facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

DIAGNOVET

DIAGNOVET

Κτηνιατρικά θέματα, άρθρα και εξελίξεις από την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Ανακαλύφθηκαν 3 νέα υποείδη λεοπάρδαλης του χιονιού

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Heredity αποκαλύπτει την ύπαρξη 3 υποειδών της λεοπάρδαλης του χιονιού καταρρίπτοντας έτσι την υπόθεση ότι το είδος Panthera uncia είναι μονοτυπικό.

Μελετώντας τα ίχνη των ζώων αυτών, αποκαλήφθηκαν 3 βασικές γενετικές ομάδες που διαφοροποιούνται ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή. Η ομάδα που κατανέμεται στον βορρά (Panthera uncia irbis) βρέθηκε στην περιοχή Altai, η κεντρική ομάδα (Panthera uncia uncioides) εντοπίστηκε στον πυρήνα των Ιμαλαίων και στο οροπέδιο του Θιβέτ, και η δυτική ομάδα (Panthera uncia uncia) στις περιοχές Tian Shan, Pamir, και trans-Himalaya.

Από όλα τα μεγάλα αιλουροειδή η λεοπάρδαλη του χιονιού διαθέτει εξαιρετική ικανότητα να ελίσσεται στο περιβάλλον που ζει και κυνηγάει. Επίσης, το περιβάλλον διαβίωσης της περιλαμβάνει μια εξαιρετικά ευρεία περιοχή έκτασης περίπου 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 12 χώρες τις Ασίας. Είναι ένα είδος απόλυτα προσαρμοσμένο σε μεγάλα υψόμετρα και εντοπίζεται σε βουνά με υψόμετρο πάνω από 3000 μέτρα. Ένα τέτοιο περιβάλλον χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, χαμηλή παραγωγικότητα, ακραίες θερμοκρασίες, και δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. Η λεοπάρδαλη του χιονιού είναι το μεγαλύτερο σαρκοφάγο που αποικεί σε τέτοιο μεγάλο υψόμετρο σε πολλές περιοχές και κινδυνεύει ουσιαστικά σε όλο το φάσμα της.

Η λεοπάρδαλη του χιονιού παραμένει τελευταία από τα 5 είδη μεγάλων αιλουροειδών αντικείμενο μιας ολοκληρωμένης ταξινόμησης των υποειδών. Αυτό το κενό στην έρευνα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα διάφορων προκλήσεων. Ένα από αυτά είναι ότι η λεοπάρδαλη του χιονιού κατοικεί σε απομακρυσμένες περιοχές που είναι συχνά πολιτικά ασταθείς και ως εκ τούτου πιο δύσκολο να αποκτήσουν πρόσβαση οι επιστήμονες. Ακόμα οι ευκαιρίες για ραδιοφωνική εντόπιση ή εντοπισμό με GPS είναι περιορισμένες επειδή η λεοπάρδαλη του χιονιού είναι δύσκολο να παρατηρηθεί και να παγιδευτεί στην άγρια φύση. Τέλος, είναι άγνωστη η προέλευση το περισσότερων πληθυσμών των ειδών αυτών που βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Η γενετική δειγματοληψία μέσω της συλλογής περιττωμάτων ακολουθώντας τα ίχνη των ζώων και τα σημεία σήμανσης αποτελεί έναν μη επεμβατικό και αποτελεσματικό τρόπο ανίχνευσης πληθυσμών λεοπάρδαλης και αποτελεί μια σημαντική ερευνητική προσέγγιση αντικαθιστώντας προηγούμενες μεθόδους που στηριζόνταν κυρίως σε δείγματα που λαμβάνονταν από κυνηγούς, από αιχμάλωτα ζώα, από μελέτες παρακολούθησης και από δείγματα μουσείων φυσικής ιστορίας.

Αυτή η μελέτη είναι σημαντική καθώς παρέχει μια πρώτη ματιά στο πώς οι πληθυσμοί λεοπάρδαλης χιονιού είναι δομημένοι και συνδεδεμένοι. Παρόλα αυτά απαιτούνταi πρόσθετες γενετικές αναλύσεις και μελέτες παρακολολυθησης για την λήψη περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τη δομή σε κάθε περιοχή που συναντάμε το κάθε υποείδος και το πώς αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

-Επιμέλεια άρθρου-
Στεφανία Ταμπάχ

Λίγα λόγια για το Λεμφοσάρκωμα στη Γάτα

  • Published in Γάτα

Το λέμφωμα (λεμφοσάρκωμα) της γάτας είναι μια πολύ συχνή μορφή νεοπλασίας των λεμφοκυττάρων. Τα λεμφοκύτταρα ανήκουν στα λευκά αιμοσφαίρια και διαφοροποιούνται σε Β - λεμφοκύτταρα και σε Τ - λεμφοκύτταρα.

Το λέμφωμα αποτελεί το 90% των νεοπλασμάτων του αίματος και το 33% του συνολικού αριθμού των όγκων της γάτας. Εμφανίζεται σε διάφορες ανατομικές θέσεις όπως ο γαστρεντερικός σωλήνας, οι νεφροί, τα μάτια, το δέρμα, το ήπαρ, οι πνεύμονες, και ο σπλήνας. H ηλικία των γατών με λέμφωμα κατά την προσκόμιση είναι δίκορφη, με την πρώτη κορυφή στην ηλικία των 2 ετών και τη δεύτερη στην ηλικία τν 10-12 ετών. Οι γάτες που ανήκουν στην πρώτη κορυφή είναι συνήθως FeLV θετικές, ενώ της δεύτερης κορυφής είναι FeLV αρνητικές. Επιπλέον, είναι η πιο συχνή αιτία υπερασβεστιαιμίας στις γάτες.

Αιτιολογία

Αν και η συχνότητα εμφάνισης του λεμφώματος είναι μεγάλη, το αίτιο παραμένει ακόμη άγνωστο. Ο ιός FeLV έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί λέμφωμα, και ο ιός FIV αποτελεί προδιαθετικό παράγοντα για τα μολυσμένα ζώα. Σε περίπτωση που μια γάτα έχει μολυνθεί και από τους δύο ιούς, η πιθανότητα εμφάνισης λεμφώματος αυξάνεται υπέμετρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός, πως όταν η γάτα γίνεται παθητικός καπνιστής, ευαισθητοποιείται έντονα στην ανάπτυξη της νεοπλασίας. Το λέμφωμα δεν είναι μεταδοτικό μεταξύ των ζώων του ίδιου ή διαφορετικού είδους καθώς επίσης και στον άνθρωπο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα δεν είναι σταθερά και εξαρτώνται από τη θέση εντόπισης του όγκου αλλά και το είδος του λεμφώματος. Υπάρχουν 5 είδη στη γάτα: ο γενικευμένος πολυκεντρικός τύπος, ο μεσοπνευμόνιος τύπος, ο γαστρεντερικός τύπος, ο νεφρικός και ο μονήρης. Στο γενικευμένο πολυκεντρικό τύπο παρατηρούνται κατά κύριο λόγο διόγκωση των λεμφογαγγλίων (πχ υπογνάθιων, προωμοπλατιαίων και βουβουνικών), απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, και κατάθλιψη.

Ο μεσοπνευμόνιος τύπος, ο οποίος αφορά το πρόσθιο τμήμα του θώρακα, χαρακτηρίζεται από αναπνοή με ανοιχτό το στόμα, βήχα, απώλεια όρεξης έως και πλήρη ανορεξία, και απώλεια βάρους.

Στο γαστρεντερικό τύπο μπορεί να προσβληθεί οποιοδήποτε τμήμα του στομάχου και του εντέρου με συμπτώματα που αιτιολογούν την εντόπιση του όπως ανορεξία, λήθαργος, έμετος, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αιματοχεζία, μέλαινα. Ο νεφρικός τύπος με εντόπιση στα νεφρά εκδηλώνεται με ανορεξία, έμετο, αδυναμία και πολυουρία- πολυδιψία. Ο μονήρης τύπος μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ανατομική περιοχή και τα συμπτώματα είναι ανάλογα της περιοχής που προσβάλλεται. Μάζες μπορούν να αναπτυχθούν εντός της κοιλιακής κοιλότητας και να είναι ψηλαφητές εξωτερικά. Ενίοτε μπορεί να συνυπάρχει ηπατομεγαλία ή σπληνομεγαλία.

Πιο σπάνια οι γάτες προσκομίζονται για κτηνιατρικό έλεγχο με συμπτώματα όπως : ξαφνική απώλεια όρασης, επιληπτικές κρίσεις, αιμορραγίες, πυρετό, πόνο στη σπονδυλική στήλη και υποδόριες διογκώσεις.

Διάγνωση

Για το σωστό προσανατολισμό του κτηνιάτρου είναι απαραίτητη η λήψη ενός αναλυτικού ιστορικού για την γενική κατάσταση της γάτας αλλά και λεπτομερείς πληροφορίες με σκοπό τη σαφή και άρτια περιγραφή των συμπτωμάτων και τον τρόπο με τον οποίο αυτά εκδηλώνονται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο κτηνίατρος το όργανο που προσβάλλεται αρχικά, ώστε να ταυτοποιήσει τον τύπο του. Μετά τη λήψη του ιστορικού, είναι απαραίτητη η γενική κλινική εξέταση της γάτας.

Συμπληρωματικά, επιθυμητή είναι η διενέργεια εξετάσεων όπως αιματολογική, βιοχημική και ανάλυση ούρων. Τα αποτελέσματα της αιματολογικής εξέτασης χαρακτηρίζονται από αναιμία ή παρουσία ενός ασυνήθιστα υψηλού αριθμού λεμφοβλαστών στο περιφερικό αίμα, μια κατάσταση που ονομάζεται λεμφοβλάστωση. Οι βιοχημικές εξετάσεις παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα κρεατινίνης, ουρικού αζώτου, ηπατικών ενζύμων και επιπέδων ασβεστίου. Η ανάλυση ούρων αποκαλύπτει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης και πρωτεϊνών. Οι προσβεβλημένες γάτες εξετάζονται επίσης για FeLV, που όπως αναφέρθηκε σχετίζεται αρκετά συχνά με την ύπαρξη λεμφώματος.

H ακτινογραφική και η υπερηχοτομογραφική εξέταση χρησιμεύουν στην κλινική σταδιοποίηση του λεμφώματος, χωρίς από μόνες τους να είναι διαγνωστικές. Η ακτινογραφική εξέταση του θώρακα είναι σημαντικές για τη διάγνωση του μεσοπνευμόνιου λεμφώματος και συνιστάται να γίνεται σε κάθε περιστατικό με υπερασβεστιαιμία που έχει άγνωστη αιτιολογία. Η υπερηχοτογραφική εξέταση της κοιλιακής κοιλότητας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη διαγνωστική μέθοδος στη διερεύνηση του γαστρεντερικού λεμφώματος.

Η επιβεβαίωση του λεμφώματος πραγματοποιείται με ιστοπαθολογική και κυτταρολογική εξέταση. Η κυτταρολογική εξέταση μέσω παρακέντησης των λεμφογαγγλίων, των ενδοκοιλιακών οργάνων ή άλλων σημείων, με λεπτή βελόνα υποδηλώνει την ύπαρξη της νεοπλασματικής νόσου, ωστόσο τις περισσότερες φορές η οριστική διάγνωση τίθεται με την ιστοπαθολογική εξέταση. Στη γάτα μάλιστα επιβάλλεται η ιστοπαθολογική εξέταση καθώς είναι δύσκολη η διαφοροποίηση της νεοπλασματικής από τη μη νεοπλασματική λεμφαδενοπάθεια.

Θεραπεία

Το λέμφωμα είναι το περισσότερο ανταποκρινόμενο στη χημειοθεραπεία κακόηθες νεόπλασμα της γάτας. Στα περισσότερα περιστατικά γάτας με λέμφωμα, η νόσος είναι συστηματική και είναι απαραίτητη η χημειοθεραπεία ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής της γάτας καθώς και ο χρόνος επιβίωσής της. Συνδυασμός χημειοθεραπείας με ακτινοθεραπεία, θα πρέπει να εφαρμοστεί εφ' όσον συστηθεί από ένα ειδικευμένο ογκολόγο κτηνίατρο, ο οποίος κρίνει ότι η γάτα είναι κατάλληλη γι αυτό το είδος της θεραπείας. Η καταλληλότητα κρίνεται με βάση το στάδιο του λεμφώματος, την ηλικία της γάτας, και τη γενική της κατάσταση. Επιπλέον η χειρουργική εξαίρεση του όγκου μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη λύση, φυσικά ανάλογα και πάλι με τον τύπο και το στάδιο του λεμφώματος, σε ορισμένους ασθενείς με την εντερική μορφή της νόσου. Η χειρουργική εξαίρεση θα πρέπει ταυτόχρονα να συνοδεύεται με τη λήψη υλικού για εργαστηριακή αξιολόγιση.

Ποιότητα ζωής και διαχείριση

Δυστυχώς δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για την οριστική αντιμετώπιση του λεμφώματος. Γι αυτό θα πρέπει να προσανατολιζόμαστε στη λήψη μέτρων , τα οποία θα βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχεται η πρόσληψη νερού και τροφής στη φάση ανάρρωσης της γάτας.

Η πρόγνωση της νόσου ποικίλει και εξαρτάται από την αρχική ανταπόκριση στη θεραπεία, τον ανατομικό τύπο του όγκου, το μέγεθος του όγκου και την προσβολή ή μη από FeLV.

Εφ' όσον ακολουθηθεί αντιμετώπιση του λεμφώματος με χημειοθεραπεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Είναι απαραίτητο να γίνονται εξετάσεις αίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός ανταπόκρισης στη θεραπεία, και η ύπαρξη τυχόν επιπλοκών. Αν χρησιμοποιούνται χημειοθεραπευτικά ή αναλγητικά φάρμακα στο σπίτι ως μέρος της θεραπείας, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι ακολουθούνται σωστά οι οδηγίες χρήσεις, καθώς είναι τοξικά για τους ανθρώπους. Πολύ συχνό λάθος που μπορεί να κοστίσει τη ζωή του ζώου είναι η υπερδοσία των φαρμάκων, αν μέρος της αγωγής πραγματοποιείται και πάλι στο σπίτι. Ο χρόνος επιβίωσης ποικίλει, ωστόσο τo 55-70% των γατών που ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία, επιβιώνουν για 2 ή και περισσότερα χρόνια.

-Επιμέλεια άρθρου-
Δάφνη Λιανού

Ζητείται Κτηνίατρος για Διευθυντής Παραγωγής σε Πτηνοτροφική Μονάδα (Κύπρο)

ΘΕΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Κύριες Ευθύνες Θέσης:

• Διαχείριση της εκτροφής των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και αυγοπαραγωγής ειδικών κατηγοριών. Περιλαμβάνει καθημερινές επιτόπου επισκέψεις στα υποστατικά εκτροφής, δόσιμο εντολών και παρακολούθηση εφαρμογής των καλών πρακτικών εκτροφής (περιβάλλον, βιο-ασφάλεια, τροφή, εξωτερικοί χώροι, παραγωγικότητα, διενέργεια εμβολιασμών κλπ). Θα υποστηρίζεται από υπαλλήλους στις εγκαταστάσεις εκτροφής και από τεχνικές ομάδες.
• Διαχείριση καταγραφής στοιχείων εκτροφής, παραγωγής και benchmarking
• Προγραμματισμός τοποθετήσεων και παραγωγής σε συνεννόηση με Τμήμα Πωλήσεων
• Διαχείριση Προσωπικού στα Υποστατικά Εκτροφής έχοντας και την ευθύνη για την εκπαίδευση και καταλληλότητα τους όσον αφορά αυτή την εργασία.
• Διαχείριση της συμμόρφωσης σε σχέση με τη νομοθεσία που διέπει τις εκτροφές
• Γενική επίβλεψη της εφαρμογής των καλών πρακτικών σε σχέση με την παραγωγή μέχρι την μεταφορά των προϊόντων στις μονάδες μεταποίησης.
• Θα αναφέρεται απευθείας στον Γενικό Διευθυντή της Εταιρείας
• Διαχείριση σιτηρεσίου εκτροφής με βάση least cost formulation
• Επιστημονική Διαχείριση της Εκτροφής

Απαιτούμενα Προσόντα:

Απόφοιτος Κτηνιατρικής Σχολής ή Ζωοτέχνης με πείρα στον τομέα διαχείρισης της εκτροφής παραγωγικών ζώων και κατά προτίμηση στη πτηνοτροφία ή Απόφοιτος Κτηνιατρικής Σχολής με ειδικότητα στα παραγωγικά ζώα

Προφίλ Εργοδοτούμενου για αυτή τη Θέση

• Στόχευση στο αποτέλεσμα
• Αντοχή στην πίεση και στην εργασία σε εξωτερικούς χώρους
• Αντίληψη των κρίσιμων στοιχείων της εκτροφής και προληπτική διαχείριση
• Προγραμματισμένη και Πειθαρχημένη Διαχείριση όλων των παραμέτρων εκτροφής
• Αγάπη για τα ζώα

Απολαβές:

Ελκυστικό πακέτο απολαβών αναλόγως προσόντων. Θα περιλαμβάνουν «bonus» βάσει αποτελεσμάτων.
Αποστολή βιογραφικού στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΔΚΕ: Βραβεύτηκε για την προσφορά της στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού

Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ)έλαβε τιμητικό "Χρυσό βραβείο" για την προσφορά της στα αδέσποτα ζώα της χώρας στη διάρκεια του Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2017 που πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι στις 15-16 Ιουλίου.

Το βραβείο παρέλαβε ο Κτηνίατρος και Πρόεδρος της ΕΔΚΕ Ιωάννης Μπάτσας ο οποίος μίλησε και για τη σημασία της οργάνωσης αλλά και του πολύ σημαντικού εθελοντικού έργου που επιτελεί τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Έλληνες Κτηνίατροι και μέλη της ΕΔΚΕ εργάζονται αμισθί σε όλες τις αποστολές ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο www.edke.gr

Ζητείται Κτηνίατρος από τη ΝΕΟΒΕΤ ΕΛΛΑΣ (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρεία NEOBET ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ - ζητά συνεργάτες στο τμήμα πωλήσεων -1 θέση

-ΠΩΛΗΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ -
στις περιοχές ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με εδρα την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Απαιτούμενα προσόντα :

- Πτυχίο Κτηνιάτρου - Ζωοτέχνη-αντίστοιχη ειδικότητα σε φαρμακευτική
- Δίπλωμα αυτοκινήτου - απόκτηση τουλάχιστον 5 έτη.
- Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
- Πολύ καλή χρήση Msoffice (κυρίως excel).
- Προηγούμενη εμπειρία στον κλάδο θα εκτιμηθεί

Aποστολή βιογραφικων: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Yπόψιν κ.Φιλόπουλος

Σύγχυση με τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον ΦΠΑ στις σύνθετες ζωοτροφές (φυράματα) μιας και δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα μειωθεί στο 13% ή αν θα παραμείνει στο 24%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί στο 13% αλλά δεν έχει παρθεί η τελική απόφαση.

Ερώτημα ΠΚΣ προς ΥΠΑΑΤ για λειτουργία βάσης δεδομένων

Αθήνα, 12/07/17
ΑΠ: 1427

Προς: ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ,
υπόψη κ. Αλεξανδρόπουλου, κ. Ζαφειροπούλου
Κοινοποίηση: Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπόψη Υπουργού, κ. Αποστόλου, Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Τσιρώνη

Θέμα: «Λειτουργία βάσης δεδομένων σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες προς τον ΠΚΣ για αδυναμία καταχώρησης δεδομένων των ζώων στα οποία έχει περαστεί microchip. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα στην αποθήκευση κάποιων στοιχείων, ενώ σε άλλες παρουσιάζεται αδυναμία συνολικής πρόσβασης στο σύστημα.
Επιπλέον, αναφέρθηκε από συνάδελφο ότι δεν είναι δυνατή η καταχώρηση microchips που προέρχονται από την Αμερική (πιθανότατα γιατί τα περισσότερα, αν όχι όλα, περιέχουν και γράμματα εκτός αριθμών).
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το τι συμβαίνει και αν τα παραπάνω προβλήματα έχουν ήδη ξεπεραστεί, διαφορετικά ζητάμε το χρονοδιάγραμμα επίλυσής τους.

Με εκτίμηση,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Α. ΤΡΑΧΗΛΗ                Α. ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ

Θερμοπληξία στο σκύλο: Τι είναι και πως μπορούμε να τον προστατέψουμε

Καθώς διανύουμε υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι σε τραυματισμούς και παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη όπως: τα ηλιακά εγκαύματα, τα εγκαύματα των πελματικών φυμάτων («πατούσες») και η θερμοπληξία. Η πιο επικίνδυνη κατάσταση είναι η θερμοπληξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε: ανεπάρκεια οργάνων, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική βλάβη, αιμορραγία, τύφλωση ακόμα και στο θάνατο.

Η θερμοπληξία και η θερμική καταπόνηση είναι δύο πολύ επικίνδυνες καταστάσεις για κάθε σκύλο με τη θερμική καταπόνηση να αποτελεί αρχικό στάδιο της θερμοπληξίας. Συχνά, μπορούμε να προλάβουμε τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος του ζώου καθώς και την πρόληψη της θερμοπληξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Στα συμπτώματα της θερμικής καταπόνησης περιλαμβάνονται: η διάρροια, η ναυτία, ο έμετος, η αναπνοή (ταχύπνοια) με ανοιχτό το στόμα (“panting”) καθώς και η ερυθρότητα του δέρματος εσωτερικά των αυτιών. Μόλις διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας εμφανίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μετακινήστε τον γρήγορα σε ένα δροσερό μέρος, όπως ένα υπόγειο ή κοντά σε έναν ανεμιστήρα, και παρέχετε του φρέσκο και δροσερό νερό. Ακόμη, βρέξτε το δέρμα του με χλιαρό νερό και αφήστε το να στεγνώσει με τον αέρα.

Η θερμοπληξία εμφανίζεται όταν οι φυσιολογικοί μηχανισμοί του σώματος του σκύλου δεν μπορούν να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι σκύλοι δεν έχουν την ικανότητα να ιδρώνουν, και η αναπνοή με ανοιχτό το στόμα (“panting”) δεν μπορεί από μόνη της να επαναφέρει τη θερμοκρασία του σκύλου στα φυσιολογικά επίπεδα σε περίπτωση υπερθερμίας. Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος του σκύλου είναι 38-39.2οC, και μια θερμοκρασία άνω των 41οC απαιτεί άμεση κτηνιατρική παρέμβαση. Στα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνονται: η ταχύπνοια με ανοιχτό το στόμα, ο έντονος ερυθρός χρωματισμός της γλώσσας, ο κόκκινος ή ωχρός στοματικός βλεννογόνος και το παχύρρευστο, κολλώδες σάλιο. Επιπλέον, ο σκύλος μπορεί να εμφανίζει κατάπτωση, αδυναμία, ναυτία, έμετο (ο οποίος κάποιες φορές μπορεί να περιέχει αίμα), διάρροια, καταπληξία και κώμα.

Οποιοδήποτε κατοικίδιο που δεν μπορεί από μόνο του να επαναφέρει τη θερμοκρασία του σώματος του στα φυσιολογικά επίπεδα βρίσκεται σε κίνδυνο για θερμοπληξία, αλλά μερικές φυλές καθώς και σκύλοι με συγκεκριμένες παθήσεις είναι περισσότερο ευαίσθητοι. Σκύλοι με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, παχύσαρκοι καθώς και ηλικιωμένοι σκύλοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο με τις καθημερινές δραστηριότητες να μπορούν να αποβούν επιβλαβείς όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη. Οι βραχυκεφαλικές φυλές όπως τα Bulldog, τα Pug κ.α. αποβάλλουν ακόμα πιο δύσκολα τη θερμότητα μέσω του “panting”, ενώ κάποιες φυλές εμφανίζουν μειωμένη ανθεκτικότητα στη θερμότητα. Στις φυλές αυτές ανήκουν τα English και French bulldog, τα Boxers, τα Saint Bernards, τα Pugs και τα Shih tzu.

Συμπερασματικά, οι 10 φυλές με αυξημένο κίνδυνο για θερμοπληξία είναι:

1. τα English bulldogs,
2. τα Pugs,
3. τα French bulldogs,
4. τα Boston terrier,
5. τα Shih tzu,
6. τα Pekingese,
7. τα Boxer,
8. τα Cavalier king Charles spaniel,
9. τα Chow chow,
10. τα Saint Bernards.

Έτσι λοιπόν, 6 (έξι) εύκολοι τρόποι για να προστατέψουμε το σκύλο μας από την θερμοπληξία είναι:

1. Μην αφήνεται ΠΟΤΕ το σκύλο σας μέσα σε σταθμευμένο όχημα. Ακόμα και αν έχετε παρκάρει σε σκιά ή έχετε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο δεν αρκεί για να προστατευτεί ο σκύλος σας από την αύξηση της θερμοκρασίας και την επακόλουθη θερμοπληξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο! Εάν αντιληφθείτε ότι κάποιος άλλος έχει αφήσει το σκύλο του κλειδωμένο στο αυτοκίνητο καλέστε την αστυνομία.

2. Παρατηρείστε εάν ο σκύλο σας εμφανίζει κάποιο από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η ταχύπνοια με ανοιχτό το στόμα, η παραγωγή μεγάλης ποσότητας σάλιου, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι κάποια από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας. Εάν υποπτεύεστε ότι ο σκύλος σας έχει πάθει θερμοπληξία καλέστε τον κτηνίατρό σας ή κάποια εφημερεύουσα κλινική και εν τω μεταξύ ρίξτε άφθονο δροσερό ή χλιαρό (και όχι παγωμένο) νερό στο σώμα του σκύλου σας.

3. Παρέχετε του σκιά και άφθονο νερό Εάν ο σκύλος σας ζει σε εξωτερικό χώρο βεβαιωθείτε ότι έχει επαρκή σκιά. Ακόμη, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος έχει πρόσβαση σε δροσερό και καθαρό νερό για να αποτρέψετε την αφυδάτωση. (Σε κάποιες χώρες όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες απαγορεύεται οι σκύλοι να διαμένουν σε εξωτερικό χώρο).

4. Μικρής διάρκειας περίπατοι Αποφύγετε τις μεγάλες βόλτες και τα εκτεταμένα παιχνίδια. Προτίμησε τις βόλτες νωρίς το πρωί ή μετά τις 9 το βράδυ και αποφύγετε τις βόλτες τις ώρες που έχει την πιο έντονη ζέστη, δηλαδή 11 με 15 το μεσημέρι.

5. Μην αφήνεται το σκύλο σας να περπατάει στην άσφαλτο (ιδιαίτερα εάν αυτή έχει μαύρο χρώμα) Όπως είναι γνωστό και εύκολα αντιληπτό η άσφαλτος εγκλωβίζει μεγάλα ποσά θερμότητας τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση εγκαυμάτων στα πελματικά φύματα («πατούσες») του σκύλου σας. Όταν βγάζετε το σκύλο σας βόλτα προτιμείστε τις «φυσικές» επιφάνειες όπως είναι το γρασίδι και το ξύλο.

6. Κατάλληλο κούρεμα. Συζητήστε με έναν groomer ποιο είναι το κατάλληλο (μικρότερο δυνατό) μήκος του τριχώματος της φυλής του σκύλου σας. Προσοχή: το πολύ κοντό τρίχωμα δεν είναι ωφέλιμο για όλες τις φυλές. Ορισμένες φυλές, όπως τα Huskies διαθέτουν τρίχωμα το οποίο τα προστατεύει από τον ήλιο οπότε το υπερβολικό κούρεμα του τριχώματος τους θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

-Επιμέλεια άρθρου-
Δημήτρης Αϊβαλιώτης

ΥΠΑΑΤ: Πρόγραμμα Μελισσοκομίας 2017-18

Δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο πρόγραμμα μελισσοκομίας 2017-2018, που εγκρίθηκε με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από την επιδότηση κυψελών, νέες δράσεις όπως είναι η κάλυψη δαπανών καταπολέμησης της βαρρόας και τη σύνταξη φακέλων για αναγνώριση ΠΟΠ/ΠΓΕ μελισσοκομικών προϊόντων.

Το ύψος της χρηματοδότησης για το συνολικό χρονικό διάστημα που καλύπτεται από την απόφαση ανέρχεται στο ποσό των 14.530.000 ευρώ.

Αναλυτικά η περιγραφή των μέτρων και δράσεων του προγράμματος έχουν ως εξής:

α) 1ο ΜΕΤΡΟ: Τεχνική βοήθεια προς μελισσοκόμους και οργανώσεις μελισσοκόμων.

Το μέτρο περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

αα) Δράση 1.1: Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας.

Τα έξοδα των κέντρων Μελισσοκομίας περιλαμβάνουν ιδίως δαπάνες για μετακινήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενημέρωση και εκπαίδευση των μελισσοκόμων από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και δαπάνες για την τεχνική στήριξη των μελισσοκόμων με εκτύπωση ενημερωτικών εντύπων.

ββ) Δράση 1.2: Ηλεκτρονικό Δίκτυο Μελισσοκομίας Melinet. Κάλυψη δαπανών λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Δικτύου Μελισσοκομίας, http://www.melinet.gr.

Η εισαγωγή στοιχείων, ιδίως άρθρα σχετικά με τη μελισσοκομία, μελέτες, αποτελέσματα ερευνητικών προγραμμάτων και σχετικές υπουργικές αποφάσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παράλληλα, η ηλεκτρονική βάση δεδομένων χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των στοιχείων των επιμέρους δράσεων του μελισσοκομικού προγράμματος.

γγ) Δράση 1.3: Εκπαιδεύσεις - Έντυπα.

Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για την εκπαίδευση των μελισσοκόμων της χώρας σε συγκεκριμένα πρακτικά ή τεχνικά θέματα, καθώς και δαπάνες έκδοσης έντυπου ενημερωτικού υλικού.

δδ) Δράση 1.4: Στήριξη της προώθησης του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης.

Η δράση περιλαμβάνει κάλυψη δαπανών για τη διοργάνωση ημερίδων και εκθέσεων ή τη συμμετοχή σε αυτές, δαπάνες για την υλοποίηση δραστηριοτήτων που έχουν στόχο να αναδείξουν την ποιότητα του ελληνικού μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης, καθώς επίσης, δαπάνες για την επιμέλεια και την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων μελισσοκομικού περιεχομένου.

β) 2ο ΜΕΤΡΟ: Καταπολέμηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών.

Το μέτρο περιλαμβάνει την εξής δράση: Δράση 2.1: Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών. Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εισβολών στις κυψέλες, καθώς και την αγορά εγκεκριμένων φαρμάκων για την καταπολέμησή τους.

γ) 3ο ΜΕΤΡΟ: Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης.

Το μέτρο περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

αα) Δράση 3.1: Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων.

Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για την αντικατάσταση των παλαιών και φθαρμένων κυψελών με νέες, προς διευκόλυνση των μετακινήσεων με σκοπό την ορθολογική εκμετάλλευση της ανθοφορίας και των μελιτοεκκρίσεων για την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της παραγωγής αμιγών (μονοανθικών) τύπων μελιού. Το ποσοστό αντικατάστασης των παλαιών και φθαρμένων κυψελών ανέρχεται μέχρι και στο 10% των κατεχόμενων κυψελών ανά μελισσοκόμο.

ββ) Δράση 3.2: Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας.

Η δράση αφορά στην οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών μελισσοκόμων για την κάλυψη μέρους των δαπανών μετακίνησης των μελισσοσμηνών τους, με σκοπό την εκμετάλλευση των ανθοφοριών και των μελιτοεκκρίσεων.

δ) 4ο ΜΕΤΡΟ: Μέτρα στήριξης των εργαστηρίων ανάλυσης προϊόντων μελισσοκομίας με στόχο τη διευκόλυνση των μελισσοκόμων στην εμπορία και την αναβάθμιση της αξίας των προϊόντων.

Το μέτρο περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

αα) Δράση 4.1: Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης.

Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για την πραγματοποίηση αναλύσεων σε διαπιστευμένα εργαστήρια δειγμάτων ελληνικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης του Μέρους ΧΧΙΙ του Παραρτήματος I του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, με σκοπό την αναβάθμιση της αξίας των μελισσοκομικών προϊόντων και διευκόλυνση της εμπορίας τους.

ββ) Δράση 4.2: Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης.

Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, με σκοπό τη διευκόλυνση των μελισσοκόμων στην εμπορία και την αναβάθμιση της αξίας των μελισσοκομικών προϊόντων.

ε) 6ο ΜΕΤΡΟ: Συνεργασία με ειδικευμένους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της μελισσοκομίας και των μελισσοκομικών προϊόντων.

Το μέτρο περιλαμβάνει την εξής δράση:

Δράση 6.1: Εφαρμοσμένη έρευνα.

Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για την ενίσχυση ερευνητικών φορέων για την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας και της εμπορίας του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης, την καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών των μελισσών και τη γενικότερη βελτίωση της μελισσοκομικής πρακτικής. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων στην εφαρμοσμένη έρευνα γίνεται με ειδικούς δείκτες απόδοσης. Ειδικότερα, οι ερευνητικοί φορείς οφείλουν να παρουσιάσουν στο τέλος του προγράμματος συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι η έρευνα ωφέλησε τον τομέα της μελισσοκομίας.

στ) 8ο ΜΕΤΡΟ: Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των προϊόντων στην αγορά.

Το μέτρο περιλαμβάνει την εξής δράση:

Δράση 8.1: Αναγνώριση μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή Ιδιότυπο Παραδοσιακό Προϊόν (ΙΠΠ).

Η δράση περιλαμβάνει δαπάνες για τη σύνταξη και την υποβολή του φακέλου για την αναγνώριση του μελιού και των λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων ως προϊόντων ΠΟΠ – ΠΓΕ – ΙΠΠ.

Δικαιούχοι και διαδικασία υλοποίησης των δράσεων του προγράμματος

1. Δικαιούχοι των δράσεων του μελισσοκομικού προγράμματος είναι:

α) Νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

β) Αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4430/2016 (Α’/205) που δραστηριοποιούνται στο μελισσοκομικό τομέα, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013.

γ) Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα,

δ) Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα της μελισσοκομίας, (μελισσοκόμοι ή/και ιδιώτες τυποποιητές - συσκευαστές μελιού).

2. Οι εν δυνάμει δικαιούχοι κάθε δράσης ενημερώνονται αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις δράσεις του προγράμματος μέσω των αρμόδιων αρχών του άρθρου 5, με κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής, με τοιχοκόλληση, με δημοσίευση στον τύπο και με ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Σκύλος: Ο φύλακας άγγελος των υπερηλίκων

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας με το να μειώνουν το καθημερινό στρες και να αλλάζουν τη μικροχλωρίδα των νεογνών, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάφορων αλλεργιών και παχυσαρκίας. Σήμερα μία νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, η οποία δηλώνει ότι οι ενήλικες που είναι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να επιτύχουν περισσότερη ώρα δραστηριοποίησης με βάση τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). O WHO προτείνει σε ενήλικες μεγαλύτερους των 65 ετών να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης άσκησης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή τουλάχιστον 75 λεπτά εντονότατης σωματικής άσκησης εντός της ίδιας χρονικής περιόδου. Κάνοντας τακτικά γυμναστική μπορεί να μειωθεί η εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως είναι διάφορες καρδιαγγειακές νόσοι, ο σακχαρώδης διαβήτης, συγκεκριμένες μορφές νεοπλασιών και η κατάθλιψη.

Οι ερευνητές της τελευταίας αυτής μελέτης δηλώνουν ότι υπάρχει ισχυρή ένδειξη κατά την οποία το να είναι κανείς ιδιοκτήτης σκύλου μπορεί να αυξήσει τη σωματική δραστηριότητα μεταξύ των υπερηλίκων. Κατά την διεκπεραίωση της μελέτης οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες ένα μόνιτορ, το οποίο φορούσαν στους γοφούς και αυτό χρησιμοποιούσε τη βαρύτητα για να διαχωρίσει το αν το άτομο καθόταν, ξάπλωνε ή ήταν όρθιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το μόνιτορ θεωρείται κορυφαίο στην αξιολόγηση του χρόνου καθιστικής ζωής. Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 43 ιδιοκτήτες σκύλων και 43 μάρτυρες ( δηλαδή άτομα που δεν είχαν σκύλο για κατοικίδια), εκ των οποίων και οι δύο ομάδες αποτελούνται από άτομα των 65 ετών και άνω. Όλοι οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τρεις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και όλοι φορούσαν το μόνιτορ κατά τη διάρκεια τριών χρονικών περιόδων της μιας εβδομάδας μεταξύ του 2013 και 2014. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε το χρόνο που αφιέρωναν οι συμμετέχοντες στο περπάτημα, σε όρθια στάση και στην καθιστική ζωή, ένω συνυπολόγισαν τα προαναφερθέντα δεδομένα με τη διάρκεια και τον αριθμό των φορών που κάθονταν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων περπατούσαν κατά μέσο όρο 22 λεπτά περισσότερο από υπερήλικες που δεν είχαν σκύλο, ενώ περπατούσαν 2.760 μετρά περισσότερα καθημερινά. Όπως δηλώνει μία από τους συγγραφείς της μελέτης Philippa Dall, συνεργάτης του πανεπιστημίου Glasgow Caledonian στη Σκωτία, «Στο πέρας μίας εβδομάδας αυτός ο επιπρόσθετος χρόνος σωματικής άσκησης μπορεί από μόνος του να είναι επαρκής, ώστε να καλύπτονται απόλυτα οι προτάσεις του WHO ως προς τα 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης». Επιπροσθέτως η ομάδα ανακάλυψε ότι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν μικρότερες περιόδους στις οποίες κάθονταν σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν σκύλους. Ο συνολικός χρόνος που επένδυαν όμως για καθιστική ζωή δεν διέφερε μεταξύ των δύο ομάδων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι επιστήμονες προτείνουν στους επαγγελματίες υγείας να προωθήσουν την ιδέα της ιδιοκτησίας ενός σκύλου ως ένα τρόπο, με τον οποίο οι ηλικιωμένοι άνθρωποι θα γίνουν περισσότερο σωματικά δραστήριοι.

Μολονότι η έρευνα επωφελήθηκε από πολλά πλεονεκτήματα όπως ήταν η εκτίμηση των αποτελεσμάτων με τα ειδικά μόνιτορ που αξιολογούν τη δραστηριότητα, υπήρχαν και αρκετοί περιορισμοί. Καταρχάς η οπτική γωνία με την οποία έκριναν τα αποτελέσματα οι επιστήμονες ήταν τέτοια ώστε να μην μπορούν να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα της σωματικής άσκησης, αλλά ούτε μπορούσαν να προσδιορίσουν την αιτία της ενδεχόμενης μειωμένης σωματικής άσκησης. Επιπλέον, επειδή όλοι οι συμμετέχοντες ήταν εθελοντές είναι πιθανό ότι στην πλειονότητα τους μάλλον ήταν περισσότερο σωματικά δραστήριοι από τον γενικότερο πληθυσμό. Παράλληλα όλοι οι συμμετέχοντες ήταν αγγλικής καταγωγής οπότε υπάρχουν περιορισμοί στη γενίκευση των ευρημάτων σε άλλους πληθυσμούς ανθρώπων. Παρόλα αυτά τα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω μελέτες μέσω των οποίων θα καταλήξουμε σε ακόμα εγκυρότερα συμπεράσματα. Οι ερευνητές συμφωνούν ομοφώνα στο ότι η μελέτη τους μπορεί να έχει αρκετούς περιορισμούς μολαταύτα αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για περαιτέρω έρευνα στον τομέα της γηριατρικής σε συνεργασία με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

-Επιμέλεια άρθρου-
Μαρία Ζαχαροπούλου

«Ανθρωποζωονόσος»: Υφίσταται η έννοια της αντίστροφης ζωοανθρωπονόσου;

Η ιδέα της αντίστροφης ζωοανθρωπονόσου αποτελεί ένα σημαντικό παγκόσμιο θέμα. Ζώα πλέον που εκτρέφονται προκειμένου να οδηγηθούν στην ανθρώπινη κατανάλωση μεταφέρονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και αλληλεπιδρούν με άγρια είδη, τα οποία δεν θα συναντούσαν σε φυσιολογικές συνθήκες. Με την ταχύτατη ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής και την αυξανόμενη εμπορία ζώων σε συνδυασμό με τη διαρκή κινητικότητα των ανθρώπων είναι πλέον πιθανό ένα ανθρώπινο παθογόνο να ταξιδέψει μέσα σε ένα ζωικό οργανισμό και να φτάσει σε όλο τον κόσμο σε μόλις 24 ώρες.

Το γεγονός ότι ασθένειες μεταδίδονται από τους ανθρώπους στα ζώα πιθανώς δεν προκαλεί έκπληξη. Υπολογίζεται ότι το 61,6% των ανθρώπινων παθογόνων θεωρείται πως αποτελεί παθογόνο πολλών ειδών και μπορεί να μολύνει μία μεγάλη ποικιλία ζώων. Επιπροσθέτως πάνω από το 77% των παθογόνων, τα οποία μολύνουν ένα κοπάδι ζώων αποτελούν παθογόνα για πολλά είδη οργανισμών.

Μία από τις πρώτες μελέτες που παρουσίασε την ιδέα της ανθρωποζωονόσου διεξήχθη το 1988 και αντικείμενο έρευνας ήταν τα δερματόφυτα του γένους Microsporum και Trichophyton. Οι συγγραφείς ανακάλυψαν ότι οι μύκητες αυτοί μπορούν να μεταδοθούν από ζώο σε ζώο, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από ζώο σε άνθρωπo και από άνθρωπο σε ζώο. Στα μέσα του 1990 η επιστημονική κοινότητα εστίασε σε βακτήρια όπως ήταν το ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη στέλεχος Staphylococcus aureus (MRSA) και στο Mycobacterium tuberculosis. Στα τέλη του 1990 ξέσπασε ενδιαφέρον και για τους ιούς που κορυφώθηκε το 2009 με την πανδημία της Η1Ν1 γρίπης των χοίρων. Από το 2000 ξεκίνησαν έρευνες να μελετούν την ικανότητα των παράσιτων να μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα ζώα περιλαμβάνοντας πρωτόζωα όπως η Giardia duodenalis και το Cryptosporidium parvum.

Το 2006 δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Veterinary Microbiology μία μελέτη, η οποία πραγματευόταν τον MRSA σε κατοικίδια ζώα και τη μετάδοση του μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Κατέληξαν στο ότι ο MRSA κατά πάσα πιθανότητα μεταδίδεται και από τους ανθρώπους στα ζώα και από τα ζώα στους ανθρώπους, για αυτό αποτελεί αναδυόμενο επικίνδυνο παθογόνο. Στο άρθρο αναφέρεται η χαρακτηριστική περίπτωση ενός ζευγαριού,το οποίο μολυνόταν επανειλημμένα από τον MRSA. Η επαναμόλυνση σταμάτησε μόνο όταν ο σκύλος τους ταυτοποιήθηκε ως η πηγή του συγκεκριμένου σταφυλόκοκκου και δόθηκε θεραπεία. Η υπόθεση εργασίας σε αυτό το περιστατικό είναι ότι ο σκύλος μολύνθηκε αρχικά από το ζευγάρι και μετά με τη σειρά του έγινε δεξαμενή του παθογόνου που μόλυνε κάθε φορά το ζεύγος, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Το 2004 δημοσιεύτηκε μία μελέτη που περιέγραφε την περίπτωση ενός Yorkshire terrier τριών ετών, το οποίο παραπέμφθηκε από το πανεπιστήμιο του Tennesse με ανορεξία, έμετο και επίμονο βήχα. Μετά την διενέργεια πολλών test συμπεριλαμβανομένης και της νεκροψίας οι συγγραφείς κατέληξαν στο ότι έπασχε από φυματίωση. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου έπαιρνε θεραπεία για τη φυματίωση για έξι μήνες. Αυτό το περιστατικό ήταν η πρώτη αναφορά μετάδοσης φυματίωσης από τον άνθρωπο στο σκύλο. Και οι γάτες είναι ευάλωτες στη φυματίωση, αλλά τις περισσότερες φορές μολύνονται είτε από το Mycobacterium bovis των βοοειδών ή σπανιότερα από το Mycobacterium avium των πτηνών. Στην πορεία αναφέρθηκαν και άλλα 3 περιστατικά που αφορούσαν τη μετάδοση φυματίωσης από τον άνθρωπο στους ελέφαντες σε ένα ζωολογικό κήπο στο Illinois.

Το 2009 εμφανίστηκε το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό μετάδοσης θανατηφόρου παθογόνου από άνθρωπο σε γάτα που αφορούσε τη γρίπη από τον ιό H1N1 που συνέβη στο Oregon. Ο ιδιοκτήτης της γάτας είχε παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα γρίπης και έπρεπε οπωσδήποτε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. H γάτα του, η οποία διαβιούσε σε διαμέρισμα και εντός του οποίου δεν ερχόταν σε επαφή με άλλους ανθρώπους ή ζώα, αργότερα πέθανε από πνευμονία που προκλήθηκε από λοίμωξη από τον H1N1. Περαιτέρω λεπτομέρειες του περιστατικού δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Veterinary Pathology.

Το 2011 και 2012 ερευνητές ταυτοποίησαν πάνω από 13 γάτες και ένα σκύλο με λοίμωξη από τον ιό H1N1, ο οποίος είχε προέλθει από ανθρώπινη επαφή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι τα συμπτώματα των ζώων ήταν παρόμοια με εκείνα που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι φορείς, τα οποία γρήγορα εξελίχθηκαν σε αναπνευστική νόσο, απώλεια όρεξης και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο.

Από όλα τα ζώα oι γορίλες και οι χιμπατζήδες είναι πιθανότατα τα πιο επιρρεπή είδη όσον αφορά τη μετάδοση ασθενειών από τον άνθρωπο, εξαιτίας του ότι είναι γονιδιακά και φυσιολογικά περισσότερο συγγενείς από τα υπόλοιπα είδη. Δεδομένου της λαθροθηρίας, της έλλειψης φυσιολογικού ενδιαιτήματος, της ύπαρξης πάρκου άγριας πανίδας και ζωολογικών κήπων συχνά άνθρωποι και πρωτεύοντα έρχονται σε επαφή, κατά την οποία μπορεί να προκληθεί μετάδοση από το ένα είδος στο άλλο.

Το 2003, 2005 και 2006 υπήρξαν περιστατικά θανατηφόρου αναπνευστικής νόσου που ξέσπασαν σε άγριους χιμπατζήδες στο Εθνικό Πάρκο της Τανζανίας. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από μολυσμένους και μη μολυσμένος χιμπατζήδες και ταυτοποιήθηκε ένας ανθρώπινος Metapneumovirus, ο οποίος είχε τροπισμό στο ανώτερο αναπνευστικό και προκάλεσε τη λοίμωξη. Όμοιο περιστατικό καταγράφηκε το 2009 στο Chicago, όπου οροθετικοί στον Μetapneumovirus φύλακες του ζωολογικού πάρκου μετέδωσαν τη νόσο στους εξημερωμένους χιμπατζήδες.

Και ένα ακόμα είδος που αναφέρθηκε μετάδοση παρασίτων από τον άνθρωπο σ’ αυτό είναι ο Αφρικανικός διάστικτος σκύλος. Το 2010 δημοσιεύτηκε μία μελέτη, κατά την οποία σε δείγματα κοπράνων του Αφρικανικού διάστικτου σκύλου ανιχνεύτηκε Giardia duodenalis σε ποσοστό 26% σε άγρια ζώα και 62% σε ζώα εξημερωμένα. Κατά την ταυτοποίηση του παρασίτου παρατηρήθηκε ότι ο υπότυπός του εμφανίζεται συχνά στους ανθρώπους παρά σε κυνοειδή. Tα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη διάρροια, τη ναυτία, το κοιλιακό άλγος και τη μειωμένη όρεξη. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο ότι αυτό το παράσιτο εισήλθε στον πληθυσμό των σκύλων μέσω της αλληλεπίδρασης τους με τους ανθρώπους και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μετάδοση από σκύλο σε σκύλο δίνοντας υπόνοια για μία νέα ανερχόμενη απειλή.

Παρόλο που η έρευνα που αφορά τις ανθρωποζωονόσους είναι λίγη είναι σημαντικό και επείγον να εμβαθύνουμε σε αυτόν τον τομέα. Εάν τα ανθρώπινα παθογόνα είναι σε θέση να μολύνουν άλλα είδη και αυτά τα είδη μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ανθρώπους και να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας σοβαρής πανδημίας. Βέβαια όπως γνωρίζουμε τα περισσότερα παθογόνα μεταλλάσσονται από είδος σε είδος και πιθανώς μπορεί να γίνουν έτσι λιγότερο επικίνδυνα για τους ανθρώπους χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο.

-Επιμέλεια θέματος-
Μαρία Ζαχαροπούλου

Νέο Κτηνιατρικό Focus με θέματα διαχείρισης βάρους στα κατοικίδια

Κυκλοφόρησε το νέο Κτηνιατρικό Focus που φέρει τον τίτλο "Thin Cat, Fat Dog" με μια σειρά από ενδιαφέρονται θέματα γύρω από τη διαχείριση του βάρους στα κατοικίδια ζώα.

Πλέον τo Focus φιλοξενείται στη δική του σελίδα vetfocus.royalcanin.com όπου με μια δωρεάν εγγραφή μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα τεύχη

Για το νέο τεύχος ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ζητείται Κτηνίατρος από Ιατρείο Μικρών Ζώων στη Ρόδο

Ζητείται κτηνίατρος για πλήρη απασχόληση από Ιατρείο Μικρών Ζώων στον Αρχάγγελο Ρόδου.
Προηγούμενη εμπειρία επιθυμητή.
Πληροφορίες στο:6938410987 και αποστολή βιογραφικών: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

jobs1   9160 Purina PPD Banner 300x90px-01   sales1

Χορηγός επικοινωνίας  eke logo hcavs1    ivsa-sal2 ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information