zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal 02

Αγελάδες

 

Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα ασθένεια στους μόσχους

  • Επιμέλεια:  

Σε μελέτη, που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σε μόσχους φυλής Holstein, βρέθηκε μια ασθένεια που δεν έχει περιγραφεί ως τώρα. Η ασθένεια αφορά μια παραμόρφωση του προσώπου των ζώων και ονομάστηκε Σύνδρομο Δυσπλασίας του Προσώπου. Η γενετική μετάλλαξη που αποτελεί την αιτία της νόσου ανιχνεύθηκε σε έναν συγκεκριμένο ταύρο εκτροφής, ο οποίος απομακρύνθηκε από την εκτροφή,  για να αποφευχθούν περαιτέρω κρούσματα της ασθένειας μεταξύ των νεογέννητων μόσχων.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εν λόγω ταύρος είχε υποστεί μια μετάλλαξη στο γονιδίωμα των κυττάρων του σπερματικού πόρου. Ο ταύρος αυτός πέρασε τη μετάλλαξη στο 0,5% των απογόνων του, ποσοστό αρκετά σημαντικό δεδομένου ότι αντιστοιχεί σε πάνω από 2.000 απογόνους. Όλα τα παραμορφωμένα μοσχάρια πέθαναν ή έπρεπε να θανατωθούν επειδή υπέφεραν.

Αφού ελήφθησαν πληροφορίες από κτηνιάτρους για μόσχους που εμφάνισαν παραμορφώσεις στο πρόσωπο,  έγινε αναζήτηση για περισσότερα περιστατικά στο δίκτυο κτηνιάτρων βοοειδών, καθώς και στο Facebook. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε εξέταση και άλλα μοσχάρια.

Το DNA από τα παραμορφωμένα μοσχάρια υποβλήθηκε σε γενετικές μελέτες όπου οι ερευνητές αναγνώρισαν το συνολικό τμήμα του γονιδιώματος, το οποίο περιείχε μια μετάλλαξη που δεν βρέθηκε στο φυσιολογικό DNA των μόσχων Holstein. Αυτό ήταν εφικτό λόγω των προηγούμενων εμπεριστατωμένων απεικονίσεων του φυσιολογικού DNA μόσχων της φυλής αυτής.

Οι ερευνητές τότε έμαθαν ότι παρόμοιες παραμορφώσεις του προσώπου έχουν εντοπιστεί στους ανθρώπους και προκαλούνται από μεταλλάξεις στο ίδιο τμήμα του γονιδιώματος, δηλαδή στο γονίδιο FGFR2 των νεογέννητων μωρών. Αυτό το γονίδιο ταυτοποιήθηκε ομοιοτρόπως στο γονιδίωμα των μόσχων, και οι ερευνητές ήταν στη συνέχεια σε θέση να προσδιορίσουν, ότι μια μετάλλαξη σε αυτό το γονίδιο είχε προκαλέσει την ασθένεια μεταξύ των μόσχων. Αυτή η ανθρώπινη νόσος διαδραμάτισε λοιπόν σημαντικό ρόλο για τη διαδικασία ταυτοποίησης της γονιδιακής μετάλλαξης.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το DNA από τους γονείς και τα αδέλφια των μοσχαριών και βρήκαν ότι η μετάλλαξη κυριαρχούσε και εκεί. Αυτό σημαίνει ότι οι μόσχοι ανέπτυξαν την παραμόρφωση όταν η μετάλλαξη μεταβιβάστηκε είτε από τη μητέρα ή τον πατέρα και όχι από τη μητέρα και τον πατέρα, πράγμα που συμβαίνει με πολλές κληρονομικές ασθένειες.

Στόχος των ερευνητών λοιπόν, ήταν  να μειώσουν τον αριθμό των άρρωστων και νεκρών μόσχων, καθώς κάποιες κληρονομικές ασθένειες είναι πολύ οδυνηρές και θανατηφόρες. Στην περίπτωση αυτής της ασθένειας κρέμονταν τα μάτια από τα κεφάλια των μοσχαριών και οι παραμορφώσεις του προσώπου τους, τους προκάλεσαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Αυτό όπως είναι λογικό ήταν αρκετά οδυνηρό για τα ζώα. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αποτέλεσαν λοιπόν τόσο παράγοντα βελτίωσης της ζωής των βοοειδών καθώς επίσης και της οικονομικής κατάστασης των κτηνοτρόφων αφού μειώθηκαν οι απώλειες στα κοπάδια τους.

-Επιμέλεια άρθρου-
Βασιλική Μυλωνά

back to top

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information