συχνά, ανευρίσκεται στη μορφή κρέμας αργυρούχου σουλφαδιαζίνης, αλλά είναι επίσης διαθέσιμος και σε εμποτισμένη γάζα.

 • -Νιτροφουραζόνη

Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται ούτε μία μελέτη με θετικά αποτελέσματα για το συγκεκριμένο τοπικό αντιβιοτικό. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα επιβράδυνσης της θεραπείας. Σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται η εφαρμογή της σε ανοιχτά τραύματα.

 • -Βακιτρακίνη, Νεομυκίνη, Πολυμυξίνη

Η χρήση ενός τοπικού σκευάσματος που περιέχει τις παραπάνω τρεις αντιβιοτικές ουσίες σε μορφή κρέμας αποτελεί έναν από τους καλύτερους τοπικούς παράγοντες για την περιποίηση ενός τραύματος.

 • -Μέλι

Έχει αποδειχθεί πως το μέλι έχει ορισμένες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι μόνο το μέλι που δημιουργήθηκε για ιατρικούς σκοπούς είναι αποτελεσματικό.

Τέλος, πέρα από τη χρήση των φαρμακευτικών ουσιών, ένας κτηνίατρος θα πρέπει να έχει υπόψιν πως υπάρχουν ποικίλες γάζες και επιθέματα που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Πρώτον, μπορούν να χρησιμποιηθούν για μηχανική νεαροποίηση και απομάκρυνση νεκρωμένων ιστών από την πληγή. Στη συνέχεια, οι γάζες που είναι εμποτισμένες με γέλη έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την επούλωση των υγρών πληγών. Άλλες γάζες, προωθούν την ορθή επούλωση και σύσπαση σε περιοχές που στερούνται κοκκιώδους ιστού. Τέλος, υπάρχουν και οι γάζες που προωθούν την επιθηλιοποίηση κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επούλωσης των τραυμάτων δέρματος.

Συμπερασματικά, όταν ένας κτηνίατρος καλείται να περιποιηθεί τραύματα δέρματος στα άλογα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με φυσιολογικό ορό, καθαριστικά που δρουν επιφανειακά, άργυρο και μία κρέμα που περιέχει βακιτρακίνη, νεομυκίνη και πολυμυξίνη. Η τοπική εφαρμογή των παραπάνω ουσιών θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με ήπιους χειρισμούς. Στη συνέχεια, κρίνεται εάν είναι απαραίτητη η συρραφή του τραύματος και η εφαρμογή μίας γάζας σε συνδυασμό με έναν επίδεσμο, ο οποίος αφ’ενός θα διατηρήσει τη γάζα στη σωστή θέση και αφ’ετέρου θα σταθεροποιήσει την περιοχή ώστε να μη δέχεται δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επούλωσης.

-Επιμέλεια άρθρου-
Αλεξάνδρα Δαραβίγκα

back to top

630x100 ANOSOLOGIA

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information