zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal

Χοίροι

 

Αυστρία: Νέος ιός του γένους Pestivirus σε χοιρίδια

  • Επιμέλεια:  

Ορισμένα νεογέννητα χοιρίδια τρέμουν ακόμη και όταν είναι ζεστά. Τα λεγόμενα "τρεμάμενα χοιρίδια" έχουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της κλασικής πανώλης των χοίρων, με εκτεταμένες βλάβες στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό. Η ιογενής προέλευση της νόσου αποσαφηνίσθηκε πρόσφατα μετά την ανακάλυψη, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενός άτυπου ιού της πανώλης των χοίρων [Atypical Porcine Pestivirus (APPV)]. Ερευνητές από την Κτηνιατρική Σχολή της Βιέννης φαίνεται πως ανακάλυψαν ένα νέο ιό σε χοιρίδια ενός αυστριακού αγροκτήματος. Το 2015, στο αγρόκτημα αυτό ο εκτροφέας παρατήρησε ότι υπήρχε ένας αριθμός νεογέννητων χοιριδίων που έτρεμαν. Ο παθογόνος παράγοντας σχετίζεται κυρίως με τον ιό της Αυστραλίας Bungowannah και λιγότερο με τον ιό της κλασικής πανώλης του χοίρου. Λόγω των συμπτωμάτων που προκαλεί, ο νέος ιός ονομάζεται λοίμωξη LINDA (Lateral shaking Inducing NeuroDegenerative Agent).

Λόγω των έντονων συμπτωμάτων στο συγκεκριμένο αγρόκτημα, οι εμπειρογνώμονες της Πανεπιστημιακής Κλινικής για τα Χοιροειδή εξέτασαν εάν τα ζώα μολύνθηκαν με το πρόσφατα περιγραφόμενο APPV. Παρά τις λεπτομερείς και πολύ ειδικές δοκιμές, δεν βρέθηκε ούτε το APPV ούτε κάποιο άλλο παθογόνο που είναι γνωστό ότι προκαλεί την ασθένεια. Ωστόσο, τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι εμπλέκεται κάποιος ιός του γένους Pestivirus. Έτσι οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα νέο τύπο διαγνωστικού τεστ που τελικά οδήγησε στην ανακάλυψη ενός νέου είδους πανώλης.

H ομάδα του Benjamin Lamp του Ινστιτούτου Ιολογίας κατάφερε να εντοπίσει τον ιό που προηγουμένως ήταν άγνωστος με μία νέα δοκιμασία PCR, που αναγνωρίζει όλους τους γνωστούς ιούς του γένους Pestivirus. Η πλήρης ανάλυση της οργάνωσης του γονιδιώματος και των χαρακτηριστικών πρωτεϊνών έδειξε ότι το παθογόνο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι ένας ιός Pestivirus της οικογένειας Flaviviridae.

Οι ιοί του γένους Pestivirus είναι γνωστό ότι μολύνουν τα έμβρυα των χοίρων, των προβάτων και των βοοειδών, συχνά στοχεύοντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα όμως τέτοιες λοιμώξεις είναι ευρέως διαδεδομένες μόνο στα οπλοφόρα ζώα και έτσι δεν είναι καθόλου επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης κλασικές μεθόδους κυτταροκαλλιέργειας για να καλλιεργήσει τον ιό Linda από δείγματα ιστών.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό πόσο διαδεδομένος είναι ο νέος ιός Linda στον πληθυσμό των χοίρων. Ωστόσο ο Lamp πραγματοποιεί μία νέα ορολογική δοκιμή που θα προσφέρει πληροφορίες για τον αριθμό των χοιριδίων που μπορεί να προσβάλλει. Η δοκιμή θα είναι σημαντική επειδή η ανάλυση του ιού έχει δείξει ότι σχετίζεται έστω και λίγο με τον ιό που προκαλεί την κλασική πανώλη του χοίρου. Για αυτό δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να συμπεριλαμβάνεται στις επίσημες δοκιμές για την πανώλη των χοίρων.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν είναι σαφές αν αυτός ο ιός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ενέχει κίνδυνο για την αναπαραγωγή των χοίρων.

Ο Till Rümenapf, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, τονίζει τη φυλογενετική ανάλυση , η οποία δείχνει ότι ο ιός Linda σχετίζεται με τον ιό Bungowannah, που περιγράφηκε στην Αυστραλία το 2006. Αυτός ο παθογόνος παράγοντας μέχρι σήμερα βρέθηκε μόνο σε δύο γειτονικές εκμεταλλεύσεις στην Αυστραλία, όπου οδήγησε στο θάνατο πάνω από 50.000 ζώων. Αν και τα εκτεταμένα μέτρα κατάφεραν να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, τα δύο αγροκτήματα δεν κατάφεραν να ανακάμψουν. Μόλις μολυνθούν οι χοίροι από αυτόν τον ιό, ο ιός παραμένει στο σώμα τους, με συνέπεια οι μολυσμένοι χοίροι να μπορούν να συνεχίσουν να απελευθερώνουν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μόλυνση της μήτρας με τον ιό Bungowannah οδηγεί σε αποβολή και υψηλή θνησιμότητα των χοιριδίων, που προκαλείται από ιογενή μόλυνση του μυοκαρδίου. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε καμία νευρολογική βλάβη ή "τρεμάμενα χοιρίδια".

-Επιμέλεια άρθρου-
Βασιλική Μυλωνά

back to top

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information