zoetis 9

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal

Διάφορα ζώα

 

Τα μυστήρια του χειμέριου ύπνου της αρκούδας

  • Επιμέλεια:  

Οι περισσότεροι από εμάς μέρες σαν κι αυτές με το θερμόμετρο κάτω από το μηδέν, με βροχή και χιόνι θα προτιμούσαμε να κουλουριαστούμε και να πέσουμε σε έναν λήθαργο που θα κρατήσει μέχρι το πρώτο ανοιξιάτικο φως. Όμως, φυσιολογικά κάτι πέρα από έναν απλό ύπνο δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί σε πολλά ζώα συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

Οι αρκούδες σε αντίθεση με άλλα ζώα που πέφτουν σε χειμέριο ύπνο ή χειμέρια νάρκη, δεν ξυπνάνε κατά την διάρκεια του ύπνου, κατ επέκταση δεν καταναλώνουν τροφή και νερό καθ όλη την διάρκεια του χειμώνα (μέγιστο 7 μήνες) σε αντίθεση με τον σκίουρο παραδείγματος χάριν που ξυπνάει ανά περιόδους για να τραφεί. Έχοντας αποθηκεύσει λίπος καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, η αρκούδα, το χρησιμοποιεί σαν πηγή ενέργειας και ακόμα και όταν το λίπος δεν φτάνει πέφτει σε λήθαργο κανιβαλίζοντας τους σκελετικούς της μυς. Οι αρκούδες διατηρούν τα αποθέματα λίπους τους κατά τη διάρκεια της νάρκης, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματός τους λίγους βαθμούς, σε αντίθεση με άλλα ζώα που μπορεί να αγγίξουν θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, η μεγάλη διάρκεια του ληθάργου της αρκούδας, την φέρνει αντιμέτωπη με άλλα προβλήματα που αφορούν την φυσιολογία της. Όπως αναφέρθηκε η αρκούδα δεν ξυπνά κατά την διάρκεια του χειμέριου ύπνου, έτσι λοιπόν δεν αποβάλει ούτε ούρα ούτε κόπρανα όλο αυτό το διάστημα. Άλλα ζώα σε αντίστοιχη περίπτωση θα είχαν πάθει τοξίκωση από την ουρία και θα είχαν οδηγηθεί σε θάνατο, αλλά στην περίπτωση της αρκούδας, οι νεφροί της το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργούν ελάχιστα. Δεν έχει αποδειχθεί ακόμα πως ακριβώς συμβαίνει αυτό, αλλά απ ότι φαίνεται πραγματοποιείται ανακύκλωση των υποπροϊόντων από την διάσπαση των πρωτεϊνών σε νέες πρωτεΐνες και αμινοξέα απευθείας στο αίμα, παρακάμπτοντας τον σχηματισμό της ουρίας. Μια εικασία είναι ότι η ουρία στην πραγματικότητα σχηματίζεται εν συντομία αλλά εκκρίνεται αμέσως στο έντερο όπου η φυσιολογική μικροχλωρίδα τη μετατρέπει σε CO2 και αμμωνία. Αυτά στη συνέχεια εκπνέονται, επαναπορροφώνται και επεξεργάζονται για την δημιουργία νέων πρωτεϊνών .

Οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα θα σκότωνε έναν άνθρωπο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Αν αναγκάζαμε έναν άνθρωπο να παραμείνει σχεδόν ακίνητος για μήνες, όπως η αρκούδα στον χειμέριο ύπνο της, αναπόφευκτα θα οδηγούνταν σε οστεοπόρωση. Παθαίνει και η αρκούδα το ίδιο; Αναλύσεις έδειξαν ότι οι αρκούδες μπορεί να χάσουν μέρος της οστικής μάζας κατά την διάρκεια του λήθαργου, λόγω της αυξημένης οστεόλυσης και της στασιμότητας της οστεογένεσης, αλλά αυτήν την απώλεια την καλύπτουν γρηγορότερα από τα άλλα ζώα και έτσι αποτρέπεται τελικά η απώλεια οστικής μάζας παρά τις μακράν ετήσιες περιόδους αδράνειας.

H λίστα των ερωτημάτων που αφορούν την φυσιολογία του χειμέριου ύπνου δεν έχουν απαντηθεί πλήρως. Οι αρκούδες πρέπει να διατηρούν την χημική ισορροπία του αίματος παρά τις αλλαγές στον μεταβολισμό των άλλων συστημάτων. Και τα ερωτήματα συνεχίζονται. Οι πραγματικοί φυσιολογικοί ενεργοποιητές του είναι επίσης άγνωστοι. Καθώς οι αρκούδες «κοιμούνται», ο κόσμος κινείται γύρω τους, δημιουργώντας κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το πώς οι περιβαλλοντικές μολυσματικές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογία της. Σε γενικές γραμμές, όμως, το φαινόμενο είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

-Επιμέλεια άρθρου -
Στεφανία Ταμπάχ

back to top

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information