Πρόβλεψη της Αναπνευστικής Νόσου των Αγελάδων από τη συμπεριφορά;

Μια ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο A&M του Τέξας με επικεφαλής τον Will Kayser φάνηκε να απαντά σε αυτή την ερώτηση, σε πρόσφατο άρθρο τους στο Journal of Animal Science. Για κάποιους, η ερώτηση αυτή μπορεί να μην είναι καινούργια. Πολλές ομάδες έχουν επιβεβαιώσει την χρήση συστημάτων τεχνολογίας για την πρόβλεψη της BRD (Bovine Respiratory Disease ή Αναπνευστική Νόσος των Αγελάδων), χρησιμοποιώντας μια αναδρομική προσέγγιση.

Η προσέγγιση της ομάδας του Will Kayser για την απάντηση αυτής της ερώτησης ήταν ξεχωριστή για διάφορους λόγους. Πρώτον, αντί να χρησιμοποιηθούν υψηλού κινδύνου απογαλακτισμένοι μόσχοι, χρησιμοποιήθηκαν εμβολιασμένοι και απογαλακτισμένοι ταύροι φυλής Angus που προέρχονταν από διάφορες μονάδες. Αυτά τα βοοειδή μέτριας επικινδυνότητας επέτρεψαν στην ομάδα να δοκιμάσει την καινοτόμα ιδέα χρήσης γραφημάτων ελέγχου στατιστικών διεργασιών για την αξιολόγηση των προβλέψεων. Αυτή η μέθοδος χαρτογράφησης χρησιμοποιείται συχνά στις κατασκευές, όπου μια μηχανή παρακολουθείται συνεχώς για μη φυσιολογική συμπεριφορά. Ένας άλλος τρόπος να σκεφτούμε αυτά τα διαγράμματα είναι οι ανιχνευτές ψεύδους σε διάφορες κινηματογραφικές σκηνές, όπου οι “αποκλίσεις” από μια ευθεία γραμμή δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Οι ταύροι παρακολουθήθηκαν για αλλαγές συμπεριφοράς σε πραγματικό χρόνο και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις αλλαγές για να προβλέψουν την BRD. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί ήδη μια παρόμοια διαδικασία για να προσδιορίσει πότε κάτι δεν πάει καλά στην μονάδα. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτή τη διαδικασία και σε αυτό που αποσκοπεί η τεχνολογία είναι ότι η συνηθισμένη διαδικασία θεωρεί ως αλλαγή συμπεριφοράς την απόκλιση από τη συμπεριφορά της ομάδας. Ας σκεφθούμε ένα παράδειγμα. Εκτρέφουμε μια ομάδα μόσχων και όλοι έρχονται στην ταΐστρα για φαγητό εκτός από έναν. Ξέρουμε πως αυτό δεν είναι καλό. Σε αυτή την περίπτωση η αποχή από το φαγητό διαφέρει από την φυσιολογική συμπεριφορά της ομάδας. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι εάν η συμπεριφορά αυτή διαφέρει από την φυσιολογική συμπεριφορά του συγκεκριμένου ζώου.

Αυτή η δοκιμή αξιολόγησε τις αλλαγές συμπεριφοράς που υφίσταται ένα μεμονωμένο ζώο, οι οποίες μπορεί να μην είναι αναγνωρίσιμες όταν ξεκινάει η BRD. Εξετάστηκαν αρκετές μετρήσεις που σχετίζονται με το τάισμα, όπως ο χρόνος προσέγγισης, ο χρόνος φαγητού, ο χρόνος με το κεφάλι στην ταΐστρα και χρόνος μεταξύ επισκέψεων στην ταΐστρα. Επίσης, εξετάστηκε το ποσοστό κατανάλωσης τροφής, η πρόσληψη τροφής, πέραν του ενδιάμεσου χρόνου στα γεύματα και της διακύμανσης γύρω από τις περιόδους μη φαγητού.

Μετά από τέσσερις ημέρες καθορισμού της κανονικής συμπεριφοράς κάθε ζώου, οι υπολογιστές άρχισαν να προβλέπουν την BRD. Κάθε μέρα που ένα ζώο δεν είναι άρρωστο, προστίθενται νέα δεδομένα καθιστώντας το μοντέλο πιο ευαίσθητο και πιο ακριβές μετά από μια σχετικά σύντομη περίοδο κατάρτισης. Ενώ όλες οι μετρούμενες συμπεριφορές βοήθησαν στην πρόβλεψη της BRD, οι βασικές μεταβλητές ήταν ο χρόνος που δαπανάται στην ταΐστρα, ο χρόνος με το κεφάλι κάτω στην ταΐστρα και η διακύμανση του χρόνου που δεν τρώει. Το μοντέλο προέβλεπε την εμφάνιση της BRD περίπου 2 ημέρες πριν να μπορεί να γίνει αντιληπτή με παρατήρηση.  Ενώ πολλοί χαρακτηρίζουν την αλλαγή πρόσληψης τροφής ως βασική μέτρηση για την ανίχνευση της BRD, όταν αυτή προστέθηκε στο μοντέλο συμπεριφοράς, υπήρξε μια πολύ μικρή βελτίωση πρόβλεψης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη σχέση μεταξύ της πρόσληψης τροφής και του χρόνου που δαπανάται με το κεφάλι κάτω στην ταΐστρα.

Κύρια χαρακτηριστικά του μοντέλου είναι η ευαισθησία, η ειδικότητα και η ακρίβεια, ή με απλά λόγια, μπορεί το μοντέλο να ανιχνεύσει με ακρίβεια μια αρκετά μεγάλη αλλαγή ώστε να ειδοποιήσει για θεραπεία; Το μοντέλο ήταν ακριβές στο 83% των περιπτώσεων, διαγιγνώσκοντας σωστά την BRD πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Η ευαισθησία μετρά τον αριθμό των ταύρων που δεν εντοπίστηκαν ενώ νοσούσαν, ενώ η ειδικότητα καθορίζει ποια ζώα θεωρούνται άρρωστα αλλά είναι στην πραγματικότητα υγιή. Οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι ο λόγος που χρησιμοποιείται η τεχνολογία στην πρόβλεψη της BRD είναι για να βελτιωθεί η χρήση αντιβιοτικών. Ωστόσο, φανταστείτε την ημέρα που θα μπορούμε να προσαρμόσουμε τις ρυθμίσεις ευαισθησίας και ειδικότητας στην ταΐστρα για να βελτιστοποιήσουμε την εργασία που χρειάζεται για τη διαλογή και τη θεραπεία των ζώων.

Η Αναπνευστική Νόσος των Αγελάδων αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απώλεια εργασίας και πόρων σε όλα τα τμήματα αυτής της βιομηχανίας. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια τεχνολογία που βελτιώνει την καλή διαβίωση των ζώων βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την αποδοτικότητα των μονάδων.

Καφάσης Θεόδωρος

Tagged under:Αγελάδες Κτηνιατρικά θέματα κτηνιατρικά νέα Κτηνιατρική επικαιρότητα

Χορηγός επικοινωνίας

https://www.hcavs.gr/https://www.edke.gr/https://ivsathessaly.wixsite.com/ivsathessaly?fbclid=IwAR0CmWJk-FyTGwJ5i4LqrLR8qXl29PuL1xhtEkmYHpkUd_PSQo2AVEvX0UMhttps://ivsathessaloniki.wixsite.com/ivsathessaloniki