zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal

Μέλισσες

 

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών κρύβει κινδύνους τόσο για τις μέλισσες όσο και για τον άνθρωπο

  • Επιμέλεια:  

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν ανακάλυψαν ότι σε μέλισσες που τους έγινε θεραπεία με ένα κοινό αντιβιοτικό είχαν τις μισές πιθανότητες να επιβιώσουν την εβδομάδα μετά τη θεραπεία σε σύγκριση με την ομάδα των μελισσών στις οποίες δεν χορηγήθηκε κανένα αντιβιοτικό, ένα εύρημα το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τόσο των μελισσών όσο και των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου των μελισσών επιτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, επιδεινώνοντας την υγεία του ζώου, κάτι το οποίο πιθανώς ισχύει και για τον άνθρωπο. Μετά το πέρας της θεραπείας με τετρακυκλίνη μειώθηκε δραματικά ο πληθυσμός της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου η οποία είναι απαραίτητη για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης παθογόνων παραγόντων, την εξουδετέρωση των τοξινών, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από την τροφή καθώς και για πολλά ακόμη. Στις μέλισσες στις οποίες χορηγήθηκαν αντιβιοτικά βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα Serratia, ενός παθογόνου βακτηρίου που προσβάλει τον άνθρωπο καθώς και ορισμένα ζώα, υποδεικνύοντας ότι η αυξημένη θνησιμότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της καταστροφής της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου που παρέχει μία φυσική άμυνα έναντι των παθογόνων βακτηρίων.

Η ανακάλυψη αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στους μελισσοκόμους και την γεωργική βιομηχανία. Πριν από μία δεκαετία, οι μελισσοκόμοι των Η.Π.Α άρχισαν να βρίσκουν αποδεκατισμένες τις κυψέλες τους με εκατομμύρια μέλισσες να εξαφανίζονται μυστηριωδώς , αφήνοντας τις κυψέλες με λιγότερους επικονιαστές, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη γονιμοποίηση των φυτών. Για το φαινόμενο αυτό έχουν αποδοθεί οι εξής ερμηνείες: η έκθεση σε φυτοφάρμακα, η απώλεια ενδιαιτημάτων και οι βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πλέον ότι η χορήγηση των αντιβιοτικών μπορεί να διαδραματίζει κάποιο ρόλο.

Οι μέλισσες είναι ένα χρήσιμο μοντέλο της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας του ανθρώπου για αρκετούς λόγους. Κατ αρχάς, τόσο οι άνθρωποι όσο και οι μέλισσες έχουν μία φυσική κοινότητα μικροβίων στο έντερό τους που ονομάζεται μικροβίωμα εντέρου, το οποίο συμμετέχει σε μία σειρά λειτουργιών, όπως η διαμόρφωση της συμπεριφοράς, η ανάπτυξη καθώς και η ανοσία. Δεύτερον, και οι δύο οργανισμοί διαθέτουν εξειδικευμένα εντερικά βακτήρια – που βρίσκονται μόνο στο έντερο του ξενιστή – και τα οποία μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι πιθανό να αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης από παθογόνα βακτήρια. Στις μεγάλης κλίμακας κτηνοτροφίες των Η.Π.Α χορηγούν τα αντιβιοτικά με βάση κάποιους κανόνες που αφορούν την ποσότητα και τη συχνότητα των χορηγήσεων . Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μία ευρέως μεταδιδόμενη και καταστρεπτική ασθένεια που προσβάλλει τις προνύμφες των μελισσών και ονομάζεται Σηψιγονία.

Για να διεξαχθεί η μελέτη, οι ερευνητές μετακίνησαν εκατοντάδες μέλισσες από απομακρυσμένες περιοχές στην οροφή του Πανεπιστημίου και τις έφεραν σε ένα εργαστήριο όπου μερικές τράφηκαν με ένα σιρόπι αντιβιοτικών ενώ οι υπόλοιπες με σιρόπι χωρίς αντιβιοτικό. Οι ερευνητές σημάδεψαν με μικρές χρωματιστές κουκίδες την πλάτη των μελισσών για να ξεχωρίσουν τις μέλισσες που έλαβαν αντιβιοτικό από εκείνες που δεν έλαβαν. Έπειτα από 5 ημέρες καθημερινής θεραπείας, οι μέλισσες επιστράφηκαν στις κυψέλες τους. Τις επόμενες μέρες, οι ερευνητές συνέλεξαν τις μέλισσες που έλαβαν και αυτές που δεν έλαβαν αντιβιοτικό για να μετρήσουν πόσες ήταν ακόμα ζωντανές και για να πάρουν δείγμα με σκοπό τη μελέτη της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου τους. Περίπου τα 2/3 των μελισσών που δεν έλαβαν θεραπεία ήταν ακόμα ζωντανές 3 ημέρες μετά την επαναφορά τους στην κυψέλη, ενώ μόνο το 1/3 των μελισσών που έλαβαν τη θεραπεία με το αντιβιοτικό ήταν ακόμα ζωντανές.

Για να αυξήσουν την αξιοπιστία της υπόθεσης ότι οι μέλισσες που έλαβαν το αντιβιοτικό εμφάνισαν μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω της μείωσης της αντίστασης στο παθογόνο βακτήριο Serratia, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα επακόλουθο πείραμα στο οποίο εξέθεσαν μέλισσες, που έλαβαν αντιβίωση, στο βακτήριο Serratia και παρατήρησαν πολύ υψηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τις μέλισσες που δεν έλαβαν αντιβίωση.

Δεδομένου ότι τα παραπάνω ευρήματα είναι αρκετά πιθανό να αφορούν και τους ανθρώπους καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση των αντιβιοτικών.

-Eπιμέλεια άρθρου-
Δημήτρης Αϊβαλιώτης

back to top

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information