dermatologia

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal

DIAGNOVET

DIAGNOVET

Κτηνιατρικά θέματα, άρθρα και εξελίξεις από την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Ζητείται Κτηνίατρος και Νοσηλευτής από Κτηνιατρό Κέντρο στη Νέα Κηφισιά

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ NEA ΚΗΦΙΣΙΑ.

Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση.
Επιθυμητή προϋπηρεσία.

Αποστολή βιογραφικών: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ημερίδα Zoetis: Νέοι Ορίζοντες στη Δερματολογία του Σκύλου

Η Zoetis Hellas καλεί όλους τους Κτηνιάτρους στην Ημερίδα Δερματολογίας Σκύλου που διοργανώνει την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 στο ΕΛΑΙΩΝ LOFT στο Βοτανικό (Αθήνα)

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΕΔΩ

Πρόγραμμα Ημερίδας

10:00 Προσέλευση - Καλωσόρισμα
10:30 Mονοκλωνικά αντισώματα. Οι θεραπείες του μέλλοντος είναι ήδη εδώ. Hilde Moyaert
10:45 Σκύλος με Ατοπική Δερματίτιδα: Διαγνωστική προσέγγιση, επικοινωνία & διαχείριση, από την πρώτη επίσκεψη. Ράνια Φαρμάκη
11:05 Άμεση αντιμετώπιση του κνησμού - γιατί είναι σημαντική. Michela De Lucia
11:25 Cytopoint: Η επιστήμη πίσω από την τεχνολογία. Hilde Moyaert
11:40 Διάλειμμα
12:00 Νεότερα δεδομένα στη δερματολογία - Καινοτόμες θεραπείες. Michela De Lucia
12:30 Θεραπεύοντας την ατοπική δερματίτιδα - αλγόριθμος. Ράνια Φαρμάκη
12:40 Παρουσίαση κλινικών περιστατικών. Michela De Lucia & Ράνια Φαρμάκη
13:30 Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Yποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση 1710/51865/4-4-2018 «Λεπτομέρειες εφαρμογής των άρθρων 5 και 7 του ν. 4492/2017 (ΦΕΚ Α΄ 156) περί της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα».

Δείτε ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Εφαρμογή της EFSA για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android ή iOS

Η EFSA έχει αναπτύξει την εφαρμογή “EFSA to the people” για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android ή iOS. Η εφαρμογή δίνει πρόσβαση στα νέα, τις εκδηλώσεις και τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της EFSA.

Παράλληλα, επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν την κατάσταση των ερωτημάτων που έχουν γίνει προς την EFSA (questions, mandates, outputs).

Κατεβάστε εδώ:   ANDROID      IOS

Απαγόρευση αλιείας στη Λίμνη Βόλβη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδορίας απαγορεύτητε από την 5η Απριλίου η ενάσκηση επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών με κάθε μέσο και εργαλείο, για προστασία της ./. Ν αναπαραγωγής τους, στη λίμνη Βόλβη, στο Ρήχιο ποταμό και σε όλα τα ρέοντα ύδατα, ρυάκια, ποτάμια, χείμαρροι, που καταλήγουν άμεσα στη λίμνη και σε απόσταση 3000 μέτρων από το σημείο εκβολής τους στη λίμνη (η απόσταση αυτή μετρείται κατά μήκος της κοίτης των ανωτέρω).

Η απαγορευτική περίοδος αλιείας αρχίζει από την 5 η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018, ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 12.ΟΟ π.μ. μέχρι και την 1η ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ώρα 12.00 π.μ..

- Επιβάλλεται, με προσωπική ευθύνη και μέριμνα των ιδιοκτητών των αλιευτικών σκαφών, η απομάκρυνση από τη λίμνη όλων των αλιευτικών σκαφών και η συγκέντρωσή τους στην ξηρά στις καθορισμένες θέσεις: Μικρή Βόλβη, Μεγάλη Βόλβη, Λουτρά Απολλωνίας, Ν. Μάδυτο, σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων από το νερό και αφού προηγουμένως αφαιρεθεί όλος ο εξοπλισμός τους (αλιευτικά εργαλεία, κουπιά, κλπ).

- Κατά παρέκκλιση της παρούσας, επιτρέπεται η διενέργεια δειγματοληψίας για ερευνητικούς σκοπούς από την αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας, Ερευνητικά Ιδρύματα ή Πανεπιστήμια, τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, μετά από σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Αλιείας Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις διατάξεις περί προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

- Αρμόδιοι για την εφαρμογή της παρούσας είναι τα Αστυνομικά Τμήματα και οι Δασικές Υπηρεσίες στην περιοχή αρμοδιότητάς των.

- Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται με τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 9 του Ν.2040/1992). 6. Οι αποδέκτες της παρούσας παρακαλούνται να τη γνωστοποιήσουν με κάθε πρόσφορο μέσο στους χώρους ευθύνης τους.

Νέο εμβόλιο ενάντια στον Ιό της Γρίπης των Πτηνών;

Κοντά στην δημιουργία ενώ νέου εμβολίου ενάντια στη Γρίπη των Πτηνών φαίνεται πως έφτασαν ερευνητές του Ινστιτούτου Pirbright.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων για να δημιουργήσουν ένα νέο εμβόλιο για τον ιό της Γρίπης των Πτηνών και της Ιογενούς Εντερίτιτδας της Πάπιας (DEV).

Πρόσφατα έγινε και η ανακοίνωση στο περιοδικό Viruses στο οποίο οι ερευνητές εξηγούν πώς χρησιμοποίησαν μια μέθοδο επεξεργασίας γονιδίων CRISPR / Cas9 για την εισαγωγή γονιδίων του ιού της γρίπης των πτηνών στον ιό DEV της πάπια. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει υψηλότερα ποσοστά εισαγωγής γονιδίων και καθιστά τη διαδικασία πιο αποτελεσματική.

Το εμβόλιο είναι στην τελευταία φάση ανάπτυξης και τα πρώτα αποτελέσματα κρίνονται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Δράση 10.1.09 “Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, συμβάλλοντας στην διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής εξέδωσε την υπ. αριθμ. 401/48520/02.4.2018 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄/1226/02.4.2018) «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.09 “Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων”, του Υπομέτρου 10.1 «ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις», του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2020». Σε συνέχεια αυτής ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κος Αντώνογλου εξέδωσε ανακοίνωση με το αρίθμ. 900/3.4.2018 έγγραφο (ΑΔΑ:ΩΓΜ64653ΠΓ-ΞΒ1) με την οποία καλούνται οι υποψήφιοι δικαιούχοι, κάτοχοι ζωικού κεφαλαίου αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, της ως άνω Δράσης, να υποβάλλουν αίτημα πληρωμής μέσω της ΕΑΕ 2018, κάνοντας χρήση του κωδικού 10.1.9 τόσο στην ενότητα «Μέτρα/Δράσεις» όπως και στην ενότητα «ζωικές εκμεταλλεύσεις» όπου επιλέγεται η φυλή του ζωικού κεφαλαίου, μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής της ΕΑΕ, προκειμένου, εφόσον ενταχθούν, να τύχουν την καταβολή της σχετικής οικονομικής ενίσχυσης για το έτος 2018.

Επισημαίνεται ότι:

η συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων, στην ΕΑΕ του έτους 2018, δεν προκαταλαμβάνει σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα των διαδικασιών επιλογής των πράξεων, όπως αυτές περιγράφονται στα άρθρα 9 έως 16 της ως άνω Υπουργικής Απόφασης και δεν συνεπάγεται την ένταξη των εν δυνάμει δικαιούχων στη δράση. Το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα εκδοθεί η πρόσκληση της Δράσης, με συνολικό προϋπολογισμό 38 εκατ.€, βάσει της οποίας, οι υποψήφιοι δικαιούχοι κάτοχοι ζωικού κεφαλαίου αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων θα υποβάλλουν σχετική αίτηση ένταξης προκειμένου να ενταχθούν στη Δράση. το έτος 2018 αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής της δράσης, με ημερομηνία έναρξης των δεσμεύσεων την ημερομηνία δημοσίευσης της αριθμ. 401/48520/29.3.2018 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄/1226/02.4.2018) και με διάρκεια τα πέντε έτη. ειδικά για τους ίππους οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία σήμανσής τους όπως αυτή καθορίζεται στην αριθμ. 428/51088/03.4.2018 εγκύκλιο (ΑΔΑ: Ω61Ν4653ΠΓ-Κ7Λ) του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ.

Ζητείται Κτηνίατρος από τη Farmina Pet Food Hellas

Η Farmina Pet Foods Hellas, επιθυμεί να προσλάβει  άτομο σε θέση Επιστημονικού Υπευθύνου  με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Προσόντα:

  • • Πτυχίο Κτηνιατρικής
  • • Άριστη γνώση Αγγλικών
  • • Πολύ καλή γνώση MS Office (Word, Excel, Power Point)
  • • Άριστη επικοινωνιακή ικανότητα, ομαδικό πνεύμα, υπευθυνότητα
  • • Δυνατότητα ταξιδιών
  • • Δίπλωμα οδήγησης
  • • Προηγούμενη εμπειρία στον κλάδο θα εκτιμηθεί

Κύριο αντικείμενο αποτελεί η πώληση προώθηση και η τεχνική υποστήριξη των προϊόντων της εταιρείας σε κτηνιατρεία και κτηνιατρικά φαρμακεία σε Θεσσαλονίκη και Β.Ελλάδα

Βιογραφικά και επικοινωνία στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   

Μυστηριώδες δερματολογικό νόσημα σε Καμηλοπαρδάλεις στην Αφρική

Σύμφωνα με τελευταίες παρατηρήσεις επιστημόνων οι καμηλοπαρδάλεις που ζούνε στην υποσαχάρια Αφρική πάσχουν από ένα μυστηριώδες νόσημα που προκαλεί δερματολογικές αλλοιώσεις.

Οι αλλοιώσεις προκαλούν νεκρωτικές εστίες σε στο λαιμό και στα πόδια των καμηλοπαρδάλων. Το ακριβές αίτιο που προκαλεί αυτές τις αλλοιώσεις δεν έχει εντοπιστεί και οι επιστήμονες αναφέρουν πως μπορεί να είναι από κάποιο περιβαντολογικό παράγοντα, κάποιο νέο ιό ή βακτήριο ή και μια σειρά παραγόντων που οδηγεί σε αυτές τις επιπλοκές.

Στην παρούσα φάση η έρευνα συνεχίζεται τόσο εργαστηριακά όσο και επιδημιολογικά για να μπορέσουν να εντοπίσουν το ακριβές αίτιο αλλά και την περιοχή που εντοπίζεται εντονότερα το φαινόμενο

 

PHOTOGRAPH BY ROBERT MONTGOMERY

Πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων για προστασία από τη Λύσσα

Την 1η Απριλίου 2018 ξεκινάει η νέα εμβολιακή καμπάνια των αλεπούδων για ανοσοποίηση έναντι του ιού της Λύσσας. Από το 2012 και μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 48 κρούσματα λύσσας σε ζώα στην χώρα μας. Το τελευταίο κρούσμα λύσσας καταγράφηκε σε μια αλεπού, τον Μάιο του 2014, στην ΠΕ Πέλλας.

Την 1η Απριλίου 2018, η Δ/νση Υγείας των Ζώων της Γενικής Δ/σης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ με την συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικών αρχών της χώρας, ξεκινάει την 8η εκστρατεία για τον από του στόματος εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας με τη ρίψη δολωμάτων-εμβολίων από αέρος με ειδικά αεροσκάφη.

Οι ρίψεις θα πραγματοποιηθούν σε 24 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας, Δράμας, Ευρυτανίας, Πρεβέζης και Αιτωλοακαρνανίας).

Η όλη επιχείρηση αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο του 2018 αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Σκοπός της παραπάνω επιχείρησης είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού των κόκκινων αλεπούδων (δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση στην Ευρώπη και στη χώρα μας), ώστε να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της παραπάνω ασθένειας στη χώρα μας.

Τα εμβόλια-δολώματα που θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των αλεπούδων περιέχουν ζωντανό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης ιό της λύσσας και απαγορεύεται η οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο που περιέχεται μέσα στο εμβόλιο, θα πρέπει άμεσα να αναζητείται ιατρική βοήθεια.

Ο από του στόματος εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπάνω ασθένειας.

Η επιτυχής εφαρμογή της παραπάνω εμβολιακής εκστρατείας σε συνδυασμό με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος παθητικής επιτήρησης (συλλογή δειγμάτων από νεκρά άγρια, αλλά και κατοικίδια ζώα) από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες με τη συνεργασία των φυλάκων θήρας των κυνηγετικών ομοσπονδιών και των δασικών αρχών της χώρας, του υποχρεωτικού αντιλυσσικού εμβολιασμού των κατοικίδιων σαρκοφάγων, του αποτελεσματικού ελέγχου των μετακινήσεων των ζώων βάση της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, της υποχρεωτικής κοινοποίησης της ασθένειας και της ενημέρωσης του κοινού για το παραπάνω νόσημα, καθώς και για τους τρόπους πρόληψης της μόλυνσης από αυτό, θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην Προστασία τόσο της Δημόσιας Υγείας, όσο και της υγείας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και της ευημερίας των κτηνοτρόφων.

ΕΔΚΕ: Στειρώσεις αδέσποτων ζώων στο Λουτράκι

Το Σαββατοκύριακο 24-25/2/2018, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος βρέθηκε στο όμορφο Λουτράκι, όπου και στείρωσε 44 σκύλους και 13 γάτες στα ιατρεία των Ιωάννη Λέκκα και Μαρίας Μπελιβάνη.

Η ΕΔΚΕ θα ήθελε να ευχαριστήσει τις τοπικές αρχές και τους φιλόζωους εθελοντές για την βοήθεια τους!

Την ομάδα αποτελούσαν οι : Έλλη Παπαϊωάννου, Ιωάννης Μιχόπουλος, Δημήτρης Δήμζας, Άννα Σούσου, Γιώργος Καρούζος, Αρσινόη Γεωργανά, Βικτωρία Δαρέμα, Ευγενία Μολυμπάκη, Γιώργος Κουπατσιάρης, Θοδωρής Κανναβός και ο φοιτητής Γιάννης Σαμψωνίδης, με αρχηγό αποστολής τον Ιωάννη Μπάτσα.

φωτογραφία από παλαιότερη αποστολή τηε ΕΔΚΕ

ΠΚΣ: Κοινό δελτίο τύπου για τον διάλογο του ΥΠΑΑΤ

O θεσμικός διάλογος του ΠΚΣ με το ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τις τροποποιήσεις στον ν. 4039/2012, ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 2017, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση, μετά από πρόσκληση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Από πλευράς ΠΚΣ συμμετείχαν η Πρόεδρος, κ. Αθηνά Τραχήλη, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Άγγελος Σαντοριναίος, ο Πρόεδρος του παραρτήματος Αττικής & Νήσων, κ. Κανούρης Τάσος, καθώς και ο Πρόεδρος του ΣΚΜΖΑ, κ. Πολυζώης Γιάννης. (σχετικό Δ.Τ. http://www.hva.gr/el/article.php?id=1270).

Στην συνάντηση αυτή, πέραν όλων των άλλων, ζητήθηκε να οριστεί εκπρόσωπος για τις συζητήσεις που θα ακολουθούσαν. Επί τόπου ορίστηκε ως κοινός εκπρόσωπος ΠΚΣ καιΣΚΜΖΑ ο συνάδελφος, κ. Κανούρης Τάσος, ως ο πλέον κατάλληλος.

Οι θέσεις του ΠΚΣ σχετικά με τις τροποποιήσεις στον ν. 4039/2012 αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση της ΔΕ του ΠΚΣ στις 23/09/17 και κατατέθηκαν εγγράφως στο ΥΠΑΑΤ στις 23/01/18. Τις θέσεις αυτές, για τον ΣΚΜΖΑ, προσυπέγραψε ο πρόεδρος του ΣΚΜΖΑ, κ. Πολυζώης Γιάννης.

Σε όλο το διάστημα της διαβούλευσης ο συνάδελφος, κ. Κανούρης Τάσος, σε άμεση επαφή με τους φορείς που εκπροσωπούσε, συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις που προσκλήθηκε (7 συνεδριάσεις), εξέθεσε τις κοινές θέσεις ΠΚΣ / ΣΚΜΖΑ, προάσπισε με τον καλύτερο τρόπο τη θεσμική θέση του κτηνιάτρου και με επιστημονική τεκμηρίωση αντέκρουσε θέσεις που αντιτίθενται στην προστασία της υγείας και ευζωίας των ζώων και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Οι κοινές θέσεις ΠΚΣ / ΣΚΜΖΑ, όπως υποστηρίχθηκαν από τον κοινό εκπρόσωπο ΠΚΣ / ΣΚΜΖΑ συνάδελφο κ. Κανούρη Τάσο, έχουν αποτυπωθεί στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΥΠΑΑΤ.

Η Πρόεδρος του ΠΚΣ, Αθηνά Τραχήλη
Ο Πρόεδρος του παρατήματος Αττικής & Νήσων, Τάσος Κανούρης
Ο Πρόεδρος του ΣΚΜΖΑ, Γιάννης Πολυζώης

Γιατί πρέπει να μιλάμε στον σκύλο μας;

Είναι γνωστό οτι με το να μιλάει ένας γονιός στο βρέφος του βελτιώνει τον δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων βλέπουν τα κατοικιδια τους σας δικά τους παιδιά, αλλά ισχυεί το ιδιο για την ομιλία που ισχυει και στο ανθρώπινο βρέφος;

Όλοι όσοι έχουν σκύλο σίγουρα έχουν την συνήθεια να τον ρωτάνε «ποιος είναι το καλύτερο παιδί; » με έναν ιδιαίτερα ενθουσιώδη και ταυτόχρονα στοργικό τόνο στην φωνή.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων το κάνουν αυτό ενστικτωδώς επειδή αισθάνονται ακριβώς την ίδια σύνδεση με τα κατοικίδια ζώα τους, όπως και με το βρέφος τους. Αλλά αυτό το είδος "baby talking" έχει κάποια πραγματική επίδραση στον σκύλο;

Μια ομάδα επιστημόνων έθεσε ως στόχο να ερευνήσει αν αυτός ο τρόπος ομιλίας στον σκύλο βελτιώνει τον δεσμό μεταξύ κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα αν είναι χρήσιμο για τον σκύλο. Τα κίνητρα πίσω από αυτήν την έρευνα είναι ότι υπάρχει ολόκληρη καταχώρηση λέξεων και φράσεων γνωστές και ως η ομιλία που απευθύνεται σε βρέφη "baby talk", που θεωρείται ότι βοηθά στην απόκτηση γλωσσικών ικανοτήτων και βελτιώνει τον τρόπο που το μωρό δένεται με τον ενήλικα. Αυτή η μορφή ομιλίας μοιράζεται  κάποιες ομοιότητες με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μιλάνε στα κατοικίδια τους, γνωστή και ως dog-directed speech. Αυτός ο υψηλός ρυθμικός τόνος στην φωνή του είναι συνηθισμένος στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με τα σκυλιά στις δυτικές κουλτούρες, αλλά δεν είναι πλήρως διασαφηνισμένο για το αν ωφελεί έναν σκύλο με τον ίδιο τρόπο που ωφελεί ένα μωρό.

Έτσι λοιπόν για την ανάγκη της έρευνας σχεδιάστηκαν δύο πειράματα στα οποία οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν με σκύλους. Στο πρώτο πείραμα εξετάστηκε η ομιλία που απευθύνεται σε ενήλικες (adult-directed speech) έναντι της ομιλίας που απευθύνεται σε σκύλους (dog-directed speech).

Η ομιλία που απευθύνεται σε σκύλους ήταν προσαρμοσμένη για σκύλους τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς προσωδίας.

Αντίθετα, η ομιλία που απευθύνεται σε ενήλικες περιείχε προτάσεις όπως «Πήγα στον κινηματογράφο χθες το βράδυ», οι οποίες εκφράστηκαν με «κανονικό» τόνο φωνής.

Τα περιθώρια προσοχής των σκύλων μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τύπων ομιλίας, και αφού τα άκουσαν, τα σκυλιά κλήθηκαν να επιλέξουν με ποίον ομιλητή ήθελαν να αλληλεπιδράσουν.

Αυτό το πρώτο πείραμα αποκάλυψε ότι τα σκυλιά προτιμούσαν περισσότερο τους ανθρώπους που τους είχαν απευθυνθεί χρησιμοποιώντας την ομιλία που απευθύνεται σε σκύλους. Ωστόσο, υπήρχε η πιθανότητα ότι ήταν απλώς ο συναισθηματικός και ενθουσιώδης τόνος που χρησιμοποιήθηκε προς τους σκύλους και ότι το περιεχόμενο δεν είχε σχέση με την προτίμησή τους.

Έτσι, στο δεύτερο πείραμα, το περιεχόμενο από το πρώτο πείραμα επαναλήφθηκε αλλά με ανεστραμμένο τόνο, έτσι ώστε το περιεχόμενο που σχετίζεται με το σκυλί να εκφραστεί με τον τόνο της ομιλίας που απευθύνεται προς έναν ενήλικα και αντιστρόφως.

Βρέθηκε ότι οι ενήλικες σκύλοι ήταν πιο πιθανό να θέλουν να αλληλεπιδράσουν και να περάσουν χρόνο με τον ομιλητή που χρησιμοποίησε τον τόνο που απευθύνεται στους σκύλους με το αντίστοιχο περιεχόμενο που σχετίζεται με σκύλους, από ό, τι αυτοί που χρησιμοποίησαν ομιλία απευθυνόμενοι σε ενήλικες χωρίς περιεχόμενο σχετικό με σκύλους.

Όταν μπέρδευαν τους δύο τύπους ομιλίας και περιεχομένου οι σκύλοι δεν έδειξαν προτίμηση για έναν ομιλητή έναντι άλλου.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ενήλικοι σκύλοι για να καταλάβουν χρειάζεται να ακούν λέξεις που σχετίζονται με αυτούς με τον ιδιαίτερο αυτόν συναισθηματικό τόνο.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας ελπίζουν ότι αυτή η έρευνα θα είναι χρήσιμη για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αλληλεπιδρούν με τα ζώα τους, για τους κτηνιάτρους  καθώς και για τους ανθρώπους που ασχολούνται με επαγγέλματα διάσωσης.

-Επιμέλεια άρθρου-
Στεφανία Ταμπάχ

Αποσύρεται μέχρι νεωτέρας το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα ζώα

Αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο νόμου θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις ενώ αυτή ήταν και η επίσημη αντίδραση του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information