zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal

Διάφορα ζώα

 

Τα γρηγορότερα ζώα στον πλανήτη είναι μεσαίου μεγέθους

  • Επιμέλεια:  

Θεωρητικά κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι ενας ελέφαντας τρέχει πιο γρήγορα από ένα αλογο. Αυτη η σκέψη προκύπτει από το γεγονός ότι τα μεγαλόσωμα ζώα έχουν περισσότερα μυικα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την επιτάχυνση (“λευκοί”ή “ταχείς” μύες). Παρόλα αυτά τα μεσαίου μεγέθους ζώα είναι τα γρηγορότερα ζώα στην Γη, μια άποψη που οι επιστήμονες αγωνίστηκαν αρκετά για να αποδείξουν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε σχεδόν 500 είδη ζώων, από μικρές μύγες μέχρι φάλαινες. Αποδείχθηκε λοιπόν, ότι τα καύσιμα των μυικών κυττάρων των μεγαλόσωμων ζώων εξαντλούνται πριν μπορέσουν τα ζώα να φτάσουν στη θεωρητκά μέγιστη ταχύτητα τους.

Οι προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν τις επιταχύνσεις των ζώων επικεντρώθηκαν μόνο σε ορισμένες ομάδες ζώων, όπως τα θηλαστικά, αλλά αυτή η προϋπόθεση συχνά εξετάζει τα πλάσματα σε ένα περιορισμένο εύρος μεγέθους. Η προσέγγιση αυτή μπορεί επίσης να κρύψει τους υποκείμενους παράγοντες εστιάζοντας στα ζώα που είναι στενά συνδεδεμένα.

Για να ξεπεραστούν αυτοί οι περιορισμοί οι αρμόδιοι επιστήμονες της έρευνας εξέτασαν τα δεδομένα που είχαν συλεχθεί από 474 είδη συμπεριλαμβανομένων πτηνών, θαλάσσιων  και χερσαίων οργανισμών, καθώς και ποικιλόθερμα και ομοιόθερμα ζώα που κυμαίνονταν σε μάζα από 30 μικρογραμμάρια έως 100  τόνους.

Όταν οι επιστήμονες χαρτογράφησαν την μέγιστη ταχύτητα ενός ζώου (είτε μετρήθηκαν σε άγρια κατάσταση είτε σε εργαστήριο) σε σχέση με τη μάζα του, πήραν ένα γράφημα ανεστραμμένου σχήματος U, με ζώα μέτριου μεγέθους στην κορυφή. Στη υψηλότερη κλίμακα, η τάση δεν φαίνεται να σχετίζεται με τη βιομηχανική ή με το πώς τα μέρη του σώματος ενός ζώου είναι διευθετημένα και πώς λειτουργούν οι αρθρώσεις του.

Τα ταχύτερα ζώα στη Γη - είτε τρέχουν, κολυμπούν είτε πετούν - είναι μεσαίου μεγέθους πλάσματα, όχι τα πολύ μικρά ή τα ισχυρά. Η τάση αυτή καθοδηγείται από μεταβολικούς περιορισμούς στον μυϊκό ιστό, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα μεγαλόσωμα ζώα έχουν περισσότερους μύες “ταχείας” σύσπασης που χρειάζονται κατά τη διάρκεια ενός sprint  και θεωρητικά επιταχύνουν για μεγαλύτερες περιόδους, αλλά οι ιστοί αυτοί εξαντλούνται σύντομα από οξυγόνο και έτσι επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση πολύ πριν φθάσουν στη θεωρητική μέγιστη ταχύτητα τους.

Αντίθετα, φαίνεται να σχετίζεται με έναν πολύ πιο θεμελιώδη μεταβολικό περιορισμό: το χρονικό διάστημα που απαιτείται για το ζώο να φτάσει τη θεωρητική μέγιστη ταχύτητά του, με βάση τον αριθμό των  μυϊκών κυττάρων «ταχείας» σύσπασης στους μύες του ζώου, σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξάντληση των αποθεματων ενεργειας των κυττάρων. Οι μυϊκές ίνες "ταχείας” σύσπασης συσπόνται πιο γρήγορα από τις ίνες “βράδειας” σύσπασης και παράγουν περισσότερη ενέργεια γρηγορότερα, αλλά και “κουράζονται” πιο γρήγορα. Σύμφωνα με την άποψη των ερευνητών, οι ίνες “ταχείας” σύσπασης σε τεράστια πλάσματα όπως οι ελέφαντες και οι φάλαινες εξαντλούνται από τα κυττάρικα καύσιμα πολύ πριν φτάσουν στη μέγιστη ταχύτητα με βάση τον συνολικό αριθμό τέτοιων ινών.

"Υπήρξε μια μεγάλη πρόκληση να βρεθεί μια γενική ιδέα για το τι περιορίζει την επιτάχυνση", λέει ο John Hutchinson, ένας εξελικτικός βιολόγος στο Royal Veterinary College στο Hatfield, Hertfordshire στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και παρόλο που θεωρεί τη νέα μελέτη «τολμηρή», οι παράγοντες που περιορίζουν τη μέγιστη ταχύτητα στα μικρά ζώα είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους στα μεγαλόσωμα ζώα.

Παρά τα συνολικά συμπεράσματα της μελέτης, σε ένα στενό εύρος μεγεθών, η ανατομική δομή ενός ζώου μπορεί να έχει πράγματι τεράστιο αντίκτυπο στην μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να φτάσει. Παραδείγματος χάριν οι δύο άνθρωποι που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη της ομάδας ζύγιζαν σε 70 κιλά και είχαν μέση μέγιστη ταχύτητα περίπου 41 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το βαρύτερο τσίτα που ζύγιζε περίπου 5 κιλά λιγότερα  έτρεχε σχεδόν τρεις φορές γρήγορα.

Επιμέλεια άρθρου:

Στεφανία Ταμπάχ

back to top

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information