Μήπως οι όρνιθες είναι πιο έξυπνες από όσο νομίζουμε;

Στις μέρες μας πολλοί πιστεύουν ότι οι όρνιθες είναι ζώα με περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Αναπτύσσουν προσωπικότητα, ανταγωνίζονται η μία την άλλη, γνωρίζουν τη θέση τους στην ιεραρχία εντός του σμήνους, ενώ μπορούν να βγαίνουν σε συμπεράσματα με εις άτοπον απαγωγή μία ικανότητα που αποκτά ο άνθρωπος στην ηλικία των 7 ετών. Για αυτό λοιπόν η ευφυία των ορνίθων δεν πρέπει να υποτιμάται και να επισκιάζεται από εκείνη άλλων ειδών. Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από τη Lori Marino, κύρια ερευνήτρια του προγράμματος “The Someone Project” που διεκπεραιώνεται από τους οργανισμούς “The Farm Sanctuary” και “Kimmela Center” στις ΗΠΑ, η οποία μελετά την ψυχολογία, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα των περισσότερων κατοικιδίων ζώων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Springer.

“Η ψυχολογία των ορνίθων αυτή καθεαυτή φαίνεται παράξενη στους περισσότερους ανθρώπους” αναφέρει η dr. Marino. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι όρνιθες αντιλαμβάνονται την έννοια των αριθμών και της ποσότητας, ενώ είναι σε θέση να καταλαβαίνουν πως πρέπει να τοποθετηθεί σε σειρά μία ποσότητα. Το πείραμα που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα περιλάμβανε δύο σειρές αντικειμένων διαφορετικού μεγέθους, οι οποίες εξαφανίζονταν πίσω από δύο οθόνες. Οι νεοσσοί ηλικίας 5 ημερών μπορούσαν με επιτυχία να εντοπίσουν ποια από τις δύο κρυμμένες ποσότητες ήταν μεγαλύτερη. Οι όρνιθες είναι σε θέση να θυμούνται την τροχιά μιας μπάλας για μέχρι και 180 δευτερόλεπτα εάν δουν τη μπάλα να κινείται και μέχρι 60 δευτερόλεπτα εάν δεν έχουν δει τη μετατόπιση και απόκρυψη της μπάλας. Η απόδοση αυτή αντιστοιχεί στα περισσότερα πρωτεύοντα που έχουν υποβληθεί σε παρόμοια πειράματα. 

Παράλληλα έχουν αυτοέλεγχο όταν πρόκειται για διεκδίκηση τροφής και μπορούν να αξιολογούν τον εαυτό τους ως προς την κατοχή μιας θέσης στην ιεραρχία. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι ενδεικτικά ότι έχουν αυτογνωσία. Η επικοινωνία των ορνίθων είναι αρκετά σύνθετη και αποτελείται από μεγάλη ποικιλία οπτικών ερεθισμάτων και τουλάχιστον 24 διαφορετικούς ήχους. Η επικοινωνία πραγματοποιείται κυρίως από φωνητικά ερεθίσματα και σφυρίγματα, τα οποία μεταδίδουν μία συγκεκριμένη πληροφορία το καθένα. Μπορούν για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουν τέτοιους ήχους για να σημάνουν συναγερμό στο σμήνος όταν βρίσκονται σε κίνδυνο. Με άλλα λόγια, έχουν αυτογνωσία σε μεγάλο βαθμό και ενσυναίσθηση όπως τα πρωτεύοντα. Οι όρνιθες επιπροσθέτως έχουν την αίσθηση του χρόνου και μπορούν να αναμένουν μελλοντικά γεγονότα. Όπως και πολλά άλλα είδη ζώων παρουσιάζουν ικανότητα επίλυσης προβλημάτων κοινωνικής φύσεως. 

Βιώνουν πολύπλοκα αρνητικά και θετικά συναισθήματα που περιλαμβάνουν το φόβο, την προσμονή, το άγχος και επιλέγουν τι είναι καλύτερο να κάνουν για να επιβιώσουν. Οι μητέρες παρουσιάζουν χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους που εκφράζουν το μητρικό τους ένστικτο, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τη συμπεριφορά των νεοσσών. Το ένα πτηνό μπορεί βέβαια να εξαπατά ή να βοηθά το άλλο, όπως έχει παρατηρηθεί και στα πρωτεύοντα. Η dr. Marino δηλώνει ότι αν αλλάξουμε τον τρόπο, με τον οποίο προσεγγίζουμε την ψυχολογία των ορνίθων θα μπορέσουμε αναμφισβήτητα να συλλέξουμε ακόμα περισσότερα δεδομένα και να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση για το ποιες πραγματικά είναι.

-Επιμέλεια άρθρου-
Μαρία Ζαχαροπούλου

Tagged under:Κτηνιατρικά θέματα κτηνιατρικά νέα Κτηνιατρική επικαιρότητα όρνιθες

Χορηγός επικοινωνίας

https://www.hcavs.gr/https://www.edke.gr/https://ivsathessaly.wixsite.com/ivsathessaly?fbclid=IwAR0CmWJk-FyTGwJ5i4LqrLR8qXl29PuL1xhtEkmYHpkUd_PSQo2AVEvX0UMhttps://ivsathessaloniki.wixsite.com/ivsathessaloniki