zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Σφάλμα
 • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 939
Menu

728x90 royal 02

Κτηνιατρικές Ιστορίες

 

Παθοφυσιολογία κερατοειδούς χιτώνα με έναν τρόπο....αλλιώτικο

 • Επιμέλεια:  

Ο Γιώργος ήταν παλιός κτηνίατρος, ειδικευμένος στην οφθαλμολογία. Τελείωνε η καριέρα του. Από την άλλη ο Κώστας, μόλις είχε πάρει πτυχίο και ήθελε να μάθει πολλά.

Ήταν Παρασκευή, στο κτηνιατρείο ησυχία. Στο παλιό γραφείο του Γιώργου, με τα πολλά βιβλία πίσω του, είχαν αράξει οι δύο τους, με καφέ. Ζεστό Γαλλικό. Έξω χειμώνας και βροχή.

-Και εντάξει, ο κερατοειδής ξέρω τι είναι. Αλλά δε μου λες τίποτα παραπάνω; Ξεκίνησε ο Κώστας τη κουβέντα, ανυπόμονος.

- Ε τι παραπάνω; Αν είναι θα στα πω όλα. Βασικά, πρέπει να ξέρεις από ποιες στιβάδες αποτελείται, καθώς και τις ανατομικές του ιδιαιτερότητες. Θα σε βοηθήσει στη παθολογία.
Έκατσε καλύτερα στη καρέκλα του, πήρε και ένα φύλλο χαρτί και άρχισε να ζωγραφίζει ένα μάτι. Άναψε τσιγάρο.

- Ο κερατοειδής είναι το διάφανο μέρος, χωρίς αγγείωση μέρος της πρόσθιας επιφάνειας του οφθαλμού. Αποτελείται λοιπόν, κυρίως από τρία στρώματα: το επιθήλιο, το οποίο καλύπτει την επιφάνεια του, το στρώμα, το οποίο αποτελείται από κολλαγόνες ίνες και τη μεμβράνη του Descemet, η οποία παράγεται από εσωτερικό μονόστοιβο επιθήλιο. Αυτά για αρχή. Φύσηξε το καπνό του τσιγάρου προς τα πάνω, με ευχαρίστηση. Ήξερε ότι θα έρθει ερώτηση.

 • Ναι, πώς στο καλό είναι διάφανος; Αν ήταν όλοι οι ιστοί μας έτσι, θα ήμασταν αόρατοι!

 • Ναι, θα φτάσουμε και κει. Οι ανάγκες του σε οξυγόνο και θρεπτικά στοιχειά, καλύπτονται μέσω διάχυσης εξωτερικά από τη προκεράτεια στιβάδα δακρύων και εσωτερικά από το υδατοειδές υγρό. Η περιφέρεια του, οξυγονώνεται από το περικερατοειδικό τριχοειδές πλέγμα του σκληρού χιτώνα. Αυτά για το πώς τρέφεται. Οκ; Το χουμε;
  Και τώρα, για το πώς καταφέρνει και είναι διαφανής ο κερατοειδής. Ντάξει, εκτος προφανώς από το ότι δεν έχει αγγεία. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο εντυπωσιακό. Ο ένας παράγοντας, είναι η σχετική κατάσταση αφυδάτωσης του. Διατηρείται χάρις σε μια αντλία νατρίου καλίου, του μονόστοιβου πλακώδους ενδοθηλίου.
  Επίσης η διάταξη των ινών κολλαγόνου στο στρώμα του κερατοειδούς, ελαχιστοποιεί τη σκέδαση του φωτός και συνεπώς, τι; Μα αυξάνει τη διαφάνεια φυσικά.

 • Και χωρίς αγγεία πως καταφέρνει και επουλώνεται; Ντάξει ξέρω ότι παθαίνει οίδημα και προσωρινά μπορεί να έχει ουλές, αλλά πώς; Πάλι κάνει κάτι πρωτότυπο!

Μια γουλιά καφέ αργότερα, ο Γιώργος συνέχισε:

- Μπορεί να είναι μικρός σε μέγεθος, αλλά τα καταφέρνει καλά. Ακόμα και χωρίς αγγεία. Μικρές βλάβες στο επιθήλιο, καλύπτονται από ένα συνδυασμό κινούμενων γειτονικών κυττάρων και μίτωσης, ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογική αρχιτεκτονική. Από την άλλη, βλάβες που εκτείνονται στο στρώμα, θεραπεύονται πρώτα με επανεπιθηλιοποίηση, αλλά θέλουν περισσότερο χρόνο, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα του στρώματος. Η ουλή, είναι αποτέλεσμα άνισης κατανομής των κολλαγόνων ινών, που δημιουργείται από τις καινούριες ίνες κατά την επούλωση.

 • Και με τα αγγεία που έχω δει να σχηματίζονται και να χαλάνε τη διαφάνεια του;

 • Αυτή, λέγεται νεοαγγείωση. Περιμένουμε να εμφανιστεί σε κάθε τραυματική η φλεγμονώδη κατάσταση του κερατοειδούς η οποία υπάρχει για πάνω από επτά με δέκα μέρες. Δηλαδή θέλουμε πάνω από μία βδομάδα με πρόβλημα στο κερατοειδή για να τη δούμε. Συνεισφέρει στην δημιουργία κοκκιώδους ιστού ο όποιος αρχικά συμπληρώνει βαθιά τραύματα του.
  Βέβαια, να θυμάσαι, ότι αν ο τραυματισμός του κερατοειδούς φτάσει στη μεμβράνη του Descemet ή αν είναι ολικού πάχους, τότε πρέπει να επέμβουμε χειρουργικά.

 • Και… Ντρίιιν. Το κουδούνι. Για άλλη μια φορά σήμανε το τέλος του μαθήματος. Στο επόμενο κενό τους θα πούνε κι άλλα, ξέρω τι σας λέω.

back to top

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information