zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal 02

Επικαιρότητα

 

Θεσμικό πλαίσιο που προάγει την κυνοφιλία και την προστασία της άγριας πανίδας

  • Επιμέλεια:  

Εκδόθηκε (ΦΕΚ Β 4361/13.12.2017) η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με την οποία ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο αγώνων σκύλων ιχνηλατών κυνηγετικών ικανοτήτων.

Η συγκεκριμένη απόφαση εναρμονίζει τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά πρότυπα της διεξαγωγής τέτοιων αγώνων, προάγει την ανάπτυξη της κυνοφιλίας, συμβάλλει στη βελτίωση των φυλών και θέτει κανόνες για την ευζωία των ειδών της πανίδας, που συμμετέχουν σε αυτούς.  Επίσης, με την Απόφαση αυτή αντικαθίσταται συνολικά και η παλιά ΥΑ που αφορούσε στους αγώνες για σκύλους δείκτες, ενώ τίθενται συνολικοί κανόνες και για τις δύο κατηγορίες κυνηγετικών σκύλων.

Συγκεκριμένα:

-Οι αγώνες διεξάγονται μετά από άδεια που δίνει η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

-Ορίζεται ότι στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών (με θήραμα πτηνά όπως μπεκάτσα, ορτύκι κτλ) και ιχνηλατών (με θήραμα το λαγό και τον αγριόχοιρο) συμμετέχουν μόνο καθαρόαιμοι σκύλοι που είναι εγγεγραμμένοι στα Ελληνικά Γενεαλογικά Βιβλία (πιστοποίηση από τον Κυνοφιλικό  Όμιλο Ελλάδας).

-Οι διοργανωτές των αγώνων πρέπει να διασφαλίζουν την τήρηση των κανόνων ευζωίας του ν. 4039/2012 και ότι οι σκύλοι θα είναι εμβολιασμένοι και με τα βιβλιάρια τους.

-Απαγορεύεται η απελευθέρωση θηλαστικών και ξενικών ειδών και υποειδών της άγριας πανίδας, ενώ επιτρέπεται η ελεγχόμενη απελευθέρωση πτηνών, εφόσον σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί.

-Η επιτήρηση της διεξαγωγής των αγώνων γίνεται από τα όργανα των Δασικών Υπηρεσιών και τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

-Μη τήρηση των οριζόμενων στην υπουργική απόφαση κανόνων συνεπάγεται τον αποκλεισμό του διοργανωτή από την τέλεση αγώνων για δυο έτη.

Κατά τα άλλα, όσον αφορά στις χωρικές και χρονικές ρυθμίσεις των αγώνων ισχύουν τα εξής:

-Απαγορεύονται οι αγώνες στα Καταφύγια Άγριας Ζωής.

·

-Επιτρέπονται για πρώτη φορά οι αγώνες σε χώρους με Απαγόρευση Θήρας Ορισμένου Χρόνου κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν την άρση της απαγόρευσης.

Αυτό διασφαλίζει:

-Την εκμάθηση των θηραμάτων στην πίεση των σκύλων και την ικανότητά τους να βρίσκουν τρόπους διαφυγής ώστε να είναι προσαρμοσμένα να αντιμετωπίσουν την κυνηγετική δραστηριότητα μετά την άρση απαγόρευσης.

-Τη διάθεση περισσότερων εκτάσεων για τη διεξαγωγή τέτοιων αγώνων.

Στις ζώνες εκγύμνασης σκύλων από 1η Αυγούστου (δείκτες) και 1η Σεπτεμβρίου (ιχνηλάτες) έως 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.

Σε ιδιωτικές αγροτικές και πεδινές εκτάσεις, μετά από έγγραφη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, από 15 Σεπτεμβρίου έως και 30 Νοεμβρίου.

Στους ελεύθερους κυνηγότοπους κατά το χρόνο που επιτρέπεται η θήρα.

Διασφαλίζεται 10ήμερο κενό μεταξύ δυο αγώνων στην ίδια περιοχή ώστε να μειώνεται η πίεση στα θηράματα.

Με την παρούσα απόφαση ικανοποιείται ένα αίτημα χρόνων μιας μεγάλης ομάδας πολιτών που ασχολούνται με την κυνοφιλία, ενώ εκσυγχρονίζεται και το παλιό θεσμικό πλαίσιο διεξαγωγής των αγώνων σκύλων το οποίο δεν περιείχε προβλέψεις για την ευζωία και υγεία των ζώων, ούτε προέβλεπε ποινές για τη μη τήρηση των κανόνων διεξαγωγής τους.

back to top

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information