Τα πτηνά δίνουν απαντήσεις για την…απιστία!

Όταν πρόκειται για την αγάπη, την απιστία και το διαζύγιο, τα θέματα δεν είναι ποτέ ακριβώς της καρδιάς. Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τον έρωτα της ζωής των ανθρώπων, οι επιστήμονες έχουν στραφεί προς τις ρομαντικές σχέσεις των πτηνών, δεδομένου ότι η οικογενειακή ζωή πολλών πουλιών θυμίζει εκείνες που εκτίθενται από τον άνθρωπο.

Τα περισσότερα πουλιά – όπως και οι άνθρωποι – φλερτάρουν για να κερδίσουν την καρδιά του αντίθετου φύλου, αλλά και ζουν σε οικογένειες με τις περισσότερες φορές, τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό να θρέφουν τα μικρά τους από κοινού.

Η απιστία και το διαζύγιο μπορεί επίσης να είναι ανεξέλεγκτα στα πτηνά. Πάρτε για παράδειγμα το μικρό Songbird διάσημο για τον ηδονιστικό τρόπο ζωής του, την Ευρασιατική penduline. Και τα αρσενικά και τα θηλυκά μπορεί να έχουν μέχρι και πέντε διαφορετικούς ερωτικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου της αναπαραγωγής, και ενώ είναι απασχολημένοι αναζητούν νέους συντρόφους, που αγνοούν τους απογόνους τους που αποκτούν με προηγούμενους συντρόφους.

Γιατί λοιπόν τα πουλιά (και μάλιστα, ο άνθρωπος), χωρίζουν τον σύντροφό τους και αφήνουν την οικογένεια τους και αναζητούν νέες αγαπημένους; Είναι αυτονόητο ότι υπάρχει αξία στη σπανιότητα: σε πληθυσμούς όπου τα αρσενικά υπερτερούν αριθμητικά, τα θηλυκά είναι σε πλεονεκτική θέση, δεδομένου ότι μπορεί να βρουν τον «κύριο Σωστό» από ένα μεγάλο αριθμό μνηστήρων, ενώ σε πληθυσμούς που κυριαρχείται από θηλυκά τα σπάνια αρσενικά έχουν το πάνω χέρι . Πάρα πολλά θηλυκά αντιστρέφουν την τύχη του φύλου τους – καθώς υπάρχουν τόσα λίγα άγαμα αρσενικά και τα θηλυκά πρέπει να ενδώσουν σε όποιον θέλει να τεκνοποιήσει.

Στο Kentish τα αρσενικά plovers (είδος πουλιού) υπερτερούν αριθμητικά των θηλυκών και τα θηλυκά είναι συγκλονισμένα από την μεγάλη επιλογή των μνηστήρων. Για τα αρσενικά ο κόσμος είναι λιγότερο ρόδινος, δεδομένου ότι πρέπει να παλέψουμε σκληρά για τις λίγες ‘’κυρίες’’ του πληθυσμού. Μόλις έχουν παραχθεί οι απόγονοι, τα αρσενικά μπορεί να μπουν στον πειρασμό να φροντίσουν τους απογόνους τους και να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους, δίνοντας την ποσότητα της προσπάθειας που θα χρειαζόταν για να βρουν ένα νέο θηλυκό να ζευγαρώσουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτή η προθυμία των αρσενικών να φροντίζουν τα μικρά τους δίνει στα θηλυκά την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τους συντρόφους που υπάρχουν σε πλειονότητα – έτσι ώστε να αναζητήσουν ένα νέο σύζυγο και να αναπαραχθούν με αυτόν.

Ζευγάρωμα, εξαπάτηση ή διαζύγιο

Συνολικά, αυτό είναι το κοινωνικό περιβάλλον που δημιουργεί τους νικητές και τους ηττημένους του σεξουαλικού ανταγωνισμού για τα πουλιά και φαίνεται με τον ίδιο τρόπο και για τους ανθρώπους. Αλλά ακόμα δεν είναι απολύτως σαφές πώς προκύπτουν πουλιά και των δύο φύλων με διαφορετικές αναλογίες. Μια υπόθεση είναι ότι υπάρχει ήδη προκατάληψη σε αναλογία των απογόνων, και αυτή η προκατάληψη διαδίδεται στην επόμενη γενιά των ενηλίκων. Οι ερευνητές διερευνούν επίσης μια δεύτερη δυνατότητα, ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά διαφέρουν ως προς την ικανότητά τους να επιβιώνουν, και γι’ αυτό μπορεί να ταλαντεύεται η αναλογία των φύλων των ενηλίκων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αλλά η αναλογία δεν καθορίζει την παρούσα αγάπης-μίσους σχέση των δύο φύλων και την απιστία καθώς είναι κοινά σε πολλά είδη ζώων. Το ζευγάρωμα και η απιστία επηρεάζεται από το κοινωνικό περιβάλλον – για παράδειγμα, πάρα πολλά αρσενικά πουλιά απατούν το ταίρι τους ακόμη και αν έχουν μείνει με αυτό για πάρα πολύ καιρό. Μια γυναίκα θα μπορούσε να αυξήσει τη βιωσιμότητα των απογόνων της, επιδιώκοντας έναν επιπλέον σύντροφο. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια βέλτιστη στρατηγική ώστε να ζευγαρώσει με ένα αρσενικό που παρέχει μεγάλη προσοχή για τους απογόνους της – ενώ η ίδια επιδιώκει το ζευγάρωμα με έναν άλλον σύντροφο, ελπίζοντας ότι οι απόγονοι μαζί του, θα κληρονομήσουν τις ελκυστικές ιδιότητες του πατέρα τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ζωικά είδη προσπαθούν να απατήσουν. Για μακράς διάρκειας ζωής στην οποία οι απόγονοι μπορεί να χρειαστούν χρόνια γαλούχηση, η καλύτερη στρατηγική θα ήταν η παραμονή του ίδιου συντρόφου και η εκ νέου αναπαραγωγή. Μακροπρόθεσμα, οι γονείς μπορούν να αναπτύξουν μια παραγωγική σχέση εργασίας που μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό και την ποιότητα των απογόνων τους. Για παράδειγμα, πολλές χήνες, παπαγάλοι και αρπακτικά πουλιά ζευγαρώνουν για μια ζωή, και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η διαμονή με έναν σύντροφο ωφελεί τους απογόνους τους αλλά και τους ίδιους τους γονείς από το να χαλάσουν την καλή σχέση τους για χάρη άλλου ερωτικού συντρόφου.

Ωστόσο, κρατώντας ένα σύντροφο για πολλά χρόνια είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση. Αν έχετε κολλήσει στους συντρόφους σας πολύ σφιχτά, μπορεί να χάσετε πιθανούς νέους συντρόφους.

Αρσενικά και θηλυκά αντιδρούν πολύ διαφορετικά όταν υπάρχει ο πειρασμός: όπου υπάρχουν πάρα πολλά αρσενικά, τα θηλυκά θα απατήσουν, αλλά όπου υπάρχουν πάρα πολλά θηλυκά, υπάρχει ολική καταστροφή της σχέσης. Στα πτηνά, τα αρσενικά είναι συχνά εκείνα που κάνουν την πρώτη κίνηση, όταν πρόκειται για τον τερματισμό μιας σχέσης, ενώ τα ποσοστά «διαζυγίου» είναι υψηλά σε πληθυσμούς όπου τα θηλυκά υπερτερούν αριθμητικά. Γενικά, είτε κάποιος απατήσει τον σύντροφό του ή τερματίσει μια σχέση η σωστή επιλογή φαίνεται να εξαρτάται από το κοινωνικό περιβάλλον.

Αυτό που είναι σαφές από όλα αυτά είναι ότι η σχέση του ζεύγους, η απιστία και το διαζύγιο έχουν θεμελιώδη επίδραση στην οικογενειακή ζωή τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων.

Μαθαίνοντας από την οικογενειακή ζωή των πουλιών, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μερικές από τις εξελικτικές ρίζες της ρομαντικής συμπεριφοράς, χρησιμοποιώντας πολύ διαφορετικές οικολογικές ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή πειραμάτων που θα ήταν ανήθικο ή ανέφικτο να διεξαχθούν σε ανθρώπους.

-Επιμέλεια άρθρου-
Αναστασία Γιακουμεττή

Tagged under:Πτηνά

Χορηγός επικοινωνίας

https://www.hcavs.gr/https://www.edke.gr/https://ivsathessaly.wixsite.com/ivsathessaly?fbclid=IwAR0CmWJk-FyTGwJ5i4LqrLR8qXl29PuL1xhtEkmYHpkUd_PSQo2AVEvX0UMhttps://ivsathessaloniki.wixsite.com/ivsathessaloniki