zoetis background new

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal

Διάφορα ζώα

 

Χρειάζονται τελικά οι Ζωολογικοί Κήποι;

  • Επιμέλεια:  

Κατά καιρούς γράφονται πολλές απόψεις για την σημασία των ζωολογικών κήπων και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην διατήρηση των ειδών και στην εκπαίδευση. Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους που έχουν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αφορά τα άγρια είδη υπό εξαφάνιση. Πολλά ζώα που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής απειλής στην άγρια φύση τα συναντάμε συχνά σε ζωολογικούς κήπους του κόσμου σε πολυάριθμους και πολυδύναμους πληθυσμούς. Επίσης, υπάρχουν είδη τα οποία έχουν ήδη εξαφανιστεί στην φύση αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν και να αναπαράγονται σε αιχμαλωσία. Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι που κάνει ακόμα και τους πιο αυστηρούς κριτές και αυτούς που επικρίνουν συχνά τους ζωολογικούς κήπους να αναγνωρίζουν αυτόν τον ρόλο και ότι είναι προτιμότερο να διατηρούνται τα είδη κάπου, αντί να χαθούν για πάντα. Ωστόσο, ακόμη και τα είδη που είναι πολύ γνωστά και κανείς δεν τα υποψιάζεται μπορούν να βρεθούν κάτω από σοβαρή απειλή πολύ γρήγορα ή χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον λεμούριο της Μαδαγασκάρης. Αυτό το ζώο το συναντάμε σχεδόν σε όλους τους ζωολογικούς κήπους και λίγοι είναι αυτοί που δεν διατηρούν ομάδες αυτών των όμορφων πρωτευόντων, καθώς αναπαράγονται εύκολα σε αιχμαλωσία και το κοινό είναι λάτρης τους. Ωστόσο, παρά τον υψηλό αριθμό των πληθυσμών τους σε όλο τον κόσμο, απειλούνται σοβαρά στην άγρια φύση. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 95% των άγριων πληθυσμών έχουν χαθεί από το 2000. Αυτό είναι σαφώς καταστροφικό και σημαίνει επίσης ότι τα υπόλοιπα άτομα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Ένα έτος με κακές συγκυρίες ή μια νέα ασθένεια θα μπορούσε να εξαλείψει εκείνους που έχουν απομείνει και οι μικροί και κατακερματισμένοι πληθυσμοί θα είναι ευάλωτοι, έτσι που ακόμα και η απώλεια ενός ατόμου θα επηρεάσει έντονα το σύνολο τους πληθυσμού.

Οι καμηλοπάρδάλεις είναι ένα άλλο είδος που είναι συνηθισμένο σε ζωολογικούς κήπους και σε αντίθεση με τους λεμούριους είναι πολύ διαδεδομένο και βρίσκεται σε πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Όποιος έχει βρεθεί σε σαφάρι στην Κένυα, την Τανζανία, τη Νότια Αφρική ή πολλές άλλες χώρες δεν θα δυσκολεύτηκε να δει πολλά από αυτά στην άγρια φύση. Και όμως οι πληθυσμοί των ζωων αυτων έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ενώ είναι λιγότερο δραματικό από τους λεμούριους, αυτό είναι προφανώς μια μεγάλη απώλεια συμπεριλαμβανομένου ότι όλοι οι πληθυσμοί βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Επίσης, τα τσίτα, παρά την προστασία και τις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση του πληθυσμού, παρουσιάζουν σημαντική μείωση στον άγριο πληθυσμό τους. Ακόμα, τα πρωτεύοντα στο σύνολό τους μειώνονται δραματικά (προτείνεται ότι περίπου το 60% των ειδών βρίσκονται σε κίνδυνο). Πολλά άλλα είδη αντιμετωπίζουν απότομες πτώσεις σε αριθμούς και ορισμένες εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς προτείνετε ότι το 50% των ειδών θα μπορούσε να εξαφανιστεί στο τέλος αυτού του αιώνα. Οι επιστήμονες προσπαθούν να παρακολουθήσουν ακόμη και τα είδη που είναι γνωστά ως ευάλωτα, οπότε να είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί μπορεί να αγνοηθούν τα κοινά είδη, ειδικά αν επικρατεί η αντίληψη ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο επειδή υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί.

Τα τρέχοντα και μελλοντικά ζητήματα από την αλλαγή του κλίματος (ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και αλλαγές όπως η γενική αύξηση της θερμοκρασίας και η αλλαγή της στάθμης της θάλασσας) μπορεί να έχουν δραματικές και απροσδόκητες επιπτώσεις στην άγρια φύση και πιθανότατα θα υπάρχει δυσκολία στην πρόληψη τον οργανισμών που θα βρεθούν σε κίνδυνο. Ο αριθμός των ειδών που παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες και ο αριθμός που παραβλέπουμε μέχρις ότου τα πράγματα είναι ήδη κρίσιμα είναι πιθανό να αυξηθούν. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη βλάψει πάνω από το ήμισυ όλων των θηλαστικών ειδών στον κατάλογο των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, και αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς περισσότερα είδη πιέζονται από την κλιματική αλλαγή και άλλες περιβαλλοντικές πιέσεις.

Εν ολίγοις, ενώ οι ζωολογικοί κήποι παρέχουν μια κρίσιμη «δεξαμενή» για τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, πολλά άλλα ζώα ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο πολύ σύντομα, ή είναι ήδη και δεν το γνωρίζουμε. Τα είδη που διατηρούνται σε ζωολογικούς κήπους προστατεύονται ήδη από οποιαδήποτε τέτοια γεγονότα και αλλαγές. Ενδέχεται να μην αργήσει η μέρα που οι λεμούριοι και πολλά άλλα είδη θα διαβιώνουν μόνο σε ζωολογικούς κήπους και η απώλειά τους από τον κόσμο θα ήταν διαφορετικά τόσο τραγική όσο και μη αναστρέψιμη.

Πάντα θα υπάρχει αντίσταση στα επιχειρήματα για τη διατήρηση των ζώων σε αιχμαλωσία και δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε τους «κακούς» ζωολογικούς κήπους που απεγνωσμένα χρειάζονται βελτίωση ή κλείσιμο. Αλλά αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα πραγματικό επίπεδο βιοποικιλότητας στον πλανήτη, μπορούμε να στηριχθούμε στους ζωολογικούς κήπους και τα ενυδρεία πολύ περισσότερο από ό, τι πολλοί συνειδητοποιούν. Επίσης, πιστεύετε οτι εάν τα κοινά και διάσημα είδη κινδυνέψουν να χάσουν ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού τους σε λίγα χρόνια, μπορεί να είναι πολύ αργά για να τα σώσουμε, ακόμα και με τα καλύτερα προγράμματα αναπαραγωγής ή τις προσπάθειες διατήρησης στο φυσικό περιβάλλον. Όπως αντιλαμβανόμαστε, πολύ συχνά δεν γνωρίζουμε καν ότι ένα είδος κινδυνεύει να απειληθεί μέχρι να καταρρεύσει ο αριθμός τους σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα και αυτή είναι μια τάση που είναι πιθανό να συνεχιστεί.

-Επιμέλεια άρθρου-
Στεφανία Ταμπάχ

back to top

jobs1              fatro banner small final300χ120              sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information