Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του ΕΦΕΤ και της Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας σηματοδοτεί την ανάπτυξη διαρκούς συνεργασίας για την υλοποίηση των προγραμμάτων επίσημου ελέγχου τροφίμων μεταξύ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης (ΠΔΚ) του ΕΦΕΤ και των υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης με σκοπό την διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της δημόσιας υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών και έχει βασικούς στόχους:

  • – την υλοποίηση του προγράμματος επίσημου ελέγχου τροφίμων για τα έτη 2024 -2025.
  • – τη διαχείριση πιθανών διατροφικών περιστατικών και κρίσεων ή άλλων έκτακτων περιστατικών.
  • – τη διερεύνηση καταγγελιών και αναφορών πολιτών.
  • – την υποστήριξη των επιθεωρήσεων που διενεργούνται στη χώρα μας από ξένες αποστολές.

    Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την προστασία των καταναλωτών Τα επόμενα χρόνια οι εθνικοί στρατηγικοί στόχοι στον τομέα των τροφίμων διαμορφώνονται από την κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αγροδιατροφικό τομέα και καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θέτει η νέα εποχή των υγειονομικών και επισιτιστικών κρίσεων σε συνδυασμό με το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης. Η σημερινή συμφωνία θέτει το πλαίσιο ενιαίου συντονισμού και ενδυνάμωσης της συνεργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών για αποτελεσματικότερη άσκηση των επισήμων ελέγχων.

Ζητείται Κτηνίατρος από Κτηνιατρική Κλινική στο Χαλάνδρι

Ζητείται έμπειρος κτηνίατρος, με προϋπηρεσία, για συνεργασία σε κτηνιατρική κλινική στο Χαλάνδρι.
Αποστολή βιογραφικών στο info@vethospital.gr.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 6800758

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έναρξη της 18ης Εμβολιαστικής Εκστρατείας των Αλεπούδων για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης και Επιτήρησης της Λύσσας

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2024
Έναρξη της 18ης Εμβολιαστικής Εκστρατείας των Αλεπούδων για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης και Επιτήρησης της Λύσσας
Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ενημερώνει τους πολίτες ότι για την αντιμετώπιση της λύσσας στα ζώα και την προστασία της δημόσιας υγείας, η xώρα μας εφαρμόζει πρόγραμμα δύο (2) εμβολιαστικών εκστρατειών, ετησίως, κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, για την από αέρος διανομή εμβολίων – δολωμάτων ενάντια του ιού.

Μετά την επανεμφάνιση των κρουσμάτων λύσσας στα ζώα, στη χώρα μας, το 2012, και μέχρι την τελευταία επιβεβαίωση του νοσήματος, το Μάιο του 2014, συνολικά εμφανίστηκαν 48 κρούσματα [σαράντα (40) σε αλεπούδες, πέντε (5) σε σκυλιά, δύο (2) σε βοοειδή και ένα (1) σε γάτα].

Την άνοιξη του 2024, με τη συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικών αρχών της χώρας, θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί των αλεπούδων, με εναέριες ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων, από τις αρχές έως και τα τέλη του Απριλίου (το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου), λαμβάνοντας υπόψη και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Τα εμβόλια – δολώματα που θα χρησιμοποιηθούν περιέχουν ζωντανό ιό, ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης και απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής, πρέπει να αναζητείται αμέσως ιατρική βοήθεια.

Οι εναέριες ρίψεις των εμβολίων – δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε δεκαεπτά (17) Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας και, συγκεκριμένα: στις ΠΕ Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς και Θεσπρωτίας, στις οποίες θα γίνουν ρίψεις σε ολόκληρη την έκτασή τους, καθώς και στις ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, στις οποίες οι ρίψεις θα γίνουν σε μερική/ορισμένη έκτασή τους.

Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) ότι ο εμβολιασμός των ζώων τους από κτηνίατρο, για προστασία έναντι του ιού της λύσσας είναι υποχρεωτικός.

Επανάληψη χορήγησης του εμβολίου από τον κτηνίατρο, γίνεται βάσει της διάρκειας ανοσίας που παρέχει το κάθε εμβολιαστικό σκεύασμα, πληροφορία που παρέχεται από την παρασκευάστρια εταιρία.

Παράλληλα, τονίζεται στους πολίτες, η σημασία της ενημέρωσης των κτηνιατρικών/δασικών υπηρεσιών και των θηροφυλάκων σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ζώων ευαίσθητων στον ιό της λύσσας (όλα τα θερμόαιμα ζώα) ή ανεύρεσης ζώων τα οποία εμφανίζουν συμπεριφορά ύποπτη για λύσσα (λυσσύποπτα).

Επισημαίνεται ότι, πρωταρχικός για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της λύσσας στη χώρα μας, είναι ο ρόλος των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, καθώς και των θηροφυλάκων και των κυνηγών, που συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης του νοσήματος στην Ελλάδα.

Ζητείται Βοηθός Κτηνιάτρους από εταιρεία στον Πειραιά

ΕΤΑΙΡΕΙΑ με έδρα τον Πειραιά ζητεί γυναίκα Βοηθό κτηνιάτρου με πιστοποίηση από ΙΕΚ ή αντίστοιχης σχολής, ηλικίας 25- 45 ετών για την φροντίδα και μεταφορά ζώων συντροφιάς, κ.α.

Απαραίτητη προϋπηρεσία .

Οι υποψήφιες θα πρέπει να έχουν δίπλωμα οδήγησης, επικοινωνιακές ικανότητες.. Μόνιμη εργασία πλήρους απασχόλησης.
Αποστολή βιογραφικών στο e-mail: info@protectionstorm.gr .

Τηλ επικοινωνίας: 6986725530
Αμοιβή 900€

Πωλείται Κτηνιατρείο στην Καλαμαριά

Πωλείται κτηνιατρείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης λόγω συνταξιοδότησης.

Σε κεντρικό δρόμο μεγάλης προβολής

Επιχείρηση, εξοπλισμός,Pet-shop.

Διαθέτει 2 χώρους ισόγειο , πατάρι με εξοπλισμούς ιατρείο , χειρουργείο.

Υπόγειο μεγάλο για αποθήκευση εμπορευμάτων, με αναβατορα μεταφοράς.

Δύο εισόδοι

Περισσότερες πληροφορίες τηλ. 6932195863

Ζητούνται Κτηνίατροι από το Αττικό Νοσοκομείο Ζώων

Ζητείται Κτηνίατρος (Ειδίκευση στην Παθολογία) από το Αττικό Νοσοκομείο Ζώων

Το Αττικό Νοσοκομείο Ζώων, στην Παιανία, αναζητά για πλήρη απασχόληση Κτηνίατρο με ειδίκευση στην παθολογία των ζώων συντροφιάς.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν τίτλο μετεκπαίδευσης ή μεταπτυχιακό στην παθολογική ειδικότητα και 2ετή τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία.
Οι υποψήφιοι μπορούν να στείλουν βιογραφικό σημείωμα στο career@attikovet.gr με θέμα «ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ»

Ζητείται Κτηνίατρος από το Αττικό Νοσοκομείο Ζώων

Το Αττικό Νοσοκομείο Ζώων, στην Παιανία, αναζητά για πλήρη απασχόληση Κτηνίατρο με ενδιαφέρον στην παθολογία των ζώων συντροφιάς.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι Κτηνιατρικής σχολής.
Οι υποψήφιοι μπορούν να στείλουν βιογραφικό σημείωμα στο career@attikovet.gr
με θέμα «ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ»

Ζητείται Βοηθός Κτηνιάτρου και Γραμματέας από Κτηνιατρική Κλινική SurgiVets

Η Κτηνιατρική Κλινική SurgiVets στο Μοσχάτο, αναζητεί:

1. Άτομο για γραμματειακή υποστήριξη με εμπειρία στην τηλεφωνική και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση.

Ο/Η ιδανικός/ή υποψήφιος θα πρέπει να διαθέτει:

– Αγάπη για τα ζώα.
– Οργανωτικές, υπολογιστικές και διαχειριστικές δεξιότητες.
– Ευγένεια, υπομονή, ψυχραιμία και ομαδικό πνεύμα.
– Αντίληψη και δυνατότητα προσαρμογής.

Σπαστό ωράριο 10:00-14:00 & 16:00-20:00 Δευτέρα με Παρασκευή (5μερο/8ωρο) ή 10:00-13:00 & 17:00-20:00 (Δ-Π) και Σάββατο 10:00-13:00 (6ημερο/6ωρο) κατόπιν συνεννόησης από την αρχή. Μισθός ανάλογος προσόντων.

2. Βοηθό Κτηνιάτρου με τουλάχιστον 2 έτη εμπειρίας σε κτηνιατρείο ή κτηνιατρική κλινική.

Ο/Η ιδανικός/ή υποψήφιος θα πρέπει να διαθέτει:

– Αγάπη για τα ζώα.
– Ευγένεια, υπομονή, ψυχραιμία και ομαδικό πνεύμα.
– Αντίληψη και δυνατότητα προσαρμογής.
– Διαθεσιμότητα για έκτακτα περιστατικά ή νοσηλείες.
– Οργανωτικές και διαχειριστικές δεξιότητες.
– Εμπειρία στην συγκράτηση, νοσηλεία, φλεβοκέντηση, αιμοληψία και αναισθησιολογικό monitoring ζώων, καθαρισμό και κλιβανισμό χειρουργικών εργαλείων, ενέσιμες αγωγές και υπολογισμό φαρμακευτικών δόσεων.
– Πτυχίο ΑΕΙ/ΙΕΚ Νοσηλευτικής θεωρείται μπόνους.

Ωράριο 6ημερο/6ωρο Δευτέρα – Σάββατο κατόπιν συνεννόησης για τις ακριβείς ώρες από την αρχή. Μισθός ανάλογος προσόντων με 6μινιαια αναθεώρηση βάση απόδοσης και ενθάρρυνση μετεκπαίδευσης στη Νοσηλευτική Αναισθησιολογία.

Δεκτά βιογραφικά με τουλάχιστον 1 συστατική επιστολή, ηλεκτρονικά στο:

surgivets.athens@gmail.com

N. Αφρική: Προς κατάργηση τα εκτροφεία λιονταριών

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε σχέδια για την κατάργηση της εκτροφής λιονταριών σε αιχμαλωσία για σκοπούς κυνηγιού, καθώς πλησιάζει προς την απαγόρευση αυτής της πρακτικής.

Η εκτροφή λιονταριών για την υποκίνηση του κυνηγιού από πλούσιους κυνηγούς, οι οποίοι αποκτούν τμήματα των ζώων ως τρόπαια, είχε προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ζώων.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής προτείνει το κλείσιμο των εγκαταστάσεων εκτροφής και την απόσυρση των κτηνοτρόφων από τον κλάδο εντός δύο ετών, προτού επιβληθεί η απαγόρευση. Αυτή η κίνηση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης αντίδρασης κατά του κυνηγιού τροπαίων στη Δύση. Ωστόσο, η πρόταση παραμένει υπό συζήτηση και δεν έχει μετατραπεί ακόμη σε νόμο.

Αυτή η αλλαγή έρχεται εν μέσω ανησυχιών για τις συνθήκες κράτησης των ζώων σε αυτές τις εγκαταστάσεις, καθώς ο αριθμός των λιονταριών που κρατούνται σε αιχμαλωσία υπερβαίνει σημαντικά τον αντίστοιχο αριθμό στη φύση.

Ζητείται Κτηνίατρος και Βοηθός Κτηνιάτρου από το Κτηνιατρικό Κέντρο Γέρακα

Ζητείται Κτηνίατρος και βοηθός κτηνιάτρου από το Κτηνιατρικό Κέντρο Γέρακα.

Η προϋπηρεσία και η εξειδίκευση (προσόντα) θα αξιολογηθούν καταλλήλως.

Επικοινωνία και αποστολή βιογραφικών στο info.kkgvet@gmail.com

Νέο πλαίσιο για την προστασία του Ελληνικού κρέατος από Ελληνοποιήσεις – ΚΥΑ από ΥΠΑΑΤ και Οικονομικών

Σε ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την προστασία του ελληνικού κρέατος προχωρεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης επιβεβαιώνοντας στην πράξη την πρόθεσή του για προστασία παραγωγών και καταναλωτών από ελληνοποιήσεις.

Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ τροποποιείται η με αρ. 1384/41923/2018 (Β΄1127) Κ.Υ.Α. σχετικά με την ιχνηλασιμότητα, την επισήμανση κρέατος και τη διενέργεια επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος καθώς και η υπ. αριθ. 1458/143681/2020 (ΦΕΚ Β΄2244) ΥΑ που αφορά στην επισήμανση βοείου κρέατος.

Ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης έχει υπογράψει τη σχετική ΚΥΑ, την οποία διαβίβασε στους υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά προς υπογραφή.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα, εν όψει του Πάσχα:

Η ετικέτα θα είναι υποχρεωτικό μέσο ταυτοποίησης για τα σφάγια, όπως και ο καθορισμός των ενδείξεων επ’ αυτών.
Θα υπάρχει υποχρεωτική σφράγιση με μπλε σφραγίδα, των ελληνικής καταγωγής σφαγίων (ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγιάσθηκαν στην Ελλάδα)
Πρόβλεψη για πιο ευέλικτα κλιμάκια ελέγχων
Ορισμός προέδρου στις Επιτροπές Κυρώσεων και ενστάσεων εκπροσώπου από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αντί εκπροσώπου των ΔΑΟΚ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Πρόβλεψη για συνδρομή στο επιτόπιο ελεγκτικό έργων των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, της ΑΑΔΕ και άλλων δημοσίων υπηρεσιών.
Συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΚ) 2018/775 σχετικά με την επισήμανση στα παραγόμενα τρόφιμα με πρωταρχικό συστατικό το κρέας.
Ομοιογένεια του τρόπου σήμανσης των σφαγίων βοοειδών με αυτόν των υπόλοιπων ειδών σφαγίων. Επίσης καθίσταται αναγκαία η πλήρης προσαρμογή της ισχύουσας ΥΑ με την ενωσιακή νομοθεσία μέσω κυρίως της διαγραφής της παρ. 6 του άρθρου 2 αυτής, η οποία ονομάτιζε ως «μόσχους» σφάγια από ζώα άνω του έτους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται η σύγχυση που δημιουργείτο στην αγορά σε σχέση με την επισήμανση του βοείου κρέατος. Η επισήμανση απλοποιείται και αποσαφηνίζεται χωρίς διαφοροποιήσεις στις προβλεπόμενες ενδείξεις για τις ηλικίες του ζώου της ενωσιακής νομοθεσίας.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε:

«Με την ΚΥΑ που προωθούμε θέτουμε πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος. Η προστασία των ελληνικών προϊόντων είτε πρόκειται για κρέας, είτε γαλακτοκομικά, λάδι, μέλι, αυγά ή οπωροκηπευτικά, αποτελεί βασικό μέλημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτό αποσκοπούν οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο και το κάνουμε. Η ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και παραπλάνησης του καταναλωτή είναι μηδενική. Όποιος παραβιάζει το νόμο θα υφίσταται και τις συνέπειες. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι!».

Τα συγκεκριμένα 7 σημεία στη νέα ΚΥΑ, αλλάζουν ως εξής:

Επισήμανση του κρέατος (αφορά στο 1ο κα 2ο σημείο)

1. Η επισήμανση του κρέατος του άρθρου 1 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1337/2013, που προορίζεται για παράδοση στον τελικό καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, των άρθρων 5, 6, 7 και 8 του προαναφερόμενου Κανονισμού και του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011.
2. Η επισήμανση του βόειου κρέατος γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, του άρθρου 9 του ν. 4492/2017 (Α΄ 156), του Μέρους Ι του παραρτήματος VII του Κανονισμού (EE) αριθ. 1308/2013, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1825/2000 και της υπ’ αρ. 393/33759/23.03.2015 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄498).
3. Στα παραγόμενα τρόφιμα με πρωταρχικό συστατικό το κρέας, όπως παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας, σε περίπτωση που αναγράφεται η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης τους και δεν είναι ίδια με τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού, αναγράφεται επίσης η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσής του εν λόγω πρωταρχικού συστατικού ή επισημαίνεται ότι η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού είναι διαφορετικά από αυτά του τροφίμου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και το άρθρο 2 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2018/775.
4. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις της υποπερ. ββ΄ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1:

α) Για τα σφάγια βοοειδών, χοίρων και αιγοπροβάτων, επισημαίνουν κάθε σφάγιο ή μέρος αυτού (ημιμόριο, τεταρτημόριο) που εξέρχεται από το σφαγείο, με αυτοκόλλητη ετικέτα η οποία είναι αδιάβροχη και φέρει τις παρακάτω ενδείξεις με ευανάγνωστους και ανεξίτηλους χαρακτήρες:

ΕΙΔΟΣ ΖΩΟΥ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
ΧΩΡΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
ΧΩΡΑ ΣΦΑΓΗΣ
ΑΡΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΦΑΓΕΙΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΖΩΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΦΑΓΗΣ
ΒΑΡΟΣ
β) Όταν το ζώο έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα οι ενδείξεις «ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ», «ΧΩΡΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ» και «ΧΩΡΑ ΣΦΑΓΗΣ» αντικαθίστανται από την ένδειξη «ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ» και το πλαίσιο της επισήμανσης έχει χρώμα μπλε του χρωματικού μοντέλου CMYK με C:67%, M:37% Y:0% K:0%. Κάτω από τα ανωτέρω στοιχεία δύναται να αναγραφεί και η ηλεκτρονική σήμανσή τους (QR, barcode κ.α.). Μόνο για την περίπτωση αυτή, όταν ο χώρος που προβλέπεται δεν επαρκεί, μπορεί να γίνει αύξηση του μεγέθους της ετικέτας.

γ) Πραγματοποιούν την επισήμανση των σφαγίων βοοειδών κατά τον προσδιορισμό του βάρους του ζεστού σφαγίου και ειδικά γι αυτά που ταξινομούνται κατά την ταξινόμησή τους. Η επισήμανση γίνεται με τέσσερις ετικέτες (4), μία σε κάθε τεταρτημόριο του σφαγίου στα εξής σημεία: στα οπίσθια τεταρτημόρια στην περιοχή του παραφιλέτου στο ύψος του τέταρτου οσφυϊκού σπονδύλου και στα μπροστινά τεταρτημόρια στο ύψος του χονδρού άκρου του στήθους, 10 έως 30 εκατοστά περίπου από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου. Οι ετικέτες είναι σύμφωνες με τις παρ. 2 έως 5 του άρθρου 8 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1182, όπως ορίζεται και στην παρ. 4 του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 1106/70387/4.4.2019 απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 1424). Για τα βοοειδή στις υποχρεωτικές ενδείξεις στην ετικέτα, προστίθενται και οι εξής πληροφορίες:

αα) αναγράφεται κατά περίπτωση η φράση «μοσχάρι γάλακτος», όταν η ηλικία του ζώου είναι κάτω των οκτώ (8) μηνών, και «νεαρό μοσχάρι», όταν η ηλικία του ζώου είναι μεγαλύτερη των οκτώ (8) μηνών και μικρότερη των δώδεκα (12) μηνών,

ββ) αναγράφεται κατά περίπτωση η ηλικία των ζώων κατά τη σφαγή υπό τη μορφή:

«ηλικία κατά τη σφαγή: κάτω των 8 μηνών» ή «κατηγορία V»
«ηλικία κατά τη σφαγή: από 8 έως 12 μήνες» ή «κατηγορία Z»,

γγ) αναγράφεται η ταξινόμηση, σε όσα σφάγια ταξινομούνται, κάτω από τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω.

Η ηλικία εξακριβώνεται από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στην ψηφιακή υπηρεσία «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής», η οποία τηρείται στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, ή από το διαβατήριο του ζώου σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2035/2019.

δ) Στα σφάγια χοιρινών που ταξινομούνται, αναγράφουν τα στοιχεία της ταξινόμησης στην ίδια ετικέτα, κάτω από τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω.

ε) Οι ετικέτες που χρησιμοποιούν είναι τετράγωνες και το μέγεθος τους κυμαίνεται από 50 cm2 έως 100 cm2. Οι χαρακτήρες για την αναγραφή των πληροφοριών είναι έντονα κεφαλαία γράμματα ή αριθμοί. Το ύψος όλων των γραμμάτων και αριθμών είναι τρία (3) χιλιοστά, με εξαίρεση τα στοιχεία της ταξινόμησης για τα οποία το ύψος είναι διπλάσιο. Όλες οι ετικέτες, με ευθύνη του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή, φέρουν τη σφραγίδα του, συνοδεύουν τα σφάγια ή τα τμήματα αυτών σε όλα τα στάδια εμπορίας τους κι ένα αντίγραφο τους παραμένει στο σφαγείο για δύο έτη. Στην ετικέτα δεν επιτρέπεται η αναγραφή καμίας άλλης προαιρετικής ένδειξης εκτός της προαιρετικής ένδειξης «Ελληνική εκτροφή άνω των 5 μηνών».

στ) Επισημαίνουν όλα τα σφάγια που έχουν ως χώρα καταγωγής την Ελλάδα, επιπλέον της ετικέτας και με σφραγίδα, με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ», η οποία έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με διαστάσεις έξι (6) επί τέσσερα (4) εκατοστά, και η αναγραφή «ΕΛΛΑΣ» είναι με κεφαλαία ευδιάκριτα γράμματα και χρώμα Ε 133 Λαμπρό Κυανό FCF».

5. Το άρθρο 5 τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Η περ. δ΄ της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«δ) Καταγράφουν για κάθε σφάγιο σε αρχείο την άφιξη και την αναχώρηση από το σφαγείο των ζώων, των σφάγιων ή των τεμαχίων τους, με τα αναγραφόμενα στοιχεία της ετικέτας του άρθρου 4, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η σύνδεση μεταξύ του κρέατος και του ζώου ή της ομάδας ζώων από την οποία προέρχεται. Στην ομάδα ζώων περιλαμβάνονται ζώα στα οποία εφαρμόζονται πανομοιότυπες ενδείξεις επισήμανσης εκτός από τον «ΑΡΙΘΜΟ ΣΦΑΓΗΣ ΖΩΟΥ» και το «ΒΑΡΟΣ».
Για τα πουλερικά, τηρούν για κάθε σφάγιο ένα μέσο ταυτοποίησής του και καταγράφουν σε αρχείο την άφιξη και την αναχώρηση από το σφαγείο των πουλερικών, των σφάγιων ή των τεμαχίων τους και το μέσο ταυτοποίησης των σφάγιων, με το οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται η σύνδεση μεταξύ του κρέατος και του πουλερικού ή της ομάδας πουλερικών από την οποία προέρχεται. Στην ομάδα πουλερικών περιλαμβάνονται πουλερικά στα οποία εφαρμόζονται πανομοιότυπες ενδείξεις επισήμανσης του άρθρου 4.»,

β) Η περ. στ΄ της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«στ) Εγγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ και συμπληρώνουν σε αυτήν ορθά τα στοιχεία του βιβλίου σφαγών όπως υποδεικνύονται στην εφαρμογή, εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ημέρα σφαγής. Στην περίπτωση των πτηνοσφαγείων η συμπλήρωση του μηνιαίου βιβλίου σφαγών στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ γίνεται εντός των πρώτων πέντε (5) ημερολογιακών ημερών του επόμενου μήνα από τον μήνα που αναφέρεται στο βιβλίο σφαγών. Επιπλέον των στοιχείων του βιβλίου σφαγών, τα σφαγεία που εφαρμόζουν την ταξινόμηση ζώων σύμφωνα με την ενωσιακή κλίμακα ταξινόμησης SEUROP του Παραρτήματος IV Μέρος Α και Β του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, συμπληρώνουν τα στοιχεία ταξινόμησης των σφάγιων βοοειδών και χοίρων καθώς και επιπλέον πεδία που αφορούν την παρουσίαση των σφάγιων (γδαρτού ή μαδητού τύπου στα χοιρινά σφάγια) και τα όργανα ταξινόμησης που χρησιμοποιούνται, όπως υποδεικνύονται από την εφαρμογή».

Πρόβλεψη για πιο ευέλικτα κλιμάκια (αφορά το 3ο σημείο)

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας ΔΑΟΚ, συνιστώνται διμελή μεικτά κλιμάκια ελέγχου, με ορισμένο επικεφαλής, για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 με τις διατάξεις της παρούσας, αποτελούμενα από υπαλλήλους της ΔΑΟΚ και του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ. Για τον ορισμό μελών στα εν λόγω κλιμάκια προηγείται έγγραφη συνεννόηση μεταξύ ΔΑΟΚ και ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεόντως αιτιολογημένες, δύναται να οριστούν διμελή κλιμάκια ελέγχου που να αποτελούνται από υπαλλήλους της μια από τις δύο ανωτέρω υπηρεσίες, είτε με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας ΔΑΟΚ για τους ελεγκτές των ΔΑΟΚ είτε του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ για τους ελεγκτές του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, κατόπιν ενημέρωσης της έτερης υπηρεσίας. Οι υπάλληλοι των κλιμακίων είναι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ . Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα μπορούν να οριστούν παραπάνω από ένα κλιμάκια

Ορισμός προέδρου στις Επιτροπές (αφορά το 4ο σημείο)

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συνιστάται Επιτροπή Εξέτασης Παραβάσεων και Επιβολής Προστίμων (Ε.Ε.Π.&Ε.Π.) αποτελούμενη από:

αα) Έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο .ΔΗΜΗΤΡΑ ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.

αβ) Δύο υπαλλήλους της αρμόδιας ΔΑΟΚ ή έναν υπάλληλο της αρμόδιας ΔΑΟΚ και έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο .ΔΗΜΗΤΡΑ ,με τους αναπληρωτές τους.

Όλοι οι ανωτέρω υπάλληλοι είναι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, εκτός από τον Πρόεδρο με τον αναπληρωτή του που είναι αποκλειστικά κατηγορίας ΠΕ.

Έργο της Ε.Ε.Π.&Ε.Π. είναι η εξέταση των πρακτικών ελέγχων και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 9.

β) Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συνιστάται Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων (Ε.Ε.Ε.), με διετή θητεία, αποτελούμενη από:

αα) Έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.

αβ) Δύο υπαλλήλους της αρμόδιας ΔΑΟΚ ή έναν υπάλληλο της αρμόδιας ΔΑΟΚ και έναν υπάλληλο του ΕΛΓΟ με τους αναπληρωτές τους.

Όλοι οι ανωτέρω υπάλληλοι της Ε.Ε.Ε. είναι του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ή άλλου κλάδου ΠΕ, κατά προτίμηση με εξειδίκευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων.

Έργο της Ε.Ε.Ε. είναι η εξέταση, κατά νόμο και ουσία, των ενστάσεων που υποβάλλονται κατά των αποφάσεων επιβολής των κυρώσεων του άρθρου 9 από την Ε.Ε.Π.&Ε.Π.

γ) Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη ορίζονται τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών των περ. α΄ και β΄.».

Συνδρομή άλλων υπηρεσιών ( αφορά στο 5ο σημείο)

Το ελεγκτικό έργο των αρμόδιων κλιμακίων δύναται να συνδράμουν υπάλληλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της ΑΑΔΕ, άλλων δημοσίων υπηρεσιών καθώς και ορκωτοί λογιστές

Συμμόρφωση με τον Κανονισμό ΕΚ (αφορά στο 6ο σημείο)

Με την παρούσα απόφαση θεσπίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του άρθρου 18 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, της περ. α΄ της παρ. 2 και της παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1825/2000, των εκτελεστικών Κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 931/2011, (ΕΕ) αριθ. 1337/2013 και (ΕΕ) 2018/775, σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος καθώς και τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος

Ομοιογένεια του τρόπου σήμανσης των σφάγιων (αφορά στο 7ο σημείο)

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης η υπ’ αρ. 1458/143681/2.6.2020 απόφαση του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 2244) καταργείται.

Χορηγός επικοινωνίας

https://www.hcavs.gr/https://www.edke.gr/https://ivsathessaly.wixsite.com/ivsathessaly?fbclid=IwAR0CmWJk-FyTGwJ5i4LqrLR8qXl29PuL1xhtEkmYHpkUd_PSQo2AVEvX0UMhttps://ivsathessaloniki.wixsite.com/ivsathessaloniki