zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal

Πρόβατα και Αίγες

 

Νέο σύστημα επιτρέπει την αναγνώριση των επιπέδων πόνου στα πρόβατα

  • Επιμέλεια:  

Με βάση προηγούμενη δουλειά που επιτρέπει στους υπολογιστές να αναγνωρίζουν συναισθήματα και εκφράσεις σε πρόσωπα ανθρώπων, ένα νέο σύστημα επιτρέπει να αναγνωρισθούν μεμονωμένα σημεία στο πρόσωπο ενος προβάτου και να συγκριθούν με ένα τυποποιημένο εργαλείο μέτρησης που έχει αναπτυχθεί από κτηνιάτρους για να αναγνωρίζουν τα επίπεδα πόνου.

Ο έντονος πόνος σε ένα πρόβατο είναι συσχετισμένος με καταστάσεις όπως η ποδοδερματίτιδα, μια εξαιρετικά επίπονη και μεταδοτική κατάσταση, ή η μαστίτιδα , μία φλεγμονή του μαστού των προβάτων που προκαλείται από τραυματισμό ή βακτηριακή μόλυνση. Και οι δύο απο αυτές τις καταστάσεις είναι κοινές στα μεγάλα κοπάδια και μία έγκαιρη ανίχνευση της νόσου θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη θεραπεία και ανακούφιση από τον πόνο. Μία αξιόπιστη και επαρκής αξιολόγηση πόνου θα βοηθήσει επίσης και στην έγκαιρη διάγνωση.

Όπως είναι γνωστό στα περισσότερα ζώα, οι εκφράσεις του προσώπου στα πρόβατα χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθεί ο πόνος. Το 2016 η Δρ. Krista McLennan, μια μεταδιδακτορική ερευνήτρια του πανεπιστημίου του Cambridge που είναι τώρα λέκτορας σχετικά με τη συμπεριφορά των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Chester, ανέπτυξε την Κλιμακα Πόνου των Προβάτων με βάση τις Εκφρασεις του Προσώπου (SPFES). Tο SPFES είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει την μέτρηση του επιπέδου του πόνου με βάση τις εκφράσεις του προσώπου των προβάτων, και έχει δείξει να αναγνωρίζει τον πόνο με μεγάλη ακρίβεια. Ωστόσο το να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο μπορεί να είναι χρονοβόρο και μία μεροληπτική αξιολόγηση θα μπορούσε να δώσει λάθος αποτελέσματα. --- Ο καθηγητής Peter Robinson που διηύθυνε την έρευνα, συνήθως εστιάζει στο να αναπτύσσει ένα σύστημα στους υπολογιστές που τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα στο πρόσωπο των ανθρώπων, όμως μία συνάντηση με την Δρ. McLennan του κέντρισε το ενδιαφέρον στο να εξερευνήσει αν ένα ανάλογο σύστημα θα μπορούσε να αναπτυχθεί για τα ζώα.

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε περισσότερη μελέτη σχετικά με τους ανθρώπους", δήλωσε ο Robinson, του Εργαστηρίου Υπολογιστών του Cambridge. "Όμως είχε πραγματοποιηθεί προηγούμενη έρευνα αναφορικά με τα πρόσωπα των ζώων από τον Δαρβίνο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι όλοι οι άνθρωποι και πολλά ζώα δείχνουν τα συναισθήματα τους μέσω ανάλογων συμπεριφορών, γι 'αυτό πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μία πιθανότητα συσχέτισης μεταξύ των ζώων και της δουλειάς μας αναφορικά με τον άνθρωπο . "

Σύμφωνα με το SPFES, όταν ένα πρόβατο πονάει, υπάρχουν πέντε κύρια πράγματα που συμβαίνουν στο πρόσωπό τους: τα μάτια τους στενεύον, τα μάγουλα τους σφίγγονται, τα αυτιά τους διπλωνονται προς τα εμπρός, τα χείλη τους τραβιούνται κάτω και πίσω και τα ρουθούνια τους αλλάζουν από Σχήμα U σε σχήμα V. Στη συνέχεια, το SPFES κατατάσσει αυτά τα χαρακτηριστικά σε κλίμακα από το 1 έως το 10 για να μετρήσει τη σοβαρότητα του πόνου.

"Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι ότι μπορείτε να δείτε μια σαφή αναλογία μεταξύ αυτών των ενεργειών στα πρόσωπα των προβάτων και παρόμοιων ενεργειών του προσώπου στους ανθρώπους, όταν αυτά πονούν - υπάρχει μια ομοιότητα όσον αφορά τους μύες στα πρόσωπά τους και στα πρόσωπά μας" δήλωσε ο συνάδελφος Δρ. Marwa Mahmoud, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ομάδα του Robinson. "Ωστόσο, είναι δύσκολο να «φορμάρεις» το πρόσωπο ενός προβάτου σε ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης. Το πρόσωπο ενός προβάτου είναι τελείως διαφορετικό στο πλάι σε σχέση με οταν το κοιτάς από μπροστά και δεν μπορείς να πεις σε ένα πρόβατο πώς να ποζάρει».

Για να δοκιμάσουν το μοντέλο, οι ερευνητές του Cambridge χρησιμοποίησαν ένα μικρό σύνολο δεδομένων αποτελούμενο από περίπου 500 φωτογραφίες προβάτων, οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί από κτηνιάτρους κατά τη διάρκεια θεραπείας. Ο Yiting Lu, προπτυχιακός φοιτητής του Cambridge στην Μηχανική και συν-συγγραφέας στην εργασία, κατασκεύασε το μοντέλο επισημαίνοντας τα διάφορα μέρη των προσώπων του προβάτου σε κάθε φωτογραφία και ταξινομώντας τα επίπεδα πόνου τους σύμφωνα με το SPFES.

Οι πρώτες δοκιμές του μοντέλου έδειξαν ότι ήταν σε θέση να υπολογίσει τα επίπεδα πόνου με βαθμό ακρίβειας περίπου 80%, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα προσαρμόζεται. Παρόλο που τα αποτελέσματα που αφορούν τις φωτογραφίες εξακολουθούν να είναι επιτυχημένα, προκειμένου να καταστεί το σύστημα πιο ισχυρό, χρειάζονται πολύ μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων.

Τα επόμενα σχέδια για το σύστημα είναι να το προσαρμόσουν για να ανιχνεύσουν και να αναγνωρίσουν πρόσωπα προβάτων από κινούμενες εικόνες και να το εκπαιδεύσουν για να λειτουργεί όταν τα πρόβατα είναι προφίλ ή δεν κοιτάζουν άμεσα στην κάμερα. Ο Ρόμπινσον λέει ότι αν είναι σε θέση να εκπαιδεύσουν το σύστημα αρκετά καλά, μια κάμερα θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε μια δεξαμενή νερού ή σε ένα άλλο μέρος όπου συγκεντρώνονται τα πρόβατα και το σύστημα θα ήταν σε θέση να αναγνωρίσει οποιοδήποτε πρόβατο πονούσε. Ο ιδιοκτήτης θα μπορούσε τότε να διαχωρίσει τα προσβεβλημένα πρόβατα από τον αγρό και να τους παρέχει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

-Επιμέλεια άρθρου-
Βασιλική Μυλωνά

back to top

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information