zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal 02

Ιχθύες

 

Αυτά τα μικρά ψαράκια διαφεύγουν από τους θηρευτές τους με μοναδικό τρόπο!

  • Επιμέλεια:  

Τα Fang blennies είναι μικρά ψάρια, τα οποία έχουν ιδιαίτερα μεγάλα δόντια. Πιο συγκεκριμένα, έχουν δύο τεράστιους κυνόδοντες, οι οποίοι προεξέχουν από την κάτω γνάθο τους. Επειδή οι συγκεκριμένοι ιχθύες έχουν μέγεθος, περίπου 5εκ., τα δόντια αυτά δε θα ήταν τόσο εκφοβιστικά, εάν δεν περιείχαν δηλητήριο! Το δηλητήριο των blennies προκαλεί ξαφνική πτώση της καρδιακής πίεσης στους θηρευτές, όπως είναι οι επινεφελίνες, όταν δαγκωθούν από τα μικρά αυτά ψαράκια.

Ερευνητές θέλησαν να πραγματοποιήσουν πρωτεϊνική ανάλυση του συγκεκριμένου δηλητηρίου. Η διαδικασία συγκέντρωσης του όμως για τα χημικά τεστ δεν ήταν κάτι που πραγματοποιήθηκε με ευκολία. Όταν οι μικροί αυτοί ιχθύες δαγκώνουν ένα άλλο ψάρι, εγχέουν μία πολύ μικρή ποσότητα δηλητηρίου, γεγονός που κατέστησε ιδιαίτερα δύσκολη τη συλλογή αρκετού υλικού για πρωτεωμική ανάλυση. Η διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε τελικά, περιλάμβανε ένα βαμβακοφόρο στυλεό [cotton swab] ο οποίος τοποθετείτο μπροστά από το στόμα των ψαριών, αφού είχαν εξαχθεί στιγμιαία από τις δεξαμενές στις οποίες βρίσκονταν. Τα ψαράκια δάγκωναν το στυλεό, ο οποίος στη συνέχεια τοποθετείτο σε διάλυμα, που εξήγαγε το δηλητήριο.

Κατά την ολοκλήρωση της ανάλυσης βρέθηκε πως το δηλητήριο αποτελείται από τρία συστατικά: ένα νευροπεπτίδιο, που έχει εντοπιστεί στο δηλητήριο των κωνικών σαλιγκαριών, μία λιπάση παρόμοια με μια αντίστοιχη των σκορπιών, και ένα οπιοειδές πεπτίδιο. Απροσδόκητο ήταν το γεγονός πως όταν το δηλητήριο εγχύθηκε σε ποντίκια, δεν παρουσίασαν κανένα σημάδι πόνου. Το δεδομένο αυτό, προκάλεσε εντύπωση, διότι οι ιχθύες που έχουν δηλητηριώδη ραχιαία σπονδυλική στήλη προκαλούν συνήθως τεράστιο πόνο.

Το δηλητήριο των Fang blennies όμως, δε φαίνεται να έχει αντίστοιχη δράση στα θύματα τους. Επειδή, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν το πείραμα σε τρωκτικά, δε μπορούν να αποκλείσουν εντελώς την πιθανότητα να προκαλεί πόνο στα άλλα ψάρια, αλλά πιθανότατα το νευροπεπτίδιο δρώντας σε συνδυασμό με το οπιοειδές μέρος, προκαλούν ταχεία πτώση της καρδιακής πίεσης, με αποτέλεσμα να αφήνουν τα επιτεθέντα ψάρια αποπροσανατολισμένα και ανίκανα να συνεχίσουν τη θήρευση. Παρόλο, που η αίσθηση του πόνου δεν προκαλείται, τα οπιοειδή μπορούν να παράγουν μια αίσθηση ιδιαίτερα δυσάρεστης ναυτίας και ιλίγγου [στα θηλαστικά]. Έτσι, καθυστερούν τα μεγαλύτερα ψάρια, με αποτέλεσμα να τους παρέχεται χρόνος να διαφύγουν.

Άλλα μη δηλητηριώδη ψάρια που ανήκουν στην ίδια οικογένεια κεφαλοποιούν το δηλητήριο αυτό, μιμούμενα τα χρώματα και τα σχέδια των δηλητηριωδών «ξαδέρφων» τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα μεγαλύτερα ψάρια να μην πλησιάζουν αυτούς τους ιχθύες θεωρώντας πως είναι δηλητηριώδεις.  

Άλλη έκπληξη ήταν τα στοιχεία που υποδεικνύουν πως τα τεράστια δόντια τους εξελίχθηκαν πολύ πριν από το δηλητήριο. Αυτό είναι αξιοπερίεργο, γιατί συνήθως ισχύει, πως πρώτα εξελίσσεται το δηλητήριο και αργότερα εμφανίζεται ο μηχανισμός έγχυσης του. Η εξέλιξη ευνόησε το συγκεκριμένο είδος πρώτα με τεράστια δόντια, και στη συνέχεια βρέθηκε κάποιος τρόπος να τα ενισχύσει με δηλητήριο. Οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως τα συγκεκριμένα «μετριόφρονα» μικρά ψαράκια διαθέτουν ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο «σύστημα δηλητηρίου», το οποίο έχει τεράστια αντίκτυπα στους ιχθύες και στα υπόλοιπα ζώα της κοινωνίας τους

-Επιμέλεια άρθρου-
Δημήτρης Μπαχράμης

back to top

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information