tobg-1

facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

DIAGNOVET

DIAGNOVET

Κτηνιατρικά θέματα, άρθρα και εξελίξεις από την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Ημερίδα Συμπεριφοράς Σκύλου: Οδηγός Αρμονικής Συμβίωσης

Η Pets Pro Academy, o μόνος εκπαιδευτικός φορέας στην Ελλάδα αφιερωμένος στα Ζώα Συντροφιάς διοργανώνει ένα μοναδικό σεμινάριο για τη Συμπεριφορά του Σκύλου με τίτλο «Οδηγός Αρμονικής Συμβίωσης».

Την ημερίδα θα την παρουσιάσει ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ακαδημίας, Δρ. Καραγιάννης. Ο Δρ. Καραγιάννης είναι ο μόνος Έλληνας κτηνίατρος συμπεριφοριστής και πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένος ειδικός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς, και ένας από τους 35 κτηνιάτρους στην Ευρώπη με την ειδικότητα αυτή. Για περισσότερες πληροφορίες για τον ομιλητή μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.behaviour.gr.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στη Συνεδριακή Αίθουσα του Ξενοδοχείου Καψής την Κυριακή 9 Απριλίου, από τις 10 π.μ έως τις 4 μ.μ, με καφέ και ελαφρύ γεύμα. Θα δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης της Ημερίδας για τους συμμετέχοντες. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.

Το πρόγραμμα τις ημερίδας:

1) Πως να επικοινωνήσω με το σκύλο μου;
2) Πως μαθαίνει ο σκύλος; Πως του μαθαίνουμε εμείς (ακόμα και όταν δεν το θέλουμε);
3) Τα συναισθήματα του σκύλου και πως τα επηρεάζουμε;
4) Μύθοι και Πραγματικότητα για τη συμπεριφορά του σκύλου.
5) Βασικές αρχές του προγράμματος «Συμβιώνω Αρμονικά με το Σκύλο μου”

Μετά το πέρας των ομιλιών θα υπάρχει χρόνος για να απαντηθούν από τον Δρ. Καραγιάννη ερωτήσεις του κοινού.

Ομιλητής:
Δρ. Χρήστος Η. Καραγιάννης Κτηνίατρος Συμπεριφεριολόγος, MSc, Dip. ECAWBM(BM), MRCVS
European and RCVS Specialist in Veterinary Behavioural Medicine
Πανευρωπαϊκά Αναγνωρισμένος Ειδικός στη Συμπεριφοριστική Κτηνιατρική
Επιστημονικός Υπεύθυνος Ακαδημίας Επαγγελμάτων Ζώων Συντροφιάς – Pets Pro Academy

Αυστηρά περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Κόστος συμμετοχής στην Ημερίδα Συμπεριφοράς Σκύλου με τίτλο «Οδηγός Αρμονικής Συμβίωσης» : 40 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%)

ΕΚΠΤΩΣΗ 25% στους φοιτητές Κτηνιατρικής (30 ευρώ)

On line κρατήσεις θέσεων εδω 

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.petsproacademy.gr / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / Facebook: Pets Pro Academy / 211-800 1111 / Δεριγνύ 26, Αθήνα

Ζητείται Κτηνίατρος από Κτηνιατρική Κλινική στην Αθήνα

Κτηνίατρος με κλινική εμπειρία ζητείται για πλήρη απασχόληση σε κτηνιατρική κλινική στην Αθήνα.

Περιλαμβάνονται βραδυνές εφημερίες και Σαββατοκύριακα.

Βιογραφικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης για γάλα και κρέας

Νομοσχέδιο - τομή από το ΥΠΑΑΤ για τη σήμανση, διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων

Αναρτήθηκε για διαβούλευση  νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο: «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Βασικά σημεία νομοσχεδίου

Α) Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ο έμπορος είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει στον παραγωγό νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων το αντίστοιχο τιμολόγιο σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Η διάταξη αυτή στοχεύει να αποκαταστήσει τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ παραγωγών και μεταπωλητών, εξαλείφοντας τα φαινόμενα της αδικαιολόγητης και προδήλως καταχρηστικής επιβολής όρων που ευνοούν το φαινόμενο πολύμηνων καθυστερήσεων στις πληρωμές των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων της αγροδιατροφικής αλυσίδας».

Β) Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και το κρέας.

Το ΥΠΑΑΤ με την νομοθέτηση αυτή:
α) ικανοποιεί το εκπεφρασμένο αίτημα των ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων και την ανάγκη προστασίας τους μέσω της διαφάνειας και Ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας
β) προασπίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,
γ) συμβάλλει στην διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού
δ) παρέχει τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα διασφαλίσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και θα δώσουν ώθηση στην ελληνική

Το άρθρο αυτό του νομοσχεδίου θεσπίζει μέτρα ελέγχου για τη διαφάνεια της αγοράς και την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων με σκοπό την προστασία της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής.

Ειδικά για το κρέας προβλέπονται έλεγχοι σε όλη τη χώρα για την εφαρμογή της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα εμπορικά έγγραφα και σε κάθε μορφής σήμανσης των προϊόντων των επιχειρήσεων/εκμεταλλεύσεων που διακινούν κρέας.

Ο.Μ.Ο.Ν: Διαδραστική Ημερίδα Γόνατος

Η Ομάδα Μελέτης Ορθοπαιδικής και Νευροχειρουργικής (Ο.Μ.Ο.Ν.) της ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ. διοργανώνει την 1η επιστημονική της εκδήλωση, το διάστημα 5-7 Μαΐου 2017, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Το Σαββατοκύριακο 6-7 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθεί η 1η Διημερίδα της Ο.Μ.Ο.Ν. με θέμα «Διαδραστική Διημερίδα Γόνατος». Σε στενή συνεργασία, τα μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής επιτροπής, σχεδιάσαμε ένα καινοτόμο διαδραστικό επιστημονικό πρόγραμμα το οποίο καλύπτει τον κλινικό Κτηνίατρο, τόσο στην αναβαθμισμένη πρωτοβάθμια κτηνιατρική περίθαλψη της καθημερινής πράξης, όσο και στην εξειδίκευσή του. Αξιοποιώντας την εμπειρία τους, 18 Έλληνες κλινικοί Κτηνίατροι που εξειδικεύονται στην ορθοπαιδική και 2 προσκεκλημένοι Κτηνίατροι από το εξωτερικό, θα προσπαθήσουν να αποσαφηνίσουν, με παρουσιάσεις και συζητήσεις επικαιροποιημένης γνώσης, τη διαγνωστική προσέγγιση και τις θεραπευτικές επιλογές των κυριότερων ορθοπαιδικών προβλημάτων που αφορούν στην άρθρωση του γόνατου.

Την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 θα διεξαχθεί, στα χειρουργεία του ΙΙΒΕΑΑ, Πρακτικό Εργαστήριο Βασικής Ορθοπαιδικής με θέμα: «Βασικές Αρχές Οστεοσύνθεσης με Χρήση Μεταλλικής Πλάκας», με 8 Έλληνες εκπαιδευτές και 10 Έλληνες ομιλητές.

Δείτε εδώ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρόσκληση της Προέδρου του ΠΚΣ για συμμετοχή σε Διημερίδα Διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υγεία

Το Υπουργείο Υγείας απέστειλε πρόσκληση προς την Πρόεδρο του ΠΚΣ κ. Αθηνά Τραχήλη, για συμμετοχή σε Διημερίδα Διαλόγου για την Μεταρρύθμιση στην Δημόσια Υγεία που θα λάβει χώρα στις 28-29 Μαρτίου 2017 στην Αθήνα.

Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παραγωγικών Ζώων και Υγιεινής Τροφίμων

Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία διοργανώνει από τις 12-14 Μαΐου το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παραγωγικών Ζώων και Υγιεινής Τροφίμων στο Βόλο.

Σε αυτό το Συνέδριο, αναπτύσσονται, σε θεματικές συνεδρίες ενότητες που καλύπτουν τις σύγχρονες τάσεις διαχείρισης της υγείας και αναπαραγωγής των παραγωγικών ζώων με ολιστική προσέγγιση καθώς και τη σχέση της σωστής παραγωγικής διαδικασίας με το τρόφιμο. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του συνεδρίου, με συνεργασία γιατρών και κτηνιάτρων, αποδεικνύοντας στην πράξη την αξία του δόγματος της ενιαίας υγείας, θα αναπτυχθούν θέματα που σχετίζονται με την αντιμικροβιακή αντοχή σε σχέση με τις τροφιμογενείς λοιμώξεις. Επίσης, την Παρασκευή 12 Μαΐου, θα υπάρξει προσυνεδριακό εκπαιδευτικό σεμινάριο, που θα σχετίζεται με την εφαρμογή προτύπων στην διαδικασία παραγωγής και διάθεσης των τροφίμων, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της κατάρτισης πάνω σε αυτά τα θέματα, ειδικών επιστημόνων και κυρίως κτηνιάτρων που μπορούν να αντιληφθούν την ουσία των διαδικασιών αυτών λόγω του εκπαιδευτικού του υποβάθρου.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο www.eke2017.gr

Πωλείται αυτόματο εμφανιστήριο Agfa Curix 60

AGFA CURIX 60.
- Άριστη λειτουργία και συντήρηση
- Με όλα τα user manual
- Δώρο το ανοξείδωτο τραπέζι στήριξης

ΤΙΜΗ: 1000 ΕΥΡΩ. (ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΦΠΑ 24%)

Eπικοινωνία
6944-678777
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών κρύβει κινδύνους τόσο για τις μέλισσες όσο και για τον άνθρωπο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν ανακάλυψαν ότι σε μέλισσες που τους έγινε θεραπεία με ένα κοινό αντιβιοτικό είχαν τις μισές πιθανότητες να επιβιώσουν την εβδομάδα μετά τη θεραπεία σε σύγκριση με την ομάδα των μελισσών στις οποίες δεν χορηγήθηκε κανένα αντιβιοτικό, ένα εύρημα το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τόσο των μελισσών όσο και των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου των μελισσών επιτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, επιδεινώνοντας την υγεία του ζώου, κάτι το οποίο πιθανώς ισχύει και για τον άνθρωπο. Μετά το πέρας της θεραπείας με τετρακυκλίνη μειώθηκε δραματικά ο πληθυσμός της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου η οποία είναι απαραίτητη για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης παθογόνων παραγόντων, την εξουδετέρωση των τοξινών, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από την τροφή καθώς και για πολλά ακόμη. Στις μέλισσες στις οποίες χορηγήθηκαν αντιβιοτικά βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα Serratia, ενός παθογόνου βακτηρίου που προσβάλει τον άνθρωπο καθώς και ορισμένα ζώα, υποδεικνύοντας ότι η αυξημένη θνησιμότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της καταστροφής της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου που παρέχει μία φυσική άμυνα έναντι των παθογόνων βακτηρίων.

Η ανακάλυψη αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στους μελισσοκόμους και την γεωργική βιομηχανία. Πριν από μία δεκαετία, οι μελισσοκόμοι των Η.Π.Α άρχισαν να βρίσκουν αποδεκατισμένες τις κυψέλες τους με εκατομμύρια μέλισσες να εξαφανίζονται μυστηριωδώς , αφήνοντας τις κυψέλες με λιγότερους επικονιαστές, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη γονιμοποίηση των φυτών. Για το φαινόμενο αυτό έχουν αποδοθεί οι εξής ερμηνείες: η έκθεση σε φυτοφάρμακα, η απώλεια ενδιαιτημάτων και οι βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πλέον ότι η χορήγηση των αντιβιοτικών μπορεί να διαδραματίζει κάποιο ρόλο.

Οι μέλισσες είναι ένα χρήσιμο μοντέλο της εντερικής μικροβιακής χλωρίδας του ανθρώπου για αρκετούς λόγους. Κατ αρχάς, τόσο οι άνθρωποι όσο και οι μέλισσες έχουν μία φυσική κοινότητα μικροβίων στο έντερό τους που ονομάζεται μικροβίωμα εντέρου, το οποίο συμμετέχει σε μία σειρά λειτουργιών, όπως η διαμόρφωση της συμπεριφοράς, η ανάπτυξη καθώς και η ανοσία. Δεύτερον, και οι δύο οργανισμοί διαθέτουν εξειδικευμένα εντερικά βακτήρια – που βρίσκονται μόνο στο έντερο του ξενιστή – και τα οποία μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι πιθανό να αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης από παθογόνα βακτήρια. Στις μεγάλης κλίμακας κτηνοτροφίες των Η.Π.Α χορηγούν τα αντιβιοτικά με βάση κάποιους κανόνες που αφορούν την ποσότητα και τη συχνότητα των χορηγήσεων . Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μία ευρέως μεταδιδόμενη και καταστρεπτική ασθένεια που προσβάλλει τις προνύμφες των μελισσών και ονομάζεται Σηψιγονία.

Για να διεξαχθεί η μελέτη, οι ερευνητές μετακίνησαν εκατοντάδες μέλισσες από απομακρυσμένες περιοχές στην οροφή του Πανεπιστημίου και τις έφεραν σε ένα εργαστήριο όπου μερικές τράφηκαν με ένα σιρόπι αντιβιοτικών ενώ οι υπόλοιπες με σιρόπι χωρίς αντιβιοτικό. Οι ερευνητές σημάδεψαν με μικρές χρωματιστές κουκίδες την πλάτη των μελισσών για να ξεχωρίσουν τις μέλισσες που έλαβαν αντιβιοτικό από εκείνες που δεν έλαβαν. Έπειτα από 5 ημέρες καθημερινής θεραπείας, οι μέλισσες επιστράφηκαν στις κυψέλες τους. Τις επόμενες μέρες, οι ερευνητές συνέλεξαν τις μέλισσες που έλαβαν και αυτές που δεν έλαβαν αντιβιοτικό για να μετρήσουν πόσες ήταν ακόμα ζωντανές και για να πάρουν δείγμα με σκοπό τη μελέτη της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου τους. Περίπου τα 2/3 των μελισσών που δεν έλαβαν θεραπεία ήταν ακόμα ζωντανές 3 ημέρες μετά την επαναφορά τους στην κυψέλη, ενώ μόνο το 1/3 των μελισσών που έλαβαν τη θεραπεία με το αντιβιοτικό ήταν ακόμα ζωντανές.

Για να αυξήσουν την αξιοπιστία της υπόθεσης ότι οι μέλισσες που έλαβαν το αντιβιοτικό εμφάνισαν μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω της μείωσης της αντίστασης στο παθογόνο βακτήριο Serratia, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα επακόλουθο πείραμα στο οποίο εξέθεσαν μέλισσες, που έλαβαν αντιβίωση, στο βακτήριο Serratia και παρατήρησαν πολύ υψηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τις μέλισσες που δεν έλαβαν αντιβίωση.

Δεδομένου ότι τα παραπάνω ευρήματα είναι αρκετά πιθανό να αφορούν και τους ανθρώπους καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση των αντιβιοτικών.

-Eπιμέλεια άρθρου-
Δημήτρης Αϊβαλιώτης

Πόσο σημαντικός είναι ο οδοντιατρικός έλεγχος στα ζώα συντροφιάς;

Ο οδοντιατρικός έλεγχος πραγματοποιείται από τον κτηνίατρο με σκοπό να καθορίσει τη συνολική κατάσταση των δοντιών του σκύλου και της γάτας. Τα συνηθέστερα προβλήματα προκαλούνται λόγω περιοδοντικής νόσου, καταγμάτων δοντιών και προβλημάτων σύγκλεισης των οδοντικών φραγμών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μαλακών μορίων της περιοχής ή και προβλήματα δυσφαγίας.

Σύμφωνα με μία μελέτη Αμερικάνικου Πανεπιστημίου, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 80% των σκύλων και των γατών ηλικίας άνω των 3 ετών εμφανίζουν κάποιο στάδιο περιοδοντικής νόσου, στην οποία το δόντι παραμένει ακέραιο αλλά υφίσταται μικροβιακή μόλυνση των περιοδοντικών ιστών από μικροοργανισμούς.


• Πώς πραγματοποιείται ένας οδοντιατρικός έλεγχος;

Η οδοντιατρική εξέταση ξεκινάει με τη λήψη ιστορικού και περιλαμβάνει ερωτήσεις που αφορούν την ηλικία, το είδος της διατροφής, την όρεξη του ζώου για φαγητό, την παρατήρηση κακοσμίας του στόματος, ή υπερβολικής παραγωγής σιέλου.

Ο κτηνίατρος εξετάζει πρώτα την κεφαλή και τον τράχηλο, δίνοντας προσοχή στην παρατήρηση πιθανού οιδήματος, πόνου ή διόγκωσης λεμφαδένων σε περιπτώσεις ύπαρξης φλεγμονής. Το απόστημα είναι συλλογή πύου που περιβάλλεται από φλεγμονώδη ιστό, μπορεί να προκαλέσει οίδημα σε παρειές και γνάθους και είναι συνήθως επώδυνο. Επιπλέον, η ύπαρξη κακοσμίας του στόματος είναι ένδειξη ύπαρξης κάποιου σταδίου περιοδοντικής νόσου.
Εν συνεχεία, ο κτηνίατρος ελέγχει τα ούλα του ζώου για πιθανή ύπαρξη αιμορραγιών και στοιχείων φλεγμονής. Η ουλίτιδα προκαλεί συνήθως ερυθρά ούλα, με οίδημα, που αιμορραγούν εύκολα και οφείλεται στη συσσώρευση βακτηρίων στην ουλοδοντική σχισμή ή στη μόλυνση από ορισμένους ιούς, όπως είναι ο ιός της λευχαιμίας και ο καλυκοϊός της γάτας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελεί επώδυνη κατάσταση και είναι δυνατό να εξελιχθεί σε περιοδοντική νόσο, απόστημα καθώς και απώλεια δοντιών.

Κατά τη διάρκεια εξέτασης των δοντιών, ο κτηνίατρος θα ελέγξει την ύπαρξη ευσειστότητας, ορθοδοντικών ανωμαλιών, καταγμάτων, μικροβιακής οδονικής πλάκας και τρυγίας. Η μικροβιακή πλάκα των δοντιών εμφανίζεται ως μία κίτρινη, κολλώδης μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια, την ο οποία ενασβεστιώνουν άλατα ασβεστίου και φωσφόρου και μετατρέπεται σε τρυγία. Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου και της γάτας βοηθάει στην απομάκρυνση της πλάκας, ενώ η τρυγία αφαιρείται μόνο με ειδικό οδοντιατρικό καθαρισμό.

Οι επιπτώσεις της περιοδοντικής νόσου αφορούνκαι τη γενική υγεία του ζώου, καθώς η εισπνοή παθογόνων μικροργανισμών οδηγεί συχνά σε σύμπτωση των τοιχωμάτων της τραχείας ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, κατά τη μάσηση ή και αυτόματα τα ούλα αιμορραγούν και μικροοργανισμοί εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκληθεί, ή να επιδεινωθεί, ενδοκαρδίτιδα, ή αποστήματα στο ήπαρ και τους νεφρούς.

Πριν την ολοκλήρωση της επισκόπησης του στόματος, ο κτηνίατρος ελέγχει για ύπαρξη εξογκωμάτων ή εκβλαστήσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μορφές νεοπλασίας του στόματος.

Βέβαια, η επιβεβαίωση της ύπαρξης νεοπλάσματος στη στοματική κοιλότητα πραγματοποιείται με τη βοήθεια της βιοψίας.

Μέρος των παραπάνω οδοντιατρικών εξετάσεων είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς αναισθητοποίηση. Ωστόσο, σε περιπτώσεις επώδυνων καταστάσεων ή επιθετικών ζώων κατά τη διάρκεια της σωματικής εξέτασης, ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει την αναισθητοποίηση του ζώου για τη διενέργεια των οδοντιατρικών εξετάσεων.

• Ακτινογραφίες της στοματικής κοιλότητας
Οι ακτινογραφίες της στοματικής κοιλότητας μπορούν να βοηθήσουν τον κτηνίατρο στη διάγνωση και εντόπιση ενσφηνωμένων δοντιών, καταγμάτων και αποστημάτων στις ρίζες των δοντιών. Απαραίτητη είναι η αναισθητοποίηση του ζώου.

•Ποια είναι τα οφέλη μιας οδοντιατρικής εξέτασης;

Τα υγιή δόντια είναι σημαντικά για τη γενική υγεία του κατοικίδιου ζώου σας. Μια οδοντιατρική εξέταση μπορεί να προειδοποιήσει για την ύπαρξη οδοντιατρικών προβλημάτων και να βοηθήσει στον προσδιορισμό της πιο αποτελεσματικής θεραπείας.

Οι σκύλοι και οι γάτες νεαρής ηλικίας μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις οδοντιατρικές εξετάσεις, κατά τις οποίες πραγματοποιείται έλεγχος για την κάθοδο των οδόντων, τη σωστή αντικατάσταση των νεογιλών δοντιών από τα μόνιμα και την πιθανή ύπαρξης παραμενόντων νεογιλών δοντιών που δυσχεραίνουν την κάθοδο των μόνιμων. Εν κατακλείδι, είναι η καταλληλότερη στιγμή ενημέρωσης των ιδιοκτητών για την ορθή πρόληψη των οδοντιατρικών προβλημάτων.

-Eπιμέλεια άρθρου-
Αλεξάνδρα Δαραβίγκα

Πρόγραμμα ελέγχου Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών στα μικρά μηρυκαστικά

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση 729/23133/1-3-2017 «Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα μικρά μηρυκαστικά».

Δειτε εδώ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Βιολογική Κτηνοτροφία: Στα 45 ευρώ /στρέμμα η μέγιστη ενίσχυση

Στα 45 ευρώ ανά στρέμμα βοσκότοπου για όλη τη χώρα και τα ζώα ορίζεται το μέγιστο πριμ στη Βιολογική Κτηνοτροφία, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε σχετικά στη Βουλή ότι «αυξάνουµε στο πρόγραµµα την επιδότηση, δηλαδή να μην φθάνει στην οροφή της 1 Ζωικής Μονάδας (ΜΖΚ) αλλά στην κορυφή των 450 ευρώ ανά εκτάριο».

Σύμφωνα με την απόφαση «η ενίσχυση ανά εκτάριο (Ha) δεν μπορεί να υπερβαίνει το μέγιστο ύψος ενίσχυσης των 450 ευρώ ανά εκτάριο (Ha)».

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Πηγή paseges.gr

Η Royal Canin Hellas απένειμε τις υποτροφίες προς τους φοιτητές των Τμ. Κτηνιατρικής

Η τελετή απονομής του Προγράμματος Υποτροφιών της Royal Canin Hellas για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2016-17 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/03/2017.

Οι οκτώ φοιτητές που επελέγησαν στον 5ο κύκλο του Προγράμματος Υποτροφιών της Royal Canin Hellas και παρέλαβαν την υποτροφία τους, υπό το ζεστό χειροκρότημα καταξιωμένων επιστημόνων της Κτηνιατρικής, είναι οι: Κωτσιόπουλος Γεώργιος, Σπληνάκη Χρυσή, Τσάγκα Ιωάννα από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και οι: Βουλγαράκη Λεμονιά, Σνάϊντερ Ζωή – Χριστίνα, Μαρκάκης Γρηγόριος, Καραδήμα Βασιλική, Πράπας Χρήστος από το τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Γενικός Διευθυντής, κ. Διονύσης Παθιάκης και ο Διευθυντής του Κτηνιατρικού, κ. Παναγιώτης Εμμανουηλίδης της Royal Canin Hellas μαζί με την Επίκουρη Καθηγήτρια, κα. Βασιλική Τσιώλη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Καθηγητή κ. Λυσίμαχο Παπάζογλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απένειμαν τις υποτροφίες και ευχήθηκαν καλή πορεία στη συνέχιση των σπουδών των φοιτητών.

DSC00358

Η Royal Canin Hellas, εκφράζοντας έμπρακτα τη φιλοσοφία της η οποία προάγει τη Γνώση και το Σεβασμό στη γάτα και το σκύλο, μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών, έρχεται ως αρωγός της εκπαιδευτικής διαδικασίας των αυριανών επιστημόνων που μεριμνούν για την υγεία και τη φροντίδα των ζώων συντροφιάς μας.

Οι άνθρωποι της Royal Canin Hellas εύχονται στους Υποτρόφους φοιτητές να συνεχίσουν το δρόμο των επιτυχιών στην ακαδημαϊκή και την επαγγελματική τους πορεία.

ΠΚΣ: Εξώδικη δήλωση προς την ηλεκτρονική σελίδα e-thessalia.gr

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Του Συλλόγου με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Λεφέβρ 4, ΑΦΜ.090042718 ως εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ
Την εταιρεία με την επωνυμία << ΘΗΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΕ >> που εδρεύει στον Βόλο οδός Αθανασίου Διάκου αρ.2 ως εκπροσωπείται νόμιμα.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ως το νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί το σύνολο των κτηνιάτρων της χώρας, έχει καθήκον μεταξύ άλλων να στηρίζει τους συναδέλφους οι οποίοι προσβάλλονται και λοιδορούνται από αναρτήσεις μέσω ηλεκτρονικών σελίδων.

Με αφορμή καταγγελία πολίτη, ονομαζόμενου Κωνσταντίνος Μαρτίνος αγνώστων λοιπών στοιχείων, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σας σελίδα με την επωνυμία e-thessalia.gr περί αδιαφορίας κτηνιάτρου να ανταποκριθεί σε τηλεφωνική κλήση για τη φροντίδα τραυματισθέντος ζώου επισημαίνουμε τα κατωτέρω:
1. Προ της αναρτήσεως της αγγελίας στην ιστοσελίδα σας, είχατε υποχρέωση απορρέουσα εκ του δημοσιογραφικού σας καθήκοντος να επικοινωνήσετε με την κτηνίατρο που εμπλέκεται ώστε να αναρτήσετε παραλλήλως και τη θέση της.
2. Σε κάθε περίπτωση, ενημερώνουμε εσάς και το κοινό σας ότι αρμόδιοι να περιθάλπουν τα τραυματισμένα αδέσποτα ζώα είναι οι δήμοι, σύμφωνα με το άρθρο 9 και 16 του Ν. 4039/2012. Άρα οι πολίτες μόλις αντιληφθούν ανάλογη κατάσταση θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους δήμους οι οποίοι σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν και να καλούν τους συνεργαζόμενους κτηνίατρους ώστε να παρέχεται η απαιτούμενη φροντίδα των ζώων.
3. Οι Έλληνες κτηνίατροι, παρά την έλλειψη νομικής υποχρέωσης, αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση με πληθώρα παραδειγμάτων ανά την Ελλάδα, την διάθεσή τους να προσφέρουν εθελοντικά τη συνδρομή τους για την προστασία της ζωής και υγείας των ζώων και κατ’επέκταση των ανθρώπων. Όταν αναφερόμαστε σε εθελοντισμό εννοούμε συνδρομή χωρίς κανενός είδους αποζημίωση σε αντίθεση με τους αλλοδαπούς κτηνίατρους οι οποίοι αποκαλούνται «εθελοντές» ενώ καταβάλλονται σε αυτούς παροχές όπως στέγη, τροφή, έξοδα μετακίνησης κλπ.

Όμως, κάθε καλοπροαίρετος αντιλαμβάνεται ότι για τους κτηνιάτρους το επάγγελμά τους αποτελεί το μέσο βιοπορισμού τους ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους. Συνεπώς είναι απαράδεκτο και άδικο να καταδικάζονται ως ανάλγητοι οποτεδήποτε δεν καλύπτουν εθελοντικά και δωρεάν κάποια περιστατικά.

Συστήνουμε συνεπώς στον νεαρό καταγγέλλοντα και σε όποιον άλλον επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία προτού προβούν σε καταγγελίες να ενημερωθούν για το νομικό καθεστώς και για τους έχοντες την αρμοδιότητα και την ευθύνη και να στρέφονται εναντίον τους.
Επειδή σε περίπτωση επανάληψης αντίστοιχων φαινομένων επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε περαιτέρω ποινικές και αστικές ενέργειες.
Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ
Να αναρτήσετε την παρούσα στην ιστοσελίδα σας με την επωνυμία e-thessalia.gr.
Να μην αναρτήσετε στο μέλλον οποιαδήποτε σχετική καταγγελία που αφορά τους κτηνιάτρους χωρίς να έχετε ζητήσει την αντίστοιχη θέση του εμπλεκομένου κτηνιάτρου ή του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής, με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς ούσα αυτή απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2017
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
ΧΡΗΣΤΟΣ Η. ΗΛΙΟΥ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Α.Μ.ΔΣΑ 18205
ΣΚΟΥΦΑ 47-49 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 3600772

ΠΗΓΗ: Πανελλήνικος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Διημερίδα με θέμα την Κακοποίηση και μη-Σύννομη Θανάτωση Ζώων Συντροφιάς

18 –19 Μαρτίου 2017

Αμφιθέατρο Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ

Ο ΣΚΜΖΑ σε συνεργασία με τον Αν. Καθηγητή Δημήτριο Τόντη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σας προσκαλεί σε διημερίδα με θέμα:

«Κακοποίηση και μη-σύννομη θανάτωση ζώων συντροφιάς: αρχές κτηνιατροδικαστικής, η κοινωνική διάσταση του φαινομένου και ο ρόλος του κτηνιάτρου».

Η διημερίδα θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 127.

Η πρώτη ημέρα, Σάββατο 18.03.2017, αφορά σε κτηνιάτρους ενώ η δεύτερη ημέρα, Κυριακή 19.03.2017 θα είναι ανοικτή στο κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 18.03.2017

15:00-15:30 Προσέλευση – Εγγραφές

15:30-16:00 Χαιρετισμοί

16:00-16:45 Αρχές κτηνιατροδικαστικής παθολογοανατομικής για τον κτηνίατρο ζώων συντροφιάς. Τόντης Δ., Αν. καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής, Κτηνιατρική ΠΘ.

16:45-17:00  Ιατροδικαστική εντομολογία. Παπαδόπουλος Η., Καθηγητής Παρασιτολογίας, Κτηνιατρική ΑΠΘ.

17:00-17:10 Δηλητηριάσεις Ζώων. Στεφανίδου Μ., Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας ΕΚΠΑ.

17:10-17:20 Ο ρόλος και η συμβολή του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Τοξικολογίας στη διερεύνηση δηλητηριάσεων ζώων. Μιχαλοπούλου Π., κτηνίατρος-Κτηνιατρικά Εργαστήρια ΥΠΑΑΤ.

17:20-17:30 Παθολογοανατομικές αλλοιώσεις δηλητηριασμένων ζώων συντροφιάς. Δούκας Δ.,  κτηνίατρος Msc, PhD, συμβασιούχος διδάσκων Παθολογικής Ανατομικής- Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΘ.

17:30-18:00 Διάλειμμα  

18:00-18:15 Εισαγωγή στη βαλλιστική όπλων. Περιστέρης Απ., αστυνομικός υποδιευθυντής-κτηνίατρος.

18:15-18:30  Ιατροδικαστική  τραυμάτων και θανάτου από πυροβόλα όπλα στον άνθρωπο και στα ζώα συντροφιάς. Κανάκη Κ., ιατροδικαστής, Επ. Α΄, Πανεπιστήμιο Κρήτης., Παρασύρη Μ., κτηνίατρος-μηχανικός παραγωγής, Ηράκλειο Κρήτης.

18:30-18:45  Νομοθεσία σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς και την κακοποίησή τους. Χριστογιαννοπούλου Α., Εισαγγελέας προστασίας ζώων, Αθήνα.

18:45-19:15 Εισαγωγή στις θεμελιώδεις έννοιες του Δικαίου και του δικαιϊκού συστήματος, υπό το φως της διεπιστημονικής προσέγγισης. Σιαβελής Ν., Δικηγόρος-Οικονομολόγος.

19:15-19:30 Διάλειμμα

19:30-20:00 Παρουσίαση του προγράμματος ασφάλισης σκύλων συντροφιάς της Αγροτικής Ασφαλιστικής-ERGO. Ανατολίτης Εμ., FarantourisInsurance & financialadvisors.

20:00-21:00 Στρογγυλή τράπεζα:

«Εισαγωγή στο ιατρικό δίκαιο, κτηνιατρική δεοντολογία  και το ιατρικό λάθος στην άσκηση της κτηνιατρικής ζώων συντροφιάς»

Τραχήλη Α., Πρόεδρος Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Παπαϊωάννου Ν., Καθηγητής  ΑΠΘ,  Πρόεδρος Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρίας.

Χατζόπουλος Μ., Γραμματέας Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς

Μπελτέκου-Κανούρη Ν., Πρόεδρος Συνδέσμου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής.

Τόντης Δ., Αν. Καθηγητής Κτηνιατρικής ΠΘ.

Κυριακή 19.03.2017

10:00-10:30  Βία κατά των ζώων: έγκλημα χωρίς θύμα; Εγκληματολογική προσέγγιση. Πανούσης Γ.,  καθηγητής ΕΚΠΑ (πρώην πρύτανης, πρώην υπουργός).

10:30-11:00  Αντισπισισμός, σπουδές περί ζώων και μη ανθρωποκεντρικές θεωρήσεις της πραγματικότητας. Λυδάκη A., Καθηγήτρια,  Τμήμα Κοινωνιολογίας,  Πάντειο Πανεπιστήμιο.

11:00-11:30 Κακοποίηση ζώων και ψυχική υγεία του θύτη. Δούκας Δ., Δουζένης Α., Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ.

11:30 – 12:00 Διάλειμμα  

12:00-12:15 Αρχές ευζωίας ζώων συντροφιάς. Καραγιάννης X., Δρ. Κτηνίατρος, Συμπεριφεριολόγος, Διπλωματούχος Ευρωπαϊκού  Κτηνιατρικού Κολλεγίου (ΕCAWBM-BM).

12:15-12:30 Ο επιθετικός σκύλος: μύθος και πραγματικότητα. Καραγιάννης Χ.

12:30-13:00 Ο ρόλος της αστυνομίας σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων συντροφιάς. Περιστέρης Α.

13:00-13:15  Ο ρόλος του κτηνιάτρου σε περιστατικά κακοποίησης και μη-σύννομης θανάτωσης ζώων συντροφιάς. ΤόντηςΔ.

13:15-13:30  Κακοποίηση ζώων και ΜΜΕ. Ηλιοπούλου Ελ.,  δημοσιογράφος, δημιουγός www.zoosos.gr     

13:30-14:30  Στρογγυλή τράπεζα:

«Απόψεις φορέων για πρόταση αλλαγής υπάρχουσας νομοθεσίας σχετικά με τα ζώα συντροφιάς και την κακοποίησή τους» με συμμετοχή εκπροσώπων αρχών, κτηνιατρικών συλλόγων και φιλοζωικών οργανώσεων.

ΥΠΑΑΤ: 7 θέσεις για Κτηνιάτρους με 8μηνη σύμβαση εργασίας στη Β. Ελλάδα

Δείτε παρακάτω την 8μηνη σύμβαση για 7 Κτηνιάτρους που αναζητά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βόρειο και Κεντρική Ελλάδα.

Ανακοίνωση υπ΄ αριθμ. ΣΟΧ 1/2017 για την πρόσληψη συνολικά έντεκα (11) ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Διεύθυνσης του Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα για τις υπηρεσίες των τμημάτων αυτού (που εδρεύουν στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Λάρισας και Καβάλας) για την εφαρμογή Προγράμματος Εκρίζωση της Βρουκέλλωσης (Μελιταίος Πυρετός) 2017

Παράρτημα Ανακοινώσεων Συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου

Έντυπο αίτησης

Ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων : 11 Μαρτίου 2017
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 20 Μαρτίου 2017

 

jobs1   9160 Purina PPD Banner 300x90px-01   sales1

Χορηγός επικοινωνίας  eke logo hcavs1    ivsa-sal2 ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information