Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για την έγκαιρη διάγνωση της Υποτροπιάζουσας Ραγοειδίτιδας στα Άλογα

Μια νέα έρευνα εστιάζει στην ανάπτυξη ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της υποτροπιάζουσας ραγοειδίτιδας (ΥΡ) στα άλογα.

Η υποτροπιάζουσα ραγοειδίτιδα ή ιριδοκυκλίτιδα (ΥΡ), γνωστή και ως “περιοδική οφθαλμία” ή “σεληνιακή τύφλωση”, είναι μία από τις σοβαρότερες παθήσεις του οφθαλμού του αλόγου, με συχνή κατάληξη την τύφλωση. Είναι νόσος με παγκόσμια εξάπλωση. Η ακριβής παθογένεια της νόσου παραμένει άγνωστη, αν και είναι γνωστό ότι πρόκειται για ανοσολογικό νόσημα, στην οποία εμπλέκονται βακτηριδιακές (π.χ. Leptospira interrogans) και ιογενείς λοιμώξεις, παρασιτώσεις, τραυματισμοί και συστηματικά νοσήματα. Τα συμπτώματα της ΥΡ, που ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της νόσου, συνήθως αφορούν στον ένα μόνο οφθαλμό, ενώ στο 20% και στους δυο.

Η έρευνα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το εργαλείο αυτό εκπαιδεύτηκε να αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά της νόσου σε φωτογραφίες από τα μάτια των αλόγων.

Για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του εργαλείου, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές με 150 κτηνίατρους, ζητώντας από αυτούς να αξιολογήσουν φωτογραφίες των ματιών των αλόγων. Οι εικόνες περιλάμβαναν υγιή μάτια, μάτια με ΥΡ και μάτια με άλλες οφθαλμικές ασθένειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επιτυχία του εργαλείου ήταν εντυπωσιακή, με ποσοστό επιτυχίας 93%, ενώ οι επαγγελματίες κτηνίατροι παρουσίασαν ποσοστό επιτυχίας 76% (για εκείνους που ειδικεύονται στα άλογα) και 67% (για εκείνους που εργάζονται με μικρά ζώα ή σε μικτό ιατρείο).

Επιπλέον, το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης διατείνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τύφλωσης των αλόγων και στην παροχή προληπτικής θεραπείας, ακόμα και από λιγότερο έμπειρους κτηνίατρους ή ιδιοκτήτες αλόγων σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε ειδικευμένους επαγγελματίες. Το εργαλείο είναι διαθέσιμο μέσω smartphone και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της πρόσβασης σε φροντίδα υγείας για τα άλογα.

Δείτε εδώ την ερευνητική εργασία

Tagged under:Άλογα Κτηνιατρικά θέματα κτηνιατρικά νέα

Χορηγός επικοινωνίας

https://www.hcavs.gr/https://www.edke.gr/https://ivsathessaly.wixsite.com/ivsathessaly?fbclid=IwAR0CmWJk-FyTGwJ5i4LqrLR8qXl29PuL1xhtEkmYHpkUd_PSQo2AVEvX0UMhttps://ivsathessaloniki.wixsite.com/ivsathessaloniki