zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal

Άλογα

 

Η σχέση μεταξύ των αλόγων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα

  • Επιμέλεια:  

Θεραπεία υποβοηθούμενη με ιπποειδή, θεραπευτική ιππασία, ιπποθεραπεία… αυτοί είναι οι οροι που χρησιμοποιούνται για τη σωματική και ψυχολογική θεραπευτική διαδικασία στην οποία τα άλογα κατέχουν κυρίαρχο ρόλο.

Η θεραπευτική ιππασία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της δεκατίας του 1950 στην Ευρώπη, ως εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Τα άτομα με σχεδόν οποιοδήποτε είδος αναπηρίας, είτε μόνιμη είτε παροδική, μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπευτική ιππασία, η οποία αποτελείται στην πραγματικότητα από οποιαδήποτε φυσική αλληλεπίδραση με τα άλογα. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία καθοδηγείται από ένα άτομο ειδικά εκπαιδευμένο.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από την Αμερικάνικη Ένωση Ιπποθεραπείας απέδειξε ότι οι πολυδιάστατες κινήσεις του αλόγου παρέχουν στον αναβάτη με αναπηρία την ευκαιρία να εξερευνήσει τον έλεγχο και τον συντονισμό της στάσης και την κίνησης. Η ήπια και ρυθμική ιππασία κινεί το σώμα του αναβάτη με έναν τρόπο που ομοιάζει με το ανθρώπινο βάδισμα. Οι αναβάτες με κινητικά προβλήματα, συχνά παρουσιάζουν βελτίωση στην ευελιξία, την ισορροπία και τη μυϊκή δύναμη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι θετικές επιπτώσεις στα άτομα με αναπηρία από την κίνηση του αλόγου είναι εμφανή καθώς βελτιώνεται ο συντονισμός της κίνησης, ο μυϊκός τόνος, η ορθοστατική ευθυγράμμιση, η ευελιξία και η δύναμη. Βέβαια, επηρεάζονται και άλλα συστήματα εκτός από το κινητικό. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν αλλαγές στο αναπνευστικό σύστημα, στις γνωστικές και αισθητικές λειτουργίες, στην ισορροπία και στην ομιλία των ατόμων.

Επιπλέον, είναι αναμφοσβήτητο πως η θεραπευτική ιππασία προσφέρει θετικά ψυχολογικά οφέλη. Αρχικά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες αντί να βρίσκονται κλεισμένα σε κάποιο ιατρείο ή φυσικό κέντρο θεραπείας, περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αναπνέοντας καθαρό αέρα και ακούγοντας τα πουλιά να κελαηδούν. Έπειτα, η αλληλεπίδραση με τα άλογα, τα οποία είναι συνήθως ευάγωγα και φιλικά προς τους ανθρώπους, δημιουργεί πληθώρα θετικών συναισθημάτων. Τέλος, είναι σίγουρο πως η αυτοεκτίμηση των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον έλεγχο του σώματος και του μυαλού τους αναπτύσσεται ιδιαίτερα όταν καταφέρνουν να ελέγχουν το σώμα και το μυαλό ενός ζώου που ζυγίζει 500-600 κιλά.

Επομένως, ανεξαρτήτως από τον όρο που θα χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε την παραπάνω διαδικασία, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε άτομο με οποιαδήποτε σωματική ή διανοητική αναπηρία μπορεί να επωφεληθεί από τη συμμετοχή των αλόγων στη θεραπεία και τις δραστηριότητές του.

*φωτογραφία από www.disablesportsusa.org

-Επιμέλεια άρθρου-
Αλεξάνδρα Δαραβίγκα

back to top

630x100 ANOSOLOGIA

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information