facebook facebook facebook
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)
Σύνδεση (μόνο για Κτηνιάτρους)

Ορισμένα θέματα του diagnovet.gr απευθύνονται μόνο σε Κτηνίατρους.

Εάν επιθυμείτε να συνδεθείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο register@diagnovet.gr αναφέροντας:

• Όνομα & Επώνυμο
• Αριθμό Μητρώου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

(* Τα στοιχεία σας δεν χρησμοποιούνται για κανένα λόγο και το μήνυμα σας θα διαγράφεται με την επιβεβαίωση των στοιχείων)

Username:
Password:
Remember me
Menu

728x90 royal 02

Αποκαλύπτοντας τη γενετική βάση της δισκοπάθειας στους σκύλους

Στο Πανεπιστήμιο της California στο Davis, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια γενετική μετάλλαξη μεταξύ των φυλών που είναι υπεύθυνη για την χονδροδυστροφία (μία σκελετική διαταραχή που οδηγεί σε βραχύτερα άκρα και ανώμαλους μεσοσπονδύλιους δίσκους) σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η Danika Bannasch, μια γενετίστρια κτηνίατρος, τόνισε ότι οι σκύλοι με τη νόσο του μεσοσπονδύλιου δίσκου (IVDD) είναι 50 φορές πιο πιθανό να έχουν αυτήν την μετάλλαξη, η οποία έχει μια ισχυρή συσχέτιση με τη δισκοπάθεια. Η ικανότητα να εντοπίζουμε την αιτία αυτής της οδυνηρής κατάστασης είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του πόνου και της ταλαιπωρίας των σκύλων, οι οποίοι και διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σαν λάτρης των σκύλων και εκτροφέας Nova Scotia duck tolling retriever, η Bannasch έχει από καιρό γοητευτεί από το σχηματισμό και τη μορφολογία των σκύλων. Ως γενετίστρια, της δημιουργείται η περιέργεια να καταλάβει τι δημιουργεί αυτά τα φυσικά χαρακτηριστικά. Η συνάδελφός της, Pete Dickinson,  νευρολόγος κτηνίατρος στο UC Davis, πολύ συχνά παρατηρεί τη συσχέτιση της εμφάνισης μοναδικών σχηματισμών και βαριών ασθενειών στην κλινική νευρολογική εξέταση.

 Η Bannasch ξεκίνησε τη γενετική της έρευνα με σκύλους της φυλής toller, μερικά από τα οποία έχουν και βραχύτερα πόδια. Το εργαστήριό της βρήκε μια γενωμική περιοχή σημασίας στο χρωμόσωμα 12, που φάνηκε να συνδέεται με την ανώμαλη ανάπτυξη των επιμήκων οστών. Όταν η ομάδα αναζήτησε άλλες φυλές που είχαν αυτή την αλληλουχία DNA σε αυτή την περιοχή, βρήκαν ότι ήταν στις χονδροδυστροφικές φυλές όπως τα Beagle, τα Dachshunds και τα Spaniel.

Χάρη σε μία εκτενής ‘’αποθήκη’’ γενετικού υλικού που βρίσκεται στο  Κτηνιατρικό Νοσοκομείο του UC Davis, κατά τα τελευταία 15 χρόνια η ομάδα της Bannasch ήταν σε θέση να εξετάσει το DNA από περιστατικά IVDD από διάφορες φυλές σκύλων και βρήκε ότι είχε σε όλες τις περιπτώσεις είχε εμπλακεί η ίδια περιοχή. Η αναζήτηση για την πραγματική μετάλλαξη χρειάστηκε πολύ σκληρή δουλειά από την DVM / Ph.D. φοιτήτρια Emily Brown, η οποία ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή χρησιμοποιώντας αυτό το πρόγραμμα. Στην αρχή, τα αποτελέσματα δεν ήταν αποκαλυπτικά. Χρειάστηκε σχολαστικό χτένισμα της γενετικής αλληλουχίας για να ανιχνευθεί η παρουσία μιας εισαγωγής του FGR4 ρετρογονιδίου.

Το ρετρογονίδιο FGF4 είναι ένα σημαντικό μόριο που εμπλέκεται στην ανάπτυξη. Όταν ο υποδοχέας του FGF3R μεταλλαχθεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νανισμό στους ανθρώπους.

Όπως είναι λογικό, το να υπάρχει η δυνατότητα να ταυτοποιηθούν οι σκύλοι με αυτήν την γενετική προδιάθεση θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους ιδιοκτήτες, τους εκτροφείς και τους κτηνιάτρους, για την αντιμετώπιση του κινδύνου εμφάνισης κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου που οδηγεί τελικά σε πάθηση της σπονδυλικής στήλης.

-Επιμέλεια άρθρου-
Βασιλική Μυλωνά

Read more...

Η ΕΔΚΕ προσφέρει το δίκτυό της στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες

Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ) στις δύσκολες μέρες που περνούν οι κάτοικοι των πληγέντων από τις πλημμύρες περιοχών, ανακοινώνει ότι διαθέτει το δίκτυο της στην διάσωση των ζώων σε όλη την Ελλάδα με τους κάτωθι συναδέλφους:

1. Γιάννης Μπάτσας, Αγαμέμνονος Μεταξά 21,Αθήνα 11524, 210-6926714 και 6977239000
2. Θεόδωρος Καναβός, Ιωάννου Αγάθου 29 Ελευσίνα 2105541321 και 6932814472 
3. Μαρία Κοκλιώτη , Λ. Ελ. Βενιζέλου 156, Αμπελάκια Σαλαμίνας, 2104672207 και 6909922565 
4. Στέφανος Μπάτσας, Κασομούλη 40 και Ρουμπέση 2, Νέος Κόσμος, 2109022025 και 6976998360
5. Αδαμάντιος Παίδας, Αρχιεπ.Παπαδοπούλου 10 (πρώην Μοσχονησίων) Νέα Φιλαδέλφεια 210-2517540 
6. Πηγή Ατταλίδου, Μιχάλη Καραολή 35-37 Νέα Ιωνία Αττική 210-2713400 και 6978634252 
7. Νίκος Παυλόπουλος, Λεωφ.Καραμανλη 15 Αναβυσσος 2291078087 και 6946158096
8. Άννα Σούσου, Ιθακης 48,Χαλανδρι 15233,2106857395 και 6936857395 
9. Μαριλένα Καλοείδα, Σαλαμινος 154 Σαλαμινα 2104655380 και 6972774741 
10. Ελεονώρα Βαβάτση, Μπακογιαννη 41, Πάτημα Χαλανδρίου 2108104875 
11. Μαρία Μπελιβάνη, Υψηλάντου 29, Λουτράκι, 2744110075 και 6945331638 
12. Σάββας Χαντηλάρης, Τριων Ιεραρχων 177.Πετραλωνα.2103459995 και 6944863738
13. Πέζαρος Παύλος - Γρεβεντοπούλου Ελευθερία, Σαλαμίνα, Λ.Σαλαμινας 69, 2104675910
14. Μπουρνούς Πέτρος, Μαρνη 51 Χαιδάρι 12461Τηλέφωνο 2114105475

Read more...

11η Διημερίδα Κτηνιατρικής Δερματολογίας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι λοιμώξεις του δέρματος, του έξω ακουστικού πόρου και του μέσου ωτός είναι πάρα πολύ συχνές στην κλινική πράξη και αποτελούν την κυριότερη ένδειξη για χορήγηση συστηματικών και τοπικών αντιμικροβιακών, ιδιαίτερα στο σκύλο. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπισή τους γίνεται ολοένα δυσκολότερη λόγω της εμφάνισης ανθεκτικών μικροοργανισμών και ιδιαίτερα του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus pseudintermedius (methicillin-resistant Staphylococcus pseudintermedius ή MRSP).

Στόχος των διαλέξεων και των παρουσιάσεων περιστατικών που θα γίνουν στη διάρκεια της Διημερίδας είναι να δώσουν στους συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες και σύγχρονες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των παραπάνω λοιμώξεων και ταυτόχρονα για την ορθή χρήση των συστηματικών αντιμικροβιακών στο σκύλο και τη γάτα.

Ο πρόεδρος της Ε.Κ.Δ.Ε.
Μ. Σαριδομιχελάκης, DVM, PhD, DipECVD
Καθηγητής Παθολογίας Ζώων Συντροφιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Read more...

Πωλείται κεφαλή συσκευής υπερήχων για φορητό μηχάνημα Sonoscape A6V

Η κεφαλή είναι αγορασμένη το 2014 και έχει γίνει χρήση σε πρόβατο και σκύλο. Είναι σε άριστη κατάσταση και η τιμή πώλησης είναι 1200€.

Για επικοινωνία τα στοιχεία είναι: Κτηνιατρείο Δημητρακόπουλος, Βόλος,2421212850 και 6977894237.

Μπορείτε να καλείτε πρωινές ώρες από 10.00-14.00 Δευτέρα με Σάββατο και απόγευμα 18.00-21.00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή.

Read more...

Χρειάζομαι κτηνίατρο, βοηθό και προσωπικό υποδοχής. Πως θα τους επιλέξω;

Μέρος Ι: Επιχειρηματικό πλάνο και μελέτη των αναγκών σε προσωπικό.

*Μιχάλης Ζαβλάρης

Παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κτηνιατρικός κλάδος συνεχίζει να εξελίσσεται, καθώς ιδρύονται με έντονο ρυθμό ιατρεία, πολυκλινικές, γραφεία παραγωγικών ζώων και αναπτύσσονται νέες συνεργασίες. Ως αποτέλεσμα, το προσωπικό που απασχολείται στον κλάδο διευρύνεται συνεχώς, περιλαμβάνοντας πλέον υπαλλήλους υποδοχής, νοσηλευτές και διοικητικά στελέχη.  Επιπλέον, οι αυξημένες απαιτήσεις των πελατών για υπηρεσίες υψηλού επιπέδου αναγκάζουν τη σύγχρονη κτηνιατρική επιχείρηση να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πελατών της, να προσαρμόζεται στις τάσεις της αγοράς, να προσελκύει και να διατηρεί μόνιμο και καταρτισμένο προσωπικό. Πολύ συχνά λοιπόν, οι κλινικές αναζητούν νέο προσωπικό. Στα τέσσερα μέρη του άρθρου αναλύονται η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των ιδανικών υποψηφίων προκειμένου να επιτευχθεί μια αγαστή επαγγελματική σχέση και να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες στα ζώα και τους ιδιοκτήτες τους.

Η διαδικασία επιλογής περιλαμβάνει έξι στάδια:

 • • τη μελέτη των αναγκών σε προσωπικό,
 • • την προσέλκυση των υποψηφίων,
 • • τη σύνταξη της βραχείας λίστας των επίλεκτων υποψηφίων,
 • • τη συνέντευξη,
 • • την τελική επιλογή και
 • • την προσφορά της θέσης.

Στο πρώτο μέρος του άρθρου αναλύεται η μελέτη των αναγκών του προσωπικού από την ομάδα εργασίας. Στο δεύτερο μέρος θα εξεταστούν όλα τα μέσα που είναι απαραίτητα για την προσέλκυση των ιδανικών υποψηφίων και θα παρατεθούν υποδείγματα αγγελιών ανά ειδικότητα. Στο τρίτο θα αναλυθούν τα κριτήρια σύνταξης της βραχείας λίστας των υποψηφίων και οι αρχές που διέπουν μια επιτυχημένη συνέντευξη και το τέταρτο μέρος θα εστιάσει στην τελική επιλογή και την προσφορά της θέσης.

Η μελέτη των αναγκών σε προσωπικό και η πλήρωση των θέσεων αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού πλάνου της επιχείρησης. Η απόφαση για την πρόσληψη προσωπικού είναι μια συντονισμένη και ομαδική διαδικασία. Απαιτεί την ανταλλαγή απόψεων και συχνών συναντήσεων με το προσωπικό με αντικείμενο τις ανάγκες της επιχείρησης όπως προκύπτουν από την καθημερινότητα και τις νέες επιστημονικές και επιχειρηματικές τάσεις. Εκτός από τον υπεύθυνο της κλινικής, την ομάδα εργασίας συμπληρώνουν ο λογιστής και ο επιχειρηματικός σύμβουλος που αναλύουν και προτείνουν λύσεις υλοποίησης του σχεδίου. Σκοπός είναι να μελετηθούν:

 • • η παρούσα οικονομική κατάσταση,
 • • οι μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης της κλινικής,
 • • οι άμεσες ή μακροπρόθεσμες ανάγκες σε προσωπικό και
 • • η σχέση εργασίας που θα προσφερθεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κλινική αναζητά προσωπικό λόγω:

 • • της επέκτασης του κύκλου των εργασιών και
 • • της αύξησης του πελατολογίου.

Η εγκατάσταση αξονικού τομογράφου, η επέκταση του νοσηλευτηρίου, νέες εγκαταστάσεις για υδροθεραπεία, τα αυξανόμενα ορθοπεδικά χειρουργεία και οι κλήσεις για επείγοντα περιστατικά, απαιτούν επιπλέον προσωπικό. Τα παραπάνω κάνουν αναγκαία μια οργανωμένη και ενημερωμένη υποδοχή και κτηνιάτρους και νοσηλευτές σε ετοιμότητα. Επιπλέον, οι ανάγκες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού μπορεί να δημιουργήσουν μικρά ή μεγαλύτερα κενά, γεγονός που αναγκάζει τον εργοδότη να αναζητήσει προσωρινό προσωπικό. Τέλος, πρέπει να μη ξεχνάμε ότι η κλινική απαρτίζεται από ανθρώπινο δυναμικό και οικογενειακοί ή προσωπικοί λόγοι, μπορεί να αναγκάσουν μέλη της ομάδας να απουσιάσουν και να χρειαστεί να αντικατασταθούν προσωρινά.

Συνήθως οι επιχειρήσεις αναζητούν:

 • • κτηνιάτρους,
 • • νοσηλευτές,
 • • στελέχη διοίκησης και
 • • προσωπικό υποδοχής.

Το επίπεδο κατάρτισης που απαιτείται για κάθε θέση είναι σημαντικό. Η ομάδα μελετά αν ένας πρόσφατος απόφοιτος Κτηνιατρικής σχολής είναι ικανός να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της θέσης ή αν απαιτείται εκτενής εμπειρία και ειδίκευση ανάλογα με το επιστημονικό προφίλ της κλινικής. Οι βοηθοί κτηνιάτρων – νοσηλευτές είναι συνήθως απόφοιτοι ιδιωτικών σχολών ή τεχνολογικών ιδρυμάτων ή άτομα που εργάζονται σε παρα-κτηνιατρικά επαγγέλματα και έχουν ανάλογη προϋπηρεσία. Οι διευθυντές των κλινικών είναι έμπειρα στελέχη με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, χωρίς να έχουν πάντα προϋπηρεσία σε κτηνιατρικό περιβάλλον. Το προσωπικό υποδοχής πρέπει να διαχειρίζεται κλήσεις, παραγγελίες, ηλεκτρονικά μηνύματα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να είναι εξοικειωμένο με τα ζώα, τους ιδιοκτήτες και τις ανάγκες τους και να είναι φιλικό με τους πελάτες.

Η ομάδα εργασίας μελετά:

 • • τις τρέχουσες και μελλοντικές αποδόσεις της επιχείρησης, ώστε ανάλογα με την ειδικότητα του υπαλλήλου να ετοιμάσει την οικονομική προσφορά και τα ωφελήματα,
 • • αν υπάρχει πραγματική ανάγκη για επιπλέον προσωπικό,
 • • πόσο άμεσα μπορεί και πρέπει να γίνει η πρόσληψη,
 • • αν η σχέση εργασίας που θα προσφερθεί θα είναι πλήρης, μερική, ή εποχιακή,
 • • το ωράριο απασχόλησης (συνεχές, άδειες, ρεπό, υπερωρίες, νυχτερινή απασχόληση) και
 • • το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει στην επιχείρηση και την ομάδα η επιλογή ενός μη ιδανικού ατόμου.

Η ομάδα επίσης ερευνά αν οι ανάγκες μπορεί να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό. Εργαζόμενοι που απασχολούνται περιστασιακά μπορεί να ενδιαφέρονται για τη θέση ή μπορεί να είναι ευέλικτοι και να μπορούν να καλύψουν κενά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού. Τέλος, η ομάδα εργασίας πρέπει να λάβει υπόψη της ότι σε περιπτώσεις που η θέση δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως από ένα επαγγελματία λόγω ωραρίου, η θέση μπορεί να ανατεθεί σε δύο άτομα ως "μοιραζόμενη" (shared post). Όλα τα παραπάνω μελετώνται προσεκτικά και αποδίδονται με ξεκάθαρο τρόπο στην αγγελία εργασίας που ακολουθεί.

Η σημασία όλων των παραπάνω φαίνεται από τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει μια λανθασμένη ή μια πετυχημένη επιλογή. Μια λανθασμένη επιλογή μπορεί:

 • • να επηρεάσει επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων,
 • • να αυξήσει το στρες και το φόρτο εργασίας των υπολοίπων,
 • • να έχει αντίκτυπο στα κέρδη και τις μελλοντικές επενδύσεις,
 • • να υποβιβάσει το επίπεδο των υπηρεσιών,
 • • να προκαλέσει αρνητικά σχόλια μεταξύ της ομάδας,
 • • να επηρεάσει τη φήμη της επιχείρησης,
 • • να αυξήσει τα παράπονα από τους πελάτες και
 • • να αυξήσει το ρίσκο για νομικές ή πειθαρχικές ποινές.

Αντίθετα, μια πετυχημένη επιλογή μπορεί:

 • • να ενώσει την ομάδα σε νέους επιστημονικούς και επιχειρηματικούς στόχους,
 • • να βελτιώσει την επισκεψιμότητα και τα έσοδα της κλινικής και
 • • να επηρεάσει θετικά τη φήμη της επιχείρησης.

Στο επόμενο…η προσέλκυση των υποψηφίων και η σωστή αγγελία εργασίας

*Ο Μιχάλης αποφοίτησε από τη "Μεγάλη του Γένους" Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάστηκε σε ιατρείο μικρών ζώων για πολλά χρόνια. Επέστρεψε στον "τόπο του εγκλήματος" και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Η μηχανή αναζήτησης του PubMed τον γνωρίζει. Για τρία χρόνια προσπάθησε να ενώσει τους συναδέλφους της Β. Ελλάδας, μάταια όπως έδειξε ο χρόνος, συμμετέχοντας ενεργά στον Σ.Κ.Μ.Ζ.Μ-Θ. Παρ’ όλα αυτά, από τη θέση αυτή συνεργάστηκε με κρατικούς οργανισμούς περίθαλψης ζώων όπου είχε την επιστημονική ευθύνη προγραμμάτων ορθής διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ενώ οργάνωσε και μικρές επιστημονικές ημερίδες. Από το 2015 εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο (κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμη). Ο Μιχάλης αγαπάει τις καλές τέχνες και το έξυπνο χιούμορ.

Read more...

Ζητείται Κτηνίατρος με εμπειρία στη Χειρουργική (Κερατσίνι)

Ζητείται κτηνίατρος απόφοιτος Κτηνιατρικής Σχολής, κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος και με εμπειρία σε χειρουργικές επεμβάσεις για απασχόληση στην περιοχή του Κερατσινίου.

Υποβολή βιογραφικού στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Read more...

Σεμινάριο Κτηνιατρικής Ορθοπεδικής (Θεσσαλονίκη, 20.01.2018)

 

Το σεμινάριο έχει ως στόχο την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τις σύγχρονες προσεγγίσεις της αντιμετώπισης των καταγμάτων, οι οποιες αποσκοπούν σε ενέργειες τέτοιες ώστε να επιτευχθεί η γρήγορη χρήση του άκρου. Με την ολοκλήρωσή του εργαστηριακού μέρους σε πτώματα, οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν με άνεση τα πιο απλά κατάγματα της διάφυσης των μακρών οστών, που θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαχείρηση πολύπλοκων καταγμάτων καθώς και της χειρουργικής των αρθρώσεων.

Το σεμινάριο έχει διάρκεια 2 ημερών, και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας! Η κράτηση σας εξασφαλίζει πρόσβαση στο σεμινάριο και στις 2 ημέρες.

Πρόγραμμα σεμιναρίου

Σββατο, 20 Ιανουαρου 2018

9:00-13:00 Θεωρητικό Μέρος

Γενικό µέρος:
- Ανατοµία και ακτινοανατοµία µακρών οστών
- Πώρωση καταγµάτων
- Μηχανικές φορτίσεις
- Κλινική προσέγγιση των καταγµάτων

14:00-18:00 Εργαστριο

- Προσπελάσεις στις διαφύσεις των µακρών οστών
- Τοποθέτηση ήλου / ταινίας εφελκισµού
- Τοποθέτηση σύρµατος
- Επίδεση Robert Jones και εκµαγείο bivalve

Κυριακ, 21 Ιανουαρου 2018

9:00-13:00 Θεωρητικ μρος

Ειδικό µέρος:
- Προετοιµασία ασθενούς
- Ήλοι / Σύρµατα
- Εξωτερική οστεοσύνθεση
- Πλάκες / βίδες
- Μετεγχειρητική φροντίδα
- Επιπλοκές
- Συζήτηση περιστατικών

14:00-18:00 Εργαστριο

- Εργαλεία για εφαρµογή πλάκας
- Διαµόρφωση και εφαρµογή πλάκας συµπιεστικής οστεοσύνθεσης
- Λήψη και εφαρµογή οστικών µοσχευµάτων

Ομιλητής
Χρήστος Γιαπάνης

Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ και ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Read more...

Οι κυριότερες γενετικές ασθένειες του σκύλου και της γάτας

Τον περασμένο αιώνα, οι πιο συχνές ασθένειες του σκύλου και της γάτας που καταγράφθηκαν ήταν λοιμώδους, διατροφικής και περιβαλλοντικής αιτιολογίας. Καθώς οι κτηνίατροι πλέον διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις αιτίες αυτών των ασθενειών, μέσω της εφαρμογής τακτικών εμβολιασμών και της σωστής διατροφής, η γενετική προδιάθεση έχει γίνει μία από τις συχνότερες αιτίες ασθενειών. Οι γενετικές ασθένειες συνδέονται με την ύπαρξη γονιδίων που εξελίχθηκαν, διασκορπίζονται στο γονιδίωμα των κατοικίδιων ζώων και είναι υπεύθυνα για ορισμένες ασθένειες.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας κληρονομικής ασθένειας είναι η δυνατότητα πρόβλεψης της έναρξης και της εξέλιξής της. Η αναγνώριση των προβλέψιμων παραγόντων που επηρεάζουν την έκφραση των γενετικών διαταραχών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και του ελέγχου.

Όσον αφορά του σκύλους, οι κυριότερες γενετικές ασθένειες που παρατηρούνται είναι οι παρακάτω:

1.Αλλεργική δερματίτιδα:

Οι εκδηλώσεις της αλλεργικής δερματίτιδας, όπως είναι η χρόνια φλεγμονώδης ωτίτιδα και η υποτροπιάζουσα πυτραυματική δερματίτιδα – hot spot, παρατηρούνται σε μεγάλο ποσοστό περιστατικών στην καθημερινή κλινική πράξη. Αυτές οι εκδηλώσεις παρατηρούνται σε κάθε σκύλο ανεξαρτήτως φύλου και φυλής. Σε αλλεργικούς σκύλους με χρόνιες εκδηλώσεις των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας, υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης της εποχικότητα των συμπτωμάτων σε ποσοστό ίσο με το 30% περίπου των περιστατικών.

2.Δυσπλασία του ισχίου:

Η δυσπλασία του ισχίου είναι η συνηθέστερη κληρονομική μυοσκελετική διαταραχή. Εμφανίζεται κυρίως σε σκύλους μεγαλόσωμων φυλών και αυτό καταδεικνύει μία άμεση σχέση μεταξύ μεγέθους- βάρους του σκύλου και της εκδήλωσης της νόσου. Οι σκύλοι μικρόσωμων φυλών δεν παρουσιάζουν τον ίδιο πόνο και ενόχληση όπως οι σκύλοι των μεγαλόσωμων φυλών.

Η ψηλαφητή χαλαρότητα του ισχίου είναι αρκετή ώστε να προβλέψουμε την ύπαρξη δυσπλασίας του ισχίου και την αρχόμενη ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας. Η δοκιμή Ortolani, με ήπιους χειρισμούς, και η ψηλάφηση της άρθρωσης του ισχίου για τον εντοπισμό πιθανής χαλαρότητας ή ασυμμετρίας της πυέλου θα πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε σκύλο. Είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση της νόσου και τα ζώα που εντοπίζονται με δυσπλασία του ισχίου να μην επιλέγονται για αναπαραγωγή.

3.Μυξωματώδης εκφύλιση μιτροειδούς βαλβίδας/ Ενδοκάρδωση

Η μυξωματώδης εκφύλιση της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδίας ή αλλιώς η ενδοκάρδωση του σκύλου, παρατηρείται κυρίως σε μικρόσωμες φυλές σκύλων. Στην περίπτωση ορισμένων φυλών, όπως είναι τα Cavalier King Charles spaniels, αυτή η βαλβιδοπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο κατά μέσο όρο στην ηλικία των 6 ετών.  Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, έχει καθιερωθεί ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής με στόχο τον έλεγχο και την πρόληψη εμφάνισης της νόσου. Σε αυτό χρησιμοποιούνται ζώα για αναπαραγωγή που είναι απαλλαγμένα από την εκφυλιστική βαλβιδοπάθεια, επιβεβαιώνοντας το γεγονός αυτό με τη χρήση του υπερήχου Doppler για την ανίχνευση της πιθανής παλινδρόμησης αίματος. Μετά την εφαρμογή αυτού του προγράμματος η συχνότητα εμφάνισης της νόσου έχει μειωθεί.

4.Σύνδρομο ανώτερης αναπνευστικής οδού των σκύλων βραχυκεφαλικών φυλών

Το σύνδρομο ανώτερης αναπνευστικής οδού των σκύλων βραχυκεφαλικών φυλών αποτελεί μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσκολία κατά την αναπνοή. Οι φυλές με τη μεγαλύτερη προδιάθεση είναι τα Pug, τα English και French Bulldog. Το σύνδρομο απαρτίζεται από τη συνύπαρξη στενών μυκτήρων, υπερμεγέθους μαλακής υπερώας, εκστροφής βλεννογόνου λαρυγγικών κοιλιών και υποπλασίας ή δυσπλασίας των τοιχωμάτων της τραχείας. Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν την ύπαρξη δύσπνοιας, μειωμένης αντοχής κατά την άσκηση και σε αυξημένες θερμοκρασίες, θορυβώδη αναπνευστικό ήχο, κυάνωση και τελικά θάνατο.

5.Ρήξη χιαστών συνδέσμων

Παρά το γεγονός ότι η ρήξη των χιαστών συνδέσμων δεν αποτελεί αμιγώς συγγενή νόσο, πολλές μελέτες καταδεικνύουν την ύπαρξη κληρονομικότητας στις φυλές Rottweiler, West Highland white terrier, Golden retriever και Yorkshire terrier.

Όσον αφορά τις γάτες, οι κυριότερες γενετικές ασθένειες που παρατηρούνται είναι οι παρακάτω:

1)Νόσος της κατώτερης ουροφόρου οδού της γάτας

Στα αίτια της νόσου της κατώτερης ουροφόρου οδού της γάτας συμπεριλαμβάνονται η ιδιοπαθής κυστίτιδα, η ουρολιθίαση, οι ουρολοιμώξεις, νεοπλάσματα και άλλες συγγενείς ή επίκτητες νόσοι. Εμφανίζεται συχνότερα στις αρσενικές, παχύσαρκες γάτες, που διαβιώνουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι. Σαφή προδιάθεση παρατηρείται στις γάτες φυλής Persian, ενώ μειωμένο κίνδυνο έχουν οι γάτες φυλής Siamese.

Ιδιαίτερο ρόλο στην εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων έχει η έκθεση των γατών σε στρεσογόνους παράγοντες και η προσοχή που δείχνουν οι ιδιοκτήτες στον έλεγχο των προδιαθετικών παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να ελαχιστοποιείται το περιβαλλοντικό στρες, να ακολουθείται η αντιφλεγμονώδης αγωγή και η χορήγηση ειδικής τροφής για την αποφυγή της κρυσταλλουρίας.

2)Σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης διαγιγνώσκεται αρκετά συχνά στις γάτες και ελέγχεται με τη χορήγηση ανθρώπινης ανασυνδυασμένης ινσουλίνης και κατάλληλης διατροφής. Αυξημένη προδιάθεση παρατηρείται κυρίως στις γάτες φυλής Burmese και πιθανώς Siamese, Russian blue και Abyssinian.

3)Λεμφοκυτταρική ή πλασμοκυτταρική φλεγμονώδης νόσος

Η προδιάθεση για την εμφάνιση της λεμφοκυτταρικής ή πλασμοκυτταρικής φλεγμονώδης νόσου αντιπροσωπεύει μία σύνθετη ανοσολογική ανταπόκριση. Στις γάτες εκδηλώνεται συχνότερα ως ουλίτιδα και στοματίτιδα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της νόσου παρατηρείται στις γάτες φυλής Siamese και στις ασιατικές φυλές. Εκτός από τις γάτες, τα υπεύθυνα γονίδια έχουν απομονωθεί στους σκύλους φυλής German shepherd και στους ανθρώπους.

Η νόσος είναι γνωστή και ως αυτοάνοση στοματίτιδα, λόγω της διήθησης των βαθύτερων στιβάδων του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας από λεμφοκύτταρα ή πλασμοκύτταρα. Οι αλλοιώσεις του στοματικού βλεννογόνου έχουν τη μορφή ερυθρών διαβρώσεων, ή ελκών, μπορεί να είναι υπερπλαστικές, λιγότερο ή περισσότερο ερυθρές, να αιμορραγούν αυτόματα ή κατά την ψηλάφηση και συνήθως είναι πολύ επώδυνες.

Το σχέδιο θεραπείας της νόσου περιλαμβάνει την αποτρύγωση, στίλβωση και εξαγωγή των δοντιών που πάσχουν από περιοδοντική νόσο, τη χορήγηση αντιμικροβιακών φαρμάκων, την καθημερινή χρήση αντισηπτικών σκευασμάτων με βάση τη χλωρεξιδίνη, τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που ενδέχεται να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα και τη χρήση αντιιϊκών σκευασμάτων που σε κάποια περιστατικά βοηθούν σημαντικά. Η επανάληψη της θεραπείας και οι επιπλέον εξαγωγές των δοντιών είναι η μόνη αντιμετώπιση σε περιστατικά που παρουσιάζουν συχνή υποτροπή.

4)Πολυκυστικοί νεφροί

Η εμφάνιση των πολυκυστικών νεφρών οφείλεται σε ένα αυτοσωμικό γονίδιο και αφορά κυρίως τις φυλές Persian και Himalayan. Όλες οι γάτες με πολυκυστικούς νεφρούς είναι ετερόζυγες για το υπεύθυνο γονίδιο, ενώ στις ομόζυγες παρατηρείται θάνατος πριν από τη γέννησή τους.

Οι περισσότερες γάτες εμφανίζουν νεφρική ανεπάρκεια στην ηλικία των 7 ετών περίπου. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία εκτός από την υποστήριξη της χρόνιας νεφρικής νόσου και της ανεπάρκειας. Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που ενδιαφέρονται για γατάκια ευπαθών φυλών πρέπει να ζητήσουν την προσκόμιση των αποτελεσμάτων των δοκιμών DNA για την ανίχνευση του γονιδίου που ευθύνεται για τους πολυκυστικούς νεφρούς.

5)Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι η συχνότερη καρδιοπάθεια της γάτας και χαρακτηρίζεται από πάχυνση του τοιχώματος της αριστερής κοιλίας. Εμφανίζεται είτε πρωτογενώς είτε δευτερογενώς. Η πρωτογενής μορφή οφείλεται στην ύπαρξη ενός επικρατούς γονιδίου στις γάτες φυλών Main coon και Rangdoll ή αποτελεί ένα πολυγονιδιακό νόσημα στις υπόλοιπες φυλές. Ωστόσο, ενδέχεται να εμφανιστεί σε μεμονωμένες γάτες φυλής Main coon και Rangdoll που δεν φέρουν το υπεύθυνο γονίδιο, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη ανομοιογένειας ανάμεσα στις γάτες μίας φυλής.

Η δευτερογενής μορφή οφείλεται στην ύπαρξη υπερθυρεοειδισμού, ακρομεγαλίας ή αρτηριακής υπέρτασης.

Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 6 χρόνια και οι γάτες παραμένουν πολύ συχνά ασυμπτωματικές και κατά την εξέταση ρουτίνας εντοπίζονται καρδιακό φύσημα και καλπαστικός ρυθμός. Στις γάτες που εμφανίζουν συμπτώματα παρατηρούνται ταχύπνοια, ταχυκαρδία, ανορεξία, κατάπτωση, έμετος, απώλεια βάρους, λιποθυμικές κρίσεις και τελικά θάνατος. Η θεραπεία περιλαμβάνει τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Εν κατακλείδι, ο επόμενος στόχος των κτηνιάτρων θα πρέπει να είναι ο έλεγχος των κληρονομικών ασθενειών μέσω της επιλογής των κατάλληλων ζώων για αναπαραγωγή.

-Επιμέλεια άρθρου-
Αλεξάνδρα Δαραβίγκα

Read more...
Subscribe to this RSS feed

jobs1    9160 Purina PPD Banner 300x90px-01    sales1

Χορηγός επικοινωνίας

eke  logo hcavs1      ivsa-sal2  ivsa-kar1

ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Άλογο
Γάτα
Σκύλος
Κουνέλι

Κατά την περιήγησή σας στο diagnovet.gr αποδέχεστε τη χρήση των cookies Περισσότερα.

EU Cookie Directive Module Information