zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal 02

Άλογα

 

Χασμουρητό στα Άλογα; Δείτε τους λόγους

  • Επιμέλεια:  

Τα άλογα χασμουριούνται συχνά όταν νυστάζουν, πεινάνε ή είναι αγχωμένα. Ο πόνος είναι μία πηγή άγχους, αλλά και οτιδήποτε αυξάνει τη διέγερση – συμπεριλαμβανομένων και της σωματικής δυσφορίας, του φόβου, του ενθουσιασμού και της διανοητικής λειτουργίας- μπορεί να προκαλέσει χασμουρητό. Φυσιολογικά, το χασμουρητό αποτελεί μια ανταπόκριση που συνδέεται με την αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, την αυξημένη θερμοκρασία σώματος (θεωρία “brain cooling” του χασμουρητού) ή τη γαστρεντερική δυσφορία. Το χασμουρητό είναι ένα ακούσιο αντανακλαστικό. Συνεπώς, είναι απίθανο τα άλογα να χασμουριούνται σκόπιμα. Για να αποφύγει τη χαλιναγώγηση και κατ’ επέκταση την ίππευση, ένα άλογο πιθανότατα θα μάθει τυπικά να μετακινεί το κεφάλι του μακριά ή να πιέζει το στόμα του κλειστό.

Η σωματική δυσφορία ή το συναισθηματικό άγχος είναι οι πιο πιθανοί λόγοι για τους οποίους τα άλογα χασμουριούνται. Έτσι μπορεί να παρατηρηθεί όσο αναμένουν να χαλιναγωγηθούν ή να τα ιππεύσουν. Ωστόσο, γεγονότα που συμβαίνουν νωρίτερα από το χασμουρητό πιθανότατα αποτελούν πιο σημαντικά στοιχεία. Τέτοια γεγονότα μπορεί να είναι ο καλλωπισμός τους ή η τοποθέτηση και το δέσιμο της σέλας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ζώα έχουν την τάση να χασμουριούνται αφότου απομακρυνθεί ο στρεσογόνος παράγοντας, για παράδειγμα στο τέλος μιας έντονης σωματικής άσκησης. Το τελευταίο μπορεί να ελεγχθεί αλλάζοντας τη σειρά των καθημερινών διαδικασιών. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετώντας στην αρχή το χαλινάρι, παρατηρούμε εάν το άλογο συνεχίζει να χασμουριέται εκείνη τη στιγμή.

Έχοντας ως απώτερο σκοπό την επίλυση του προβλήματος του χασμουρητού, είναι χρήσιμο να κοιτάξουμε πέρα από το στόμα, για πηγές σωματικής δυσφορίας όπως είναι για παράδειγμα ο πόνος στην πλάτη ή η ευαισθησία στο σημείο που δένουμε τη σέλα. Εάν ένα άλογο είναι συναισθηματικά αγχωμένο όταν το προετοιμάζουμε για ιππασία, είναι καλό να επιβραδύνουμε τη διαδικασία. Λίγο φαγητό και περιποίηση στα σημεία που υπάρχουν γρατζουνιές ή πληγές θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει. Όσον αφορά το εάν είναι καλό ένα άλογο να φάει πριν ασκηθεί, αυτό είναι ένα πολύπλοκο ερώτημα. Βέβαια, η παροχή ενός μικρού γεύματος είναι ικανή να μειώσει τη δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα και επίσης να δημιουργήσει μια πιο θετική εμπειρία συνολικά.

Συμπερασματικά, το χασμουρητό είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά, αλλά η συμβουλή του κτηνίατρου είναι απαραίτητη αν γίνει συχνό ή υποτροπιάζον ώστε να αποκλείσει μη φυσιολογικές αιτίες όπως είναι κάποια γαστρεντερική νόσος ή ο ανεπαρκής καθιστός ύπνος.

- Επιμέλεια άρθρου -
Αλεξάνδρα Δαραφίγκα

back to top

630x60-Virbac-PUBLIC

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information